Kanelstang med æbler

kanelstang, kanelkage, wienerbrød, kage, dessert, gær, creme fraiche, rørsukker, smør, hvedemel, marcipan, æbler, mandler, kanel, æblegelé, æg, chokolade, mørk chokoladeDa vi havde gæster i søndags, benyttede jeg chancen til at bage en eftermiddagskage. Da jeg lige havde fået en pakke tilsendt fra Odense Marcipan, havde jeg noget marcipan, jeg gerne ville bruge. Nu er jeg ikke så god til rå marcipan, men det er rigtig godt i bagværk og i særdeleshed kager, hvor der også er æbler i.

Jeg faldt over en opskrift på kanelstang i ‘Byens Bedste Kager’, men justerede en række mål, så jeg blandt andet brugte mere marcipan, erstattede hasselnødder med mandler og sukker med æblegelé, og så brugte jeg chokolade i stedet for glasur til at pynte med.

Kanelstang
8-10 personer

Dej:
15 g gær
1 dl vand
1 tsk creme fraiche
1 æg
1 spsk rørsukker
125 g meget blødt smør
ca. 300 g hvedemel

Fyld:
150 g revet marcipan
2 æbler skåret i små tern
1 håndfuld mandler, grofthakkede
1½ spsk kanel
2 spsk æblegelé

1 æg, pisket,
60-80 g mørk chokolade

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt creme fraiche, æg og sukker og rør grundigt. Tilsæt derefter smør og mel og ælt det sammen til en blød og lidt fugtig dej. Lad den hvile tildækket på køkkenbordet i en halv times tid.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, så du får et aflangt og firkantet stykke. Drys marcipanen ud på midten af dejen i en bred bane. Fordel derefter æbletern, nødder, kanel og æblegelé over marcipanen. Fold dejen ind over midten – først for den ene side og derefter for den anden – flyt så din kanelstang over på en bageplade med bagepapir på. Lad den hvile tildækket en time.

Pensl din kanelstang med æg og bag den ved 200 grader i ca. 25 minutter. Lad kagen køle af og pynt den med smeltet chokolade.

Note: Det er en god, saftig og frisk kanelstang på grund af æblerne og den lille mængde sukker. Den er ikke så sukret, så hvis du er til en mere syndig udgave, hvor der er godt med creme og sukker i, vil jeg i stedet anbefale denne kanelstang, som jeg har lavet tidligere.



33 thoughts on “Kanelstang med æbler”

  • Jeg har tit kigget på den opskrift og haft lyst til at bage den. Der er bare noget over æbler, kanel og marcipan sammen. Uhmmm kunne nu godt spise et par stykker her til morgen mad 😉

  • Det lyder som luksus kanelstang af de bedste 🙂 Æbler, kanel og marcipan har jeg ikke smagt sammen, men det skal prøves!

    • Det er ellers en af de bedste kombinationer i kager, så det må du endelig gøre 🙂

  • Ser rigtig god ud, og anderledes med den “mørke” glasur !

    Nu har jeg lyst til at bage kringle……

    Hyggehygge
    Marianne

  • MUMS!!! Elsker gærkager, elsker kanel, elsker æbler, elsker marcipan, elsker chokolade!! Win-win-win-…

    I det hele taget er det lækre sager, du laver. Jeg har ikke været flittig med kommentarerne, men jeg følger altid med i, hvad du laver. Der er flere af ostekreationerne, som jeg kunne tænke mig at sætte tænderne i!!

    Rigtig god påske til dig og gemalen 🙂

  • Den ser så lækker ud – så lækker at jeg netop har lavet dejen – dog kom jeg lidt mere creme fraise i end den tsk. du skrev.
    Charlotte

    • Jeg har faktisk puttet endestykket i fryseren… ved dog ikke, hvor spændende kagen er, når den først har været frosset 🙂

  • Nøj, lige den opskrift jeg har ledt efter. Jeg er nemlig vild med kanelstang men synes godt man kan blive træt af alt det sukker. Dette lyder som et fantastisk alternativ!

    • Den er dejlig frisk, og æblerne er med til at gøre den saftig, så jeg synes da, du skal prøve den 🙂

  • Det var lige sådan en opskrift jeg manglede. Nu har jeg lavet uendelige mængder æblemos og æblegele, men har stadig æbler i overskud. Og hvad kunne være bedre end at bruge lørdag formiddag på sådan en lækker kage som denne. Håber den falder i mandens smag. Han har fået lungebetændelse og fortjener alt den forkælelse han kan få.

    • Håber du kan lide den – denne udgave er knapt så sød som de kanelstænger, man ofte støder på, men jeg kan godt lide, at den har lidt mere frisk og syrlig smag 🙂

  • Så står kanelstangen til sidste hævning..måtte simpelthen prøve at bage denne..Jeg har dog lidt mindre smør i dejen og tog 10% græsk yoghurt i stedet for creme fraiche, som jeg ikke lige havde i huset..og da jeg heller ikke har noget æblegele, kom jeg lidt ekstra marcipan i, samt vendte æblestykkerne i en blanding af kanelen og lidt rørsukker. Jeg var så ikke lige klar over, at det blev så stor en omgang, så jeg måtte dele stangen i to og lukke ender på ny. Jeg kunne nemlig ikke have den på pladen, selv om den lå på skrå. Da vi kun er to personer i husstanden, er det jo godt vi har en fryser..og begge to ELSKER kager med marcipan, kanel og æble 🙂

    • Jeg håber, den faldt i din smag. Jeg har flere gange bagt kringle og puttet et stort stykke af den i fryseren, så snart den er afkølet. Det er altså lykke at kunne tage sådan en op af fryseren på en regnvejrsdag, hvor man gerne vil have lidt sødt om eftermiddagen 🙂

    • Det kan den godt, men den er selvfølgelig bedst nybagt. Hvis du fryser den ned lige efter bagning, så sørg for, at den ikke er dekoreret. Så er den lettere at varme lidt, når den er tøet op, og derefter dekorere den med chokolade.

      Jeg vil anbefale at bage den lige inden servering (eller evt. fryse den ned og derefter lune den lidt efter optøning). Der er en pænt mængde smør i dejen, og det betyder desværre også, at kagen bliver kedelig af at stå flere dage, inden den bliver spist.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *