risengrød, ølsirup, grødris, ris, sødmælk, julLige om et øjeblik er det december, den elskede og forhadte julemåned, som har så mange traditioner – også på madfronten. En af dem er risengrød, og jeg kan da ikke have et øltema uden også at komme ind på juleøl, så jeg lavede en portion risengrød den anden dag for at kunne teste et par øl til.

Jeg har ellers aldrig brudt mig om risengrød, men sidste år lærte jeg at kunne lide denne ret, og det er jeg glad for. Risengrød forbinder jeg med hygge, jul og let madlavning, for det er ikke en større videnskab at koge risengrød…. og så alligevel. Tilberedningen af risengrød kan diskuteres næsten lige så intensivt som tilberedningen af frikadeller eller lignende nationalretter, og alle har deres egen favoritmetode. Min er den, jeg har lært af min mor.

De første mange gange jeg skulle koge risengrød (til risalamande eller blot en portion til gemalen, når jeg var i mit ekstra flinke hjørne), var jeg ofte tæt på at brænde den på, for koger man risengrød direkte på sødmælk, skal man virkelig være over grøden, så den ikke brænder fast i bunden. Men du kan snyde… øh… være så snedig at starte med at koge risene i lidt vand (og jævnligt tilsætte mere) og så gå over til at hælde sødmælk i, når risene har kogt de første 20-30 minutter. Så tager risene stadig smag fra mælken, men du slipper for de første 10-15 minutters intensiv vågen over grøden, så den ikke brænder på. Vand er lidt mere taknemmelig at koge ris i.

Husk at putte lidt salt i risene under kogningen, så grødsmagen bliver piftet lidt op og ikke bliver alt for flad og anonym.
risengrød, ølsirup, grødris, ris, sødmælk, julJeg prøvede først grøden med ølsirup på, og det passede ganske glimrende sammen – meeen jeg holder også meget af kanel, så efter nogle mundfulde blev der også drysset kanelsukker på.

Til risengrøden prøvede vi først en juleøl – Julemumme – fra Kongens Bryghus. Jeg mener, den vandt en juleølstest sidste år, og det er også en af de juleøl, jeg bedst kan lide. Jeg synes, den klassiske sneøl er noget overvurderet, så det passer mig rigtig godt, at udvalget af juleøl er blevet langt bredere de senere år.

En klassisk juleøl er dog ikke det bedste valg til en sød ret som risengrød, så jeg fandt også en nisseøl frem. Og her må jeg lige pointere en vigtig detalje – der findes én og kun én nisseøl, og det er KB juleøl! Sådan er det bare.

Nisseøl hører med til mine juletraditioner – også selvom det er noget temmelig sødt stads – og det er det helt rigtige valg til risengrød.