Hindbær-tiramisu og ostetallerken

Som led i den fire retters menu, jeg serverede den anden dag, hvor forret og hovedret her beskrevet i foregående indlæg, var der selvfølgelig også en ostetallerken. Jeg havde udvalgt fire milde oste, så alle kunne være med, og de blev portionsserveret på lange glasfade. Det giver en smuk anretning, der til gengæld er besværlig at fotografere, så jeg tog et par close up-billeder af ostene. Den øverste var en lækker og meget cremet gedebrie fra Knuthenlund Gods. Jeg smagte et par af deres oste til et arrangement sidste år, og de faldt bestemt i min smag. Brien er ret mild men også ret solid kaloriemæssigt, så du kan ikke spise så meget af den ad gangen. Ved siden af den lagde jeg et par portvinsmarinerede valnødder.

Den næste ost på tallerken var et stykke Taleggio – en meget mild rødkitsost, som også hører til den syndige ende af skalaen. Ved siden af den lå en klat pære-havtornsmarmelade, som jeg købte for et stykke tid siden.

De to sidste oste var en fransk klassiker – Morbier – hvor den mørke stribe i midten oprindeligt blev lavet med aske fra brændte vinstokke. Den sidste ost var en ret funky cheddar med kanel, rosiner og muligvis også valnødder. Gemalen mente, at den mindede mere om kage end om ost (jeg tror, det var et kompliment til osten, men jeg er ikke sikker… ). Sammen med ostene fik vi tynde knækbrødstave samt en af de to flasker Bourgogne Blanc 2009 fra Maison Ambroise, som jeg købte til Bourgogne-vinsmagningen. Vinen fungerede udmærket til ostene, men da alle oste var ret milde og fyldige oste, kunne jeg dog også have valgt en endnu sødere hvidvin.

Aftenens sidste ret skulle selvfølgelig holde stilen og indeholdt også ost. Denne gang var det mascarpone, der er en friskost, som blev fundet frem fra ostelageret. Mascarpone kan bruges til mange syndige sager, men jeg havde lyst til at lave en fortolkning over en af mine yndlingsdesserter – tiramisu. Nu er der jo ret delte meninger om, hvordan den perfekte tiramisu er. Jeg kan godt lide, at den er forholdsvis fugtig og har en tydelig kaffesmag (til trods for, at jeg ikke kan fordrage kaffe). Jeg havde dog bestemt mig for at lave en hindbærversion af min yndlingstiramisu, men det fordrede dog, at jeg lavede en del om, da jeg ikke mente, at kaffe og hindbær var en særlig god kombination. Samtidig  besluttede jeg mig for at udfordre min egen holdning til tiramisuens konsistens og lavede en mere kompakt version for at finde ud af, hvordan det ville være.

Hindbær-tiramisu
4 personer

150 g frosne hindbær
½ dl vand
5 spsk hindbærlikør
1-1½ dl piskefløde
4 spsk flormelis
250g mascarpone
1½ tsk vaniljesukker
12 ladyfingers
kakao til at sigte over

Varm hindbærrene op i en gryde sammen med lidt vand og 1 spsk flormelis. Lad det koge i 5-10 minutter, tag gryden af komfuret og hæld 4 spsk likør i. Pisk fløden til blødt skum med 3 spsk flormelis. Pisk så mascarpone, vaniljesukker og 1 spsk likør i.

Drys med kakao i bunden af fire portionsskåle. Fordel halvdelen af ‘ladyfingrene’ i de fire skåle og fordel lidt over halvdelen af hindbærpureen over dem. Smør et godt lag mascarponecreme på og læg så det sidste lag ladyfingers. Fordel resten af hindbærpureen over og dæk dem med resten af mascarponecremen. Slut af med et godt drys kakao over hver portion. Stil dem i køleskabet mindst en time inden servering og gerne til næste dag.

Note: En glimrende udgave af tiramisu, hvor hindbærrene giver lidt mere syrlighed. Jeg er dog fortsat til den mere svampede udgave af tiramisu, så næste gang laver jeg en version med mere ‘svuppelse’ (dvs. mere hindbærpure i dette tilfælde). Det fungerer i øvrigt fint at drikke et lille glas hindbærlikør til.8 thoughts on “Hindbær-tiramisu og ostetallerken”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *