Kålfrikadeller og gulerodsrelish
Jeg har prøvet en ny måde at spise kål på! Tidligere på ugen lavede jeg nemlig disse kålfrikadeller, og konceptet holder – jeg var meget positivt overrasket over smag og konsistens.
Kål er en af de billigste – og bedste – råvarer du kan få fat på her om vinteren (og i det hele taget, hvis du spørger mig). Opskriften har jeg fra min svigermor, men jeg ændrede lidt i sammensætningen, da jeg ikke havde brød (som man skal lave rasp af). Kålfrikadellerne er milde i smagen, men vil du gerne have mere smag i dem, tilsætter du blot lidt af dit yndlingskrydderi. Jeg ville dog have dem så ‘naturlige’ som muligt, da der er en del smag i den gulerodsrelish, som jeg lavede til.
Jeg købte en pakke økologisk svinebryst i Irma til 50 kr med ti stykker i, og kombineret med nedenstående portioner er der mad til ca. 5 personer, hvilket giver en pris på ca. 15 kr per portion.
Kålfrikadellerne kan godt holde sig til dagen efter, hvis du sætter dem i køleskabet, men efter to dage bliver de kedelige i smagen, så sørg for at spise dem samme dag eller evt. dagen efter.
Kålfrikadeller
ca. 5 personer
600 g blomkål og broccoli (jeg brugte trefjerdedele blomkål og en fjerdedel broccoli)
4 æg
2 spsk hvedemel
1½-2 dl rasp
salt og peber
Kog blomkål og broccoli møre, hæld vandet fra og mos den kogte kål med en gaffel. Det gør ikke noget, at du ikke moser det til en glat puré – der må godt være lidt struktur i kålfrikadellerne. Rør æg, mel og rasp i kålmosen og stil derefter kålfarsen i køleskabet i 1-2 timer. Form forsigtigt kålfarsen til frikadeller – der bliver 15-16 stykker – og sæt dem på en bageplade dækket med bagepapir. Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter.
Gulerodsrelish
ca. 6 personer
400 g gulerødder
rapsolie
1 løg, hakket
3 fed hvidløg
2½ dl vand
½ dl hvidvinseddike
1 spsk rørsukker
½-1 tsk chilipulver
salt
Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Hæld lidt rapsolie i en gryde og svits løg, hvidløg og gulerødder i det i et par minutter. Tilsæt vand og hvidvinseddike, læg låg på gryden og lad det simre, indtil gulerødderne er møre. Tag gryden af varmen og blend indholdet med en stavblender. Smag til med chilipulver, rørsukker og salt. Hæld det på et skoldet glas og brug det som tilbehør til forskellige retter – for eksempel ovenstående kålfrikadeller.
Uhm, de ser virkelig lækre ud! Det er jeg lidt overrasket over, ærligt talt 🙂
Jeg kan også virkelig godt lide kål, men har ikke så mange ting jeg laver med det, så måske jeg skulle prøve at snige dem forbi manden i næste uge 😉
Det samme her! Bare på navnet kommer de til at lyde lidt ‘frelste’, men de fungerer rigtig godt, og så kan de jo varieres en del – både mht. kålsammensætningen og mht. krydringen 🙂
Det lyder som en fantastisk måde at bruge kål på, især blomkål som ikke er min yndling. Skal afprøves snarest 🙂
God fornøjelse! Husk en eller anden form for kraftig dressing eller lignende til, da kålfrikadellerne er ret milde i smagen – eller put evt. flere krydderier i kålfarsen 🙂