Kylling i römertopf med citron, æble og fennikel, speltsalat med hokkaido græskar og saltet citron, æblekager med hasselnøddeis

Kylling i römertopf med citron, æble og fennikel, speltsalat med hokkaido græskar og saltet citron, æblekager med hasselnøddeis

Vi havde en dejlig dag i går, og der er meget at fortælle om, så jeg vil se, om ikke jeg kan nå at skrive om det i morgen, for der skulle jeg gerne have tid.

Men i første omgang kan jeg fortælle om tirsdagens aftensmad, hvor jeg fik indviet den römertopf, som jeg fandt på tilbud for et par måneder siden. Jeg havde fundet en fin lille øko-kylling i supermarkedet, så jeg kunne lave kylling i römertopf med en række gode rester af dit og dat, og så fik jeg også brugt den anden halvdel af hokkaido græskarret til en lun speltsalat.

Ninjaen insisterede på dessert, og det syntes jeg ærlig talt var en god idé, så jeg fandt en opskrift i ‘Økologisk køkken året rundt’. Jeg var dog en smule distræt undervejs, så jeg fik brugt rørsukker i stedet for muscovadosukker og måtte derfor tilføje lidt ekstra til sidst, så det fik noget af den farve og smag, som opskriften lægger op til. Isen lavede jeg dobbelt portion af, og det fortrød jeg bestemt ikke…

Kylling i römertopf med citron, æble og fennikel

4-5 personer

1 kylling på ca. 1400 g
salt og olie fra saltede citroner
æblerester fra æblesirup
½ fennikel, skåret i skiver

Kyllingen gnubbes grundigt med salt og olie. Den lægges i römertopfen sammen med de kogte æbletern og fennikel. Læg låget på og stil römertopfen i ovnen, som du sætter på 220 grader. Lad den stege i 2-2½ time.

Note: Kylling i römertopf er jo en superlet ret at tilberede, og så bliver kødet så mørt og fyldt med smag. En römertopf er dejlig at lave mad i! Jeg brugte æblerne og fennikelstrimlerne som tilbehør til maden.

Speltsalat med hokkaido græskar og saltet citron
3 personer

½ hokkaido græskar
ca. 4 dl kogte speltkerner
en kvart saltet citron
lidt olie fra de saltede citroner
lidt salt

Fjern skrællen fra græskarret, skær det i tern og vend det i lidt olie. Læg dem i et fad og sæt det i ovnen ved 220 grader i ca. en halv time.

Bland græskarternene med de lune speltkerner. Finthak den saltede citron og vend det i salaten. Smag til med salt.

Note: Absolut en god måde at bruge græskar på – kan varmt anbefales! Citronen gav også lidt bid til retten, som supplerede kyllingen fint.

æblekage, kage, dessert, rørsukker, mørk farin, æg, hvedemel, bagepulver, natron, æble, ahornsirup, hasselnøddeis, is, hasselnødder, rørsukker, mælk, æggeblommer, æg, fløde

Æblekager med hasselnøddeis
3 personer

65 g smør
65 g rørsukker
1½ spsk mørk farin
1 æg
65 g hvedemel
½ tsk bagepulver
½ tsk natron
1 madæble
ahornsirup
lidt smør til at smøre formene

Hasselnøddeis:
275 g rørsukker
½ dl vand
100 g hasselnødder
3 dl mælk
6 æggeblommer
3 dl fløde

Lav isen først. Hæld 125 g af rørsukkeret og vandet i en gryde og varm det langsomt op, til sukkeret er opløst. Skru op for varmen og kog det, indtil det bliver til en mørkgylden sirup. Rør nødderne i og hæld straks massen ud på et stykke bagepapir. Lad det køle helt af, inden du hakker det i små stykker.

Bring mælken i kog i en gryde. Pisk æggeblommerne og resten af sukkeret godt sammen i en ildfast skål. Hæld langsomt den varme mælk i æggene under konstant piskning, og hæld derefter massen tilbage i gryden. Varm det langsomt op, mens du hele tiden rører i gryden. Når det tykner lidt, tager du gryden af varmen og rører fløden i.

Lad massen køle helt af, inden du du hælder det i en ismaskine og lader den køre, indtil massen er blevet til en tykflydende ismasse. Hæld det over i en plastikboks og vend den finthakkede sukker-nøddemasse i, og stil isen i fryseren.

Sæt ovnen til 180 grader. Smør tre ramekiner med smør. Pisk smør, sukker og mørk farin grundigt i en skål og rør derefter æg i. Pisk mel, natron og bagepulver i cremen, til det er helt glat. Fjern kernehus fra æblet og skær det i små tern, som du putter i kagedejen. Fordel dejen i formene og stil dem i ovnen, hvor de skal bage i 20-25 minutter.

Lad kagerne køle lidt af, inden du vender dem ud af formene, stænker dem med lidt ahornsirup og serverer med isen.

Note: Kagerne var gode, mens isen var aldeles skøn! Jeg tror, at kagerne er bedre, hvis du udelukkende bruger mørk farin i dejen, så det vil jeg anbefale.27 thoughts on “Kylling i römertopf med citron, æble og fennikel, speltsalat med hokkaido græskar og saltet citron, æblekager med hasselnøddeis”

 • Uhm, super lækker middag. Rigtig efteårsmad 🙂

  Jeg er håbløst bagefter i blogland og har lige siddet og savlet over dine sidste mange indlæg. For pokker hvor har du været aktiv i køkkenet. Den der frokostpandekage på havedagen var simpelthen lige i vinkel.

  Gløder mig til at høre om bryllupsdagen 🙂

 • Uhm, super lækker middag. Rigtig efteårsmad 🙂

  Jeg er håbløst bagefter i blogland og har lige siddet og savlet over dine sidste mange indlæg. For pokker hvor har du været aktiv i køkkenet. Den der frokostpandekage på havedagen var simpelthen lige i vinkel.

  Gløder mig til at høre om bryllupsdagen 🙂

 • Klidmoster – mange tak! Jeps, og hvor har jeg glædet mig til at lave det 🙂

  Det bedste er næsten, at en del af de retter, jeg har lavet på det sidste, netop har været måltider, hvor jeg har fået brugt rester af alskens ting, så jeg føler virkelig, at jeg har fået udnyttet tingene godt.

  Jeg har også fået kompenseret lidt for, at jeg var lidt køkkendvask i september måned, men nu jeg kokkereringslysterne vendt tilbage! 😀

  Og mht. bryllupsdagen så jeg vil sige, at hvis billederne er blevet bare nogenlunde gode, så er der noget at glæde sig til 😉

 • Klidmoster – mange tak! Jeps, og hvor har jeg glædet mig til at lave det 🙂

  Det bedste er næsten, at en del af de retter, jeg har lavet på det sidste, netop har været måltider, hvor jeg har fået brugt rester af alskens ting, så jeg føler virkelig, at jeg har fået udnyttet tingene godt.

  Jeg har også fået kompenseret lidt for, at jeg var lidt køkkendvask i september måned, men nu jeg kokkereringslysterne vendt tilbage! 😀

  Og mht. bryllupsdagen så jeg vil sige, at hvis billederne er blevet bare nogenlunde gode, så er der noget at glæde sig til 😉

 • Åh skønt med en opskrift til min Römertopf, Piskeris! Satte du Römertopfen i vand, inden du brugte den?
  Og din dessert lyder som om, den kan få englene til at synge 🙂

 • Åh skønt med en opskrift til min Römertopf, Piskeris! Satte du Römertopfen i vand, inden du brugte den?
  Og din dessert lyder som om, den kan få englene til at synge 🙂

 • Uhmm, det ser godt ud 🙂 Jeg tror jeg må ud og have sådan en römertorpf, kyllinger bliver så lækre af at ligge og hygge sig….

  Jeg tror at min ismaskine skal forkæles med den is, det lyder lige som en is efter mit hjerte – og så tror jeg den vil gøre sig godt med lidt af den jordbærsirup jeg lige har fået 🙂

  God weekend.

  Mange hilsner
  Birthe

 • Uhmm, det ser godt ud 🙂 Jeg tror jeg må ud og have sådan en römertorpf, kyllinger bliver så lækre af at ligge og hygge sig….

  Jeg tror at min ismaskine skal forkæles med den is, det lyder lige som en is efter mit hjerte – og så tror jeg den vil gøre sig godt med lidt af den jordbærsirup jeg lige har fået 🙂

  God weekend.

  Mange hilsner
  Birthe

 • Madame – ja, den fik et dejligt langt bad inden! 😀

  Jeg er faktisk ret glad for, at jeg fik lavet dobbelt portion af isen, for jeg blev ret overrasket, hvor lækker den blev af nøddepralinen!

 • Madame – ja, den fik et dejligt langt bad inden! 😀

  Jeg er faktisk ret glad for, at jeg fik lavet dobbelt portion af isen, for jeg blev ret overrasket, hvor lækker den blev af nøddepralinen!

 • Det er virkelig godt, römertopf er jo en genial opfindelse og med den ret du har lavet så har man bare lyst til at komme med også at lave den.

  Men jeg tror nu at jeg vil prøve din speltkerne/hokkaido ret i en anden kontekst og se hvordan den klarer sig med noget oksekød.

  Som altid gode retter her på siden

 • Det er virkelig godt, römertopf er jo en genial opfindelse og med den ret du har lavet så har man bare lyst til at komme med også at lave den.

  Men jeg tror nu at jeg vil prøve din speltkerne/hokkaido ret i en anden kontekst og se hvordan den klarer sig med noget oksekød.

  Som altid gode retter her på siden

 • Broedet – tusind tak!
  Især hokkaidoen overraskede positivt i madlavningen – det er bestemt ikke sidste gang, at jeg skal bruge den i aftensmaden 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *