Tip til risengrød og risalamande

Baghaven i går – sidst på eftermiddagen inden det store snefald

Det er meget få gange i mit liv, jeg har lavet risalamande, for jeg synes, det er ret irriterende at koge risengrød. Hvert år forbarmer jeg mig dog og laver risengrød til gemalen et par gange i løbet af december, og her bruger jeg et tip til risengrød, som jeg fik af min mor.

Start med at koge risene i vand de første 10-15 minutter. Hæld evt. vand fra og kog risene færdige ved lav varme i sødmælk – husk at tilsætte mælken lidt ad gangen undervejs samt at røre med jævne mellemrum. Hvis grøden kun skal bruges til risalamande, kan du lige så godt smide en flækket vaniljestang i med det samme.

Jeg brugte dette tip til risengrød i går, og det var væsentlig lettere at koge grøden. Der var på intet tidspunkt, at grøden var i fare for at brænde på.

I går aftes begyndte det at sne, og det tror jeg, det fortsatte med det meste af natten. Vi vågnede op til store snedriver og fygning her til morgen, og det har sneet helt frem til midt på eftermiddagen, så det har været solide mængder sne, der skulle skovles. Vi var lidt bekymrede for, om aftenens gæster ville kunne komme frem, men meldingen lyder pt på, at de dukker op, så det glæder vi os til! Der er ild i brændeovnen, julemusik på anlægget og om lidt kommer brætspillene frem, og så skal vi ellers hygge os hele aftenen. Det er i det hele taget en pragtfuld weekend, vi har gang i!
Jeg gætter på, at der faldt 15 cm i nat og til formiddag – det er her, billedet er taget

23 thoughts on “Tip til risengrød og risalamande

 1. Jeg elsker risengrød, men må med skam erkende at jeg plejer at købe den færdiglavet og så putter jeg lidt mere vanilie i….Det er et flot hus I har og dejligt billede med al den sne…I en hyggelig aften til dig…

 2. Jeg har sikkert fået for meget risengrød som barn. Enten som aftensmad! eller selveste juleaften. Så i rigtig mange år blev der kun lavet risengrød som senere skulle forvandles til ris a la mande.

  De sidste mange år har jeg dog nydt at spise risengrød ( eller anden grød ) måske hver eller hver anden uge. Dog med forskelligt tilbehør da vi godt kan blive træt af det sædvanlige kanelsukker og smør!

  Når jeg koger risengrød er det altid med lidt vand i starten og så minimælk for resten. Hygger mig med processen mens der læses imens.

  Når grøden har simret lidt på kogepunktet – så ryger gryden i “høkasse”. Et par tykke håndklæder og så ellers ind under dobbeltdynen. Der passer den sig selv til vi skal spise. Altid perfekt.

  Vi prøver som sagt altid med lidt anderledes tilbehør for variationen skyld. Blasfemisk? So be it 😉

  Fortsat god hyggeaften. Elsker brætspil.

 3. Jeg koger det op og så bliver det smidt i seng! Sådan en uartig risengrød!
  Når det har skammet sig et par timer kommer det på komfuret igen og får et opkog. Færdig 🙂

 4. Det der hjalp hos mig, for ikke at brænde grøden på, var at bruge sødmælk.

  Har ellers prøvet at koge med vand først, putte i ovn, dynemetoden.. og sikkert andre ting.

  Min datter på 1år, er helt vild med risengrød – det kan ikke gå for hurtigt med at få det ned 🙂

 5. REJEN – hov, så må du altså prøve denne metode, for det er både nemt og lækkert 🙂

  Hehe, billedet er af baghaven, så det er ikke vores hus, man kan se på billedet.

  Mange tak – håber også du havde det 🙂

 6. Det lyseblå køkken – jeg har aldrig prøvet det med høkassen eller dynerne, men har hørt om overraskende mange, der praktiserer det. Måske jeg skal prøve det en dag?

  Mange tak – det var rigtig skønt 🙂

 7. Litzy – haha, sådan havde jeg det også til i torsdags – indtil jeg så fik lavet noget, jeg faktisk syntes om! Jeg er spændt på, om jeg også vil kunne lide det næste gang, jeg laver risengrød, eller om det var 'one hit wonder' 😀

 8. Sisse-line – hvor pudsigt! Det er det, jeg syntes har drillet mest (nok fordi jeg let får skruet for højt op i starten).

  Hehe, ja det plejer at være et hit hos børn 🙂

 9. hehe, ok fin baghave du har…Sidst på dagen,træthed, alderen, fedtede briller må være undskyldningen for ikke at læse ordentligt..Ja det kunne være jeg skulle hive mig selv i nakkeskindet og lave grøden selv..

 10. Dejligt billede fra jeres have! Jeg kan huske at min mor gerne lod risengrøden 'koge' færdig efter høkasseprincippet. Her i huset bor der et menneske, der er vild med risalamande – stod det til ham, var der ALTID en portion i køleskabet :O)

 11. Mad skal der til – ja, og så var det ikke en gang fra det tidspunkt, hvor der var faldet mest! Håber at vejene her i nærheden er blevet ryddet, så jeg kan komme af sted i morgen tidlig 🙂

 12. Pingback: En lille aften med julehygge | Piskeriset på eventyr

 13. Pingback: Mexicansk risbudding med kanel og lime | Piskeriset på eventyr

 14. Pingback: Julefred | Piskeriset på eventyr

 15. Pingback: Inspiration til julefrokosten - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 16. Pingback: Risalamandetærte - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *