Risengrød med ølsirup

Risengrød med ølsirup

Lige om et øjeblik er det december, den elskede og forhadte julemåned, som har så mange traditioner – også på madfronten. En af dem er risengrød, og jeg kan da ikke have et øltema uden også at komme ind på juleøl, så jeg lavede en portion risengrød den anden dag for at kunne teste et par øl til.

Jeg har ellers aldrig brudt mig om risengrød, men sidste år lærte jeg at kunne lide denne ret, og det er jeg glad for. Risengrød forbinder jeg med hygge, jul og let madlavning, for det er ikke en større videnskab at koge risengrød…. og så alligevel. Tilberedningen af risengrød kan diskuteres næsten lige så intensivt som tilberedningen af frikadeller eller lignende nationalretter, og alle har deres egen favoritmetode. Min er den, jeg har lært af min mor.

Ølsirup

1 mørk øl – porter eller stout
3 dl rørsukker

Først skal du have en ølsirup. Jeg havde set flere opskrifter i Gourmetbryggeriets kogebog, hvor de brugte ølsirup, og det lød ret spændende, så det blev jeg også nødt til at lave. Konceptet er meget simpelt – tag en mørk øl – i dette tilfælde en Herslev Stout Grain – og kog den sammen med 3 dl lys rørsukker. Når siruppen har den konsistens, du foretrækker, tager du gryden af komfuret, hælder siruppen i et skoldet glas og kan nu bruge det til en masse spændende ting.

Lidt om risengrød

Og så videre til risengrøden. I mange år kunne jeg faktisk ikke lide risengrød, men sidste år lærte jeg endelig! Risengrød forbinder jeg med hygge, jul og let madlavning, for det er ikke en større videnskab at koge risengrød…. og så alligevel. Tilberedningen af risengrød kan diskuteres næsten lige så intensivt som tilberedningen af frikadeller eller lignende nationalretter, og alle har deres egen favoritmetode. Min er den, jeg har lært af min mor.

De første mange gange jeg skulle koge risengrød (til risalamande eller blot en portion til gemalen, når jeg var i mit ekstra flinke hjørne), var jeg ofte tæt på at brænde den på, for koger man risengrød direkte på sødmælk, skal man virkelig være over grøden, så den ikke brænder fast i bunden. Men du kan snyde… øh… være så snedig at starte med at koge risene i lidt vand (og jævnligt tilsætte mere) og så gå over til at hælde sødmælk i, når risene har kogt de første 20-30 minutter. Så tager risene stadig smag fra mælken, men du slipper for de første 10-15 minutters intensiv vågen over grøden, så den ikke brænder på. Vand er lidt mere taknemmelig at koge ris i.

Husk at putte lidt salt i risene under kogningen, så grødsmagen bliver piftet lidt op og ikke bliver alt for flad og anonym.
Jeg prøvede først grøden med ølsirup på, og det passede ganske glimrende sammen – meeen jeg holder også meget af kanel, så efter nogle mundfulde blev der også drysset kanelsukker på.

Til risengrøden prøvede vi først en juleøl – Julemumme – fra Kongens Bryghus. Jeg mener, den vandt en juleølstest sidste år, og det er også en af de juleøl, jeg bedst kan lide. Jeg synes, den klassiske sneøl er noget overvurderet, så det passer mig rigtig godt, at udvalget af juleøl er blevet langt bredere de senere år.

En klassisk juleøl er dog ikke det bedste valg til en sød ret som risengrød, så jeg fandt også en nisseøl frem. Og her må jeg lige pointere en vigtig detalje – der findes én og kun én nisseøl, og det er KB juleøl! Sådan er det bare.

Nisseøl hører med til mine juletraditioner – også selvom det er noget temmelig sødt stads – og det er det helt rigtige valg til risengrød.21 thoughts on “Risengrød med ølsirup”

 • Dét er nemlig rigtigt, med KBs juleøl, det ér den eneste rigtige!

  Og gud, hvor smart med at bruge vand så længe først! Dét prøver jeg i morgen!

  • Jep, det er meget vigtigt at vælge den øl – andre nisseøl er alt for pjankede og søde!
   God fornøjelse med risengrødskogningen. Husk at man stadig skal holde lidt øje med grøden, men heldigvis ikke lige så intensivt 🙂

  • Se det med høkasse har jeg ikke prøvet, men det er jo så landligt, at jeg burde afprøve det engang! 🙂

 • Hej Piske!
  Jeg giver dig ret i der er kun én nisseøl der dur,KB`s -og jeg er endda fra Aarhus hvor Ceres oprindelig stammer fra, men den er alt for kvalmende!
  Spændende med øltemaet,er sikker på du finder på noget inspirerende,du er altid med på “frække” nytænkende opskrifter.

  • Ja, jeg sværger også kun til den nisseøl – har prøvet flere gennem tiden, men vender altid med det samme tilbage til denne her!
   Øltemaet er ved at være ovre, men jeg håber på at få blogget de sidste opskrifter de næste par dage, så jeg kan introducere årets sidste benspænd på søndag 🙂

 • Risengrød med ølsirup lyder som et spændende alternativ.

  Du skal prøve juleøllen fra Refsvindinge – dem der også laver Ale nr.16 – den er suveræn – har smagen fra juleøl men er kraftig og ikke for sød.

  • Det er noteret! Tror ikke jeg kender den, så jeg må lige kigge efter den, når jeg skal julehandle 🙂

 • Min mor lavede risengrød i høkasse – og i gamle dage med hvidtøl til. Jeg kan desværre ikke få Monsieur til at spise risengrød, så det får jeg stort set aldrig. Det allerbedste ved risengrøden er nu risalamanden dagen efter 🙂

 • Hmm, hvad med at lave en sirup på KB og så tilsætte lidt kanel og kalde den for julegrødssirup? Det vil jo nærmest blive flydende kanelsukker. Smart trick med at koge det i vand først 😉

  • Se, det ville ikke være så tosset! Kan være jeg skal prøve det. Nu vil jeg dog liiiige holde et par dage fri mht. madlavning med øl 😀

 • NISSEØL – prøv Refsvindinge mørk hvidtøl, den er uovertruffen, det er en hvidtøl fra
  dengang bedstefar var dreng. Prøv også at lave en “nisseis” med den – fantastisk –
  Jeg så lige det lange navn for snabel-a – jeg plejer at sige kanelsnegl !
  Hilsen Ole

  • Hm.. hm…. ved du hvad, jeg tror da, jeg skal prøve den øl! Må lige holde øje, når jeg skal på indkøb de kommende uger 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *