Oste-timian-æbleskiver samt romtopf-cheesecake

Oste-timian-æbleskiver samt romtopf-cheesecake

Jeg er ikke færdig med at fortælle om søndagens femretters-menu, for jeg mangler lige at fortælle om osteretten og desserten. Vi købte for nylig en æbleskivepande – det manglede vi i december, da vi ikke nåede at finde en, der kunne bruges til induktionskomfur – og den skulle da lige afprøves med det samme! Men æbleskiver i marts – det er jeg alligevel ikke til – så jeg lavede en helt anden variant, hvor jeg også fik brugt en meget lækker ost, som var blandt de ting, vi fik med i vores goodiebags til madbloggertræffet (se foregående blogindlæg). Desserten blev en nyfortolkning af en klassiker – cheesecake med kiksebund og gelétop med røde bær.

Oste-timian-æbleskiver

ca. 20 stk

2 dl kærnemælk
1 æg
125 g hvedemel (ca. 4¼ dl)
en kvart tsk natron
en knivspids salt

1 tsk timian
2 dl fintrevet Castello Reserve Hersgård
10 g smeltet smør
samt smør til stegning

Pisk kærnemælk og æg sammen. Bland hvedemel, bagepulver, natron, salt og timian i en skål og bland det derefter med mælkemassen. Smelt smørret og bland det i dejen og vend derefter den revne ost i.

Varm æbleskivepanden op og pensl hver hulning godt med smør. Fyld hver hulning ¾ op med dej og bag æbleskiverne ved jævn varme – se her et trick til, hvordan du får runde æbleskiver.

Servér æbleskiverne med auberginemarmelade.

Note: En fin mild ostesmag og godt krydret med timian. En sjov måde at bruge æbleskivepanden på, så den ikke er begrænset til julemåneden, og så har de små ostekugler en fin form. Bestemt noget jeg godt kan finde på at lege videre med ved en given lejlighed. Jeg ville gerne have puttet mere ost i, men da jeg testede dette, hang de små kugler fast i panden, så vær forsigtig, hvis du forsøger at øge ostemængden.

 

romtopf-cheesecake, cheesecake, ostekage, kage, dessert, romtopf, kirsebær, gelé, husblas, bær, flødeost, fløde, kiks, sukkerbrød, æg, rørsukker, hvedemel, bagepulver, hasselnødder, smør, creme fraiche, flormelis, vanilje,

Romtopf-cheesecake

4 personer

Sukkerbrødsbund:
2 æg
60 g rørsukker
1 dl hvedemel
½ tsk bagepulver
3 spsk hakkede hasselnødder
40-50 g smeltet smør

Fromage:
100 g flødeost
1 dl creme fraiche
1 past. æggehvide
25 g flormelis
2 blade husblas
1 tsk vaniljesukker
lidt revet citronskal

Gelé:
2 dl romtopf
3 blade husblas

Del æg i hvider og blommer og pisk hviderne stive. Pisk blommer og sukker, til det er hvidt og skummende og tilføj så en blanding af hvedemel og bagepulver. Vend forsigtigt hviderne i og derefter de hakkede hasselnødder. Spred dejen ud på en bagepapirsbeklædt bageplade og bag den ved 175 grader i ca. 30 minutter. Bunden skal tage meget farve uden at blive helt sort!

Når bunden er bagt, lader du den køle af, inden du hakker den fint. Tag 70 g og bland det med smørret. Fordel smørsmulderet i fire madringe og pres det godt ned, så der danner sig en kiksebund. Klip bagepapir ud, så du har fire stykker, som er lange og brede nok til at dække siderne på hver madring. Smør hvert stykke papir med en smule rapsolie og placér et stykke papir langs indersiden af hver madring.

Lav fromagen ved at lægge husblas i blød i koldt vand i ca. 10 min. Rør flødeost, creme fraiche, vaniljesukker og citronskal sammen. Pisk æggehviden stiv og bland forsigtigt flormelissen i. Smelt husblassen i en lille skål i vandbad eller mikrobølgeovn. Hæld den derefter i ostemassen og vend derpå den piskede æggehvide i. Fordel fromagen i de fire madringe og stil dem på køl et par timer. Opblød husblassen i koldt vand i ti minutter og smelt det forsigtigt over vandbad eller i mikrobølgeovn. Opvarm romtopfhen, så den er lidt lunere end håndvarm, og bland husblassen i. Hæld det forsigtigt over fromagen i de fire madringe og stil dem atter køligt.

Pynt dem med lidt citronmelisse og sølvflager inden spisning.

Note: Nu er jeg ret pjattet med cheesecake, så det var et dejligt gensyn, og det var spændende med fornyelsen i top og bund. Sukkerbrødsbunden gav en lidt mørkere smag, som passede godt til den fyldige romtopfgelé, og desserten faldt helt i vores smag.



20 thoughts on “Oste-timian-æbleskiver samt romtopf-cheesecake”

  • Uuhhh hvor ser det lækkert ud. Jeg er meget fascineret af “æbleskiverne” dem er jeg meget fristet til at prøve… ja også cheesecake`en 😀 Det er lige det med at kende sin begrænsning 😉

  • Kaffebrev har jeg aldrig hørt om, men det er da smart. Som altid lyder det lækkert, æbleskiverne ville jeg gerne prøve istedet for de traditionelle. Har dog ingen æbleskivepande, som ikke kan købes her (har ofte overvejet at tage en med ned, men den vejer jo lidt i kufferten 😉

  • Lene – det er sådan en smart anordning, som er lavet af en slags plastik, der tåler høje varmegrader. Du stiller 'brevet' på et bord, åbner det i toppen og hælder varmt vand ned i den. I toppen er der en lomme med kaffe i, og så skal vandet bare sive igennem denne og ned i bunden af kaffebrevet, og så kan du hælde friskbrygget kaffe lige fra posen – ret smart!

  • Det lyder utroligt spændende – jeg har aldrig hørt om æbleskiver med ost og timian. Men det gør dem lidt mindre usunde 😉
    Jeg elsker cheesecake, og din opskrift må prøves på mine næste gæster 🙂

  • Uhm Piskeris, det ser jo bare alt for lækkert ud, og de der æbleskiver skal da prøves 🙂

    Jeg tænker, at man evt. kunne smide et lille stykke ost inde i midten, ligesom man kan putte et stykke æble i en æbleskive – hvis du kan følge mig?

    – Maj 🙂

  • *Tager hatten af*

    Hold da helt op hvor er du snu. Max har lige sagt at du “simpelthen er genial i et køkken” 🙂

    Osteskiverne er virkelig godt fundet på. Og havde jeg haft en pande var jeg helt sikkert gået i gang med at lave nogen med parmesan.

    Den cheesecake er også som faldet ned fra himmelen. Må virkelig få sat gang i en romtopf til næste år.

    *savle savle*

  • Det lyder dælme godt. Osteæbleskiver lyder som en sjov måde at få en anderledes osteret ind på. Men aubergine-marmelade? Det kunne jeg aldrig selv have fundet på at lave (eller købe), for auberginer er ikke min favoritspise. På den anden side så kunne noget sukker i en marmelade måske højne nydelsen af en aubergine 😀 Cheesecaken er “solgt”!

  • Uhm, 'Oste-skiver' – det må en osteelsker som jeg da prøve. Kunne man mon tilføre lidt mere ost, ved at lægge lidt i som fyld, inden man vender skiven sidste gang? Det var måske værd at prøve…

  • Madame – nej, det var også en af grundene til, at jeg måtte prøve det – jeg har ikke før set, at folk har brugt panden til andet end æbleskiver, så – det måtte jeg prøve! Jeg er dog ikke sikker på, at de er meget sundere, for der bliver brugt en del ost i de små kugler 😉

  • Maj – mange tak! Ja, det kan jeg godt. Jeg overvejede også kort at gøre det, men panden stegte lidt hurtigere, end jeg er vant til (det var første gang, jeg brugte den, så vi var ikke helt på bølgelængde endnu), og de blev for hurtigt færdige til, at jeg kunne nå at eksperimentere på den front 🙂

  • Klidmoster – mange tak! Hils Max og sige tak fra mig 🙂

    Romtopf er fantastisk! Kan kun anbefale at sætte sådan en portion over – brugbar i mangen en dessert 🙂

  • Camilla – mange tak. Det var nemlig det, jeg tænkte, for den ene af gæsterne er osteskeptiker, og gemalen er heller ikke så vild med ost, så det var også et forsøg på at lave en dessert, hvor osten kunne spille en tydelig men ikke dominerende rolle.

  • Hej Ditte!
    Tak skal du have – ja, det tror jeg godt, man kan. Det vigtigste er, at man ikke bruger for meget ost i selve dejen, for så brænder den fast i panden. Men et lille stykke i inden man lukker den – det burde fungere 🙂

  • Skøn menu du har lavet for dine gæster.
    De æbleskiver skal jeg prøve! Genial idé. Jeg har aldrig haft tanken, at de kunne være anderledes end juleagtige.
    Cheesecake … det er ikke rigtig “my thing”. Kun én eneste gang har jeg været vild med det … og det var din kastanie-cheesecake!
    Rigtig god weekend til dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *