Jeg er ikke færdig med at fortælle om søndagens femretters-menu, for jeg mangler lige at fortælle om osteretten og desserten. Vi købte for nylig en æbleskivepande – det manglede vi i december, da vi ikke nåede at finde en, der kunne bruges til induktionskomfur – og den skulle da lige afprøves med det samme! Men æbleskiver i marts – det er jeg alligevel ikke til – så jeg lavede en helt anden variant, hvor jeg også fik brugt en meget lækker ost, som var blandt de ting, vi fik med i vores goodiebags til madbloggertræffet (se foregående blogindlæg). Desserten blev en nyfortolkning af en klassiker – cheesecake med kiksebund og gelétop med røde bær.

Oste-timian-æbleskiver
ca. 20 stk.

2 dl kærnemælk
1 æg
125 g hvedemel (ca. 4¼ dl)
en kvart tsk natron
en knivspids salt

1 tsk timian
2 dl fintrevet Castello Reserve Hersgård
10 g smeltet smør
samt smør til stegning

Pisk kærnemælk og æg sammen. Bland hvedemel, bagepulver, natron, salt og timian i en skål og bland det derefter med mælkemassen. Smelt smørret og bland det i dejen og vend derefter den revne ost i.

Varm æbleskivepanden op og pensl hver hulning godt med smør. Fyld hver hulning ¾ op med dej og bag æbleskiverne ved jævn varme – se her et trick til, hvordan du får runde æbleskiver.

Servér æbleskiverne med auberginemarmelade.

Note: En fin mild ostesmag og godt krydret med timian. En sjov måde at bruge æbleskivepanden på, så den ikke er begrænset til julemåneden, og så har de små ostekugler en fin form. Bestemt noget jeg godt kan finde på at lege videre med ved en given lejlighed. Jeg ville gerne have puttet mere ost i, men da jeg testede dette, hang de små kugler fast i panden, så vær forsigtig, hvis du forsøger at øge ostemængden.

Romtopf-cheesecake
4 personer

Sukkerbrødsbund:
2 æg
60 g rørsukker
1 dl hvedemel
½ tsk bagepulver
3 spsk hakkede hasselnødder
40-50 g smeltet smør

Fromage:
100 g flødeost
1 dl creme fraiche
1 past. æggehvide
25 g flormelis
2 blade husblas
1 tsk vaniljesukker
lidt revet citronskal

Gelé:
2 dl romtopf
3 blade husblas

Del æg i hvider og blommer og pisk hviderne stive. Pisk blommer og sukker, til det er hvidt og skummende og tilføj så en blanding af hvedemel og bagepulver. Vend forsigtigt hviderne i og derefter de hakkede hasselnødder. Spred dejen ud på en bagepapirsbeklædt bageplade og bag den ved 175 grader i ca. 30 minutter. Bunden skal tage meget farve uden at blive helt sort!

Når bunden er bagt, lader du den køle af, inden du hakker den fint. Tag 70 g og bland det med smørret. Fordel smørsmulderet i fire madringe og pres det godt ned, så der danner sig en kiksebund. Klip bagepapir ud, så du har fire stykker, som er lange og brede nok til at dække siderne på hver madring. Smør hvert stykke papir med en smule rapsolie og placér et stykke papir langs indersiden af hver madring.

Lav fromagen ved at lægge husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Rør flødeost, creme fraiche, vaniljesukker og citronskal sammen. Pisk æggehviden stiv og bland forsigtigt flormelissen i. Smelt husblassen i en lille skål i vandbad eller mikrobølgeovn. Hæld den derefter i ostemassen og vend derpå den piskede æggehvide i. Fordel fromagen i de fire madringe og stil dem på køl et par timer. Opblød husblassen i koldt vand i ti minutter og smelt det forsigtigt over vandbad eller i mikrobølgeovn. Opvarm romtopfhen, så den er lidt lunere end håndvarm, og bland husblassen i. Hæld det forsigtigt over fromagen i de fire madringe og stil dem atter køligt.

Pynt dem med lidt citronmelisse og sølvflager inden spisning.

Note: Nu er jeg ret pjattet med cheesecake, så det var et dejligt gensyn, og det var spændende med fornyelsen i top og bund. Sukkerbrødsbunden gav en lidt mørkere smag, som passede godt til den fyldige romtopfgelé, og desserten faldt helt i vores smag.

Efter maden fandt jeg lidt Kushmi te (Sct. Petersburg), mokkachokolade fra Scharffen Berger samt et Honduras ‘kaffebrev’ fra Grower’s Cup frem. Den ene af gæsterne er nemlig kaffedrikker, og så kunne han passende afprøve et af de ‘kaffebreve’, som jeg fik i en goodiebag. Han kendte i øvrigt godt til kaffen i forvejen, og vi talte om, hvor smart det er at kunne lave et par kopper god kaffe uden at have en kaffemaskine stående – eller en hel pose kaffe. Det er en genial løsning for os, der ikke selv drikker kaffe, men som ind imellem får kaffedrikkere på besøg.