Butterdejsmedaljoner med gorgonzolacreme, entrecote med gratinerede rødløg og spidskålssalat

Butterdejsmedaljoner med gorgonzolacreme, entrecote med gratinerede rødløg og spidskålssalat

Disse butterdejsmedaljoner opstod, da jeg skulle servere en fire retters menu på en hverdagsaften. Eller rettere – det var selvfølgelig en beslutning, jeg selv tog – ingen tvang her. Det var dog kompliceret af, at jeg først var hjemme en time før, at gæsterne ankom.

Her er de to første retter i den fire retters menu, som vi serverede for Onkel Rejsende Mac og hendes kæreste tidligere på ugen. Et par af de tilstedeværende plejer at være osteskeptikere, og så er det jo en ekstra udfordring at spise med, nu hvor jeg holder ostemåned. Det lader dog til, at denne skepticisme er på retur, for der blev taget pænt imod alle retter. Nu havde jeg også mildnet et par af retterne, men alligevel – jeg synes, det er skønt, at selskabet er blevet mere åbne over for ost.

De små butterdejsmedaljoner fandt jeg inspiration til i kogebogen ‘Moderne Mamma’. Her valgte jeg dog at lave cremen noget anderledes, da jeg ikke havde mere mascarpone og i øvrigt var interesseret i at lave en ret mild udgave af cremen, så alle kunne være med. De gratinerede rødløg blev til gengæld ren freestyle, da jeg havde fundet flere spændende opskrifter og ikke kunne bestemme mig for, hvilken der lød bedst.

Butterdejsmedaljoner med gorgonzolacreme

4 personer

½ rulle frisk butterdej – måske lidt mindre
1 æggehvide
valmuebirkes

Creme:
30-40 g gorgonzola
2-3 spsk hytteost
1 spsk blomsterhonning
salt og peber
evt. citronsaft

Desuden: rucola, vindruer og blomsterhonning

Rul butterdejen ud på køkkenbordet og brug en udstikker (eller meget smalt glas) til at udstikke små runde dejskiver. Dem, jeg lavede, var 4-5 cm i diameter. Jeg udstak 12 medaljoner… og øh et par mere, som kunne agere smagsprøver… Læg dejskiverne på en bageplade med bagepapir og pensl dem med æggehvide og drys valmuebirkes på. Bag dem i ovnen ved 160 grader i ca. 10 minutter. Lad dem køle af, inden du flækker dem forsigtigt.

Rør cremen sammen og smag den til med honning, salt, peber og citronsaft. Smør den nederste halvdel af hver medaljon med en klat gorgonzolacreme. Hvor meget eller hvor lidt er op til dig – jeg havde noget til overs, da jeg ikke turde fylde dem godt op. Det gør jeg dog en anden gang…

Fordel rucola ud på fire tallerkner, læg en række halverede vindruer oven på og sæt tre fyldte butterdejsmedaljoner på hver tallerken. Slyng lidt blomsterhonning dekorativt over hver tallerken.

Note: Jeg må indrømme, at jeg var ret tilfreds med udseendet af denne ret – og heldigvis også smagen. Rucolaen gav lidt bitterhed, honningen og vindruerne noget sødme og disse to ting klædte ostecremen. Jeg lavede en ret mild gorgonzolacreme, men du kan selvfølgelig intensivere den ved at bruge mere gorgonzola og mindre hytteost.

Hovedretten bestod af entrecotes (der var drysset grundigt med røgsalt og havde hvilet en times tid på køl, inden de kom ud en halv time før stegning og derefter stegt i olie og smør), ostegratinerede rødløg og en simpel spidskålssalat. Røgsaltningen skyldtes, at jeg havde fundet en sydafrikansk vin frem, Savanha 2006 Decade, og da sydafrikanske vine godt kan være lidt røgede i smagen, så måtte kødet hellere passe til.

ostegratinerede løg, rødløg, ost,

Ostegratinerede rødløg

4 personer

3 store rødløg
2-3 spsk olivenolie
1 tsk timian
salt og peber
1 dl hvidvin
50 g friskrevet parmesan
100 g mild blåskimmelost brækket i små stykker – jeg brugte Viking Blue
1-2 spsk honning eller mørk sirup
3 spsk creme fraiche 18%

Skær løgene i smalle både og fordel dem i et ildfast fad. Hæld olivenolie over og derefter salt, peber og timian. Tilsæt hvidvinen og dæk fadet grundigt med stanniol, inden det puttes i ovnen ved 200 grader i 45 minutter. Tag derefter stanniolen af og lad løgene stege videre i et kvarters tid. Når de begynder at blive gyldne, røres siruppen i, og creme fraiche samt de to oste røres grundigt i. Lad det stege i ovnen i ca. et kvarter og servér den som tilbehør til oksekød.

Note: Helt sikkert en form for tilbehør, jeg gerne leger videre med en anden dag. Retten kan jo varieres en del og gøres mere eller mindre hidsig/mild afhængig af hvilke oste, du putter i. Jeg tror, jeg vil prøve at lave en ret mild udgave på et tidspunkt.9 thoughts on “Butterdejsmedaljoner med gorgonzolacreme, entrecote med gratinerede rødløg og spidskålssalat”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *