Kanelbrød

Kanelbrød

Da jeg gik i gymnasiet, var kantinemaden jævnt uinspirerende og bestod mest af chokoladescones, en virkelig kedelig salat samt juice – sådan sat lidt på spidsen. Derfor var det jo oplagt at gå en lille tur i nabolaget for at finde noget frokost, hvis man havde glemt madpakken derhjemme, og en af de mest populære løsninger på mit gymnasium var at tage forbi den lokale bager og købe et halvt kanelbrød. Jojo – det er ikke kun nutidens unge, der har en svaghed for fedtholdige søde sager – det havde man også, da jeg var yngre.

Men selvom det ikke var særlig sundt, så smagte det nu godt. Jeg tror kun, jeg har fået det én gang siden gymnasiet (og nej, det er ikke fordi, jeg fik det tit dengang og ej heller, fordi jeg ikke længere brød mig om det), men da jeg for nylig skulle til morgenmadsarrangement og blev spurgt, om jeg ville tage kage med, så var det en oplagt chance for at bage kanelbrød.

Jeg blev inspireret af Camilla Plums udgave, men valgte at justere på målene og erstattede også noget af hvedemelet med noget kamutmel, jeg gerne ville bruge op. Der kan du selvfølgelig holde dig til hvedemel. Desuden pyntede jeg til sidst med glasur, for det hører sig altså til!

Kanelbrød

2 stk.

25 g gær
4 dl lunken skummetmælk
100 g smeltet smør
1 æg
4 dl kamutmel
ca. 8 dl hvedemel
1 dl rørsukker
1 tsk salt
1 tsk stødt kardemomme

Remonce:
150 g blødt smør
2½ dl rørsukker
2 spsk kanel
2 tsk stødt kardemomme

samt et par håndfulde rosiner

Opløs gæren i mælken og bland resten af ingredienserne i. Ælt dejen grundigt og sæt den til hævning i en time eller to – til den når dobbelt størrelse. Rør remoncen sammen. Glat dejen ud til to flade firkanter, smør dem med remonce – kom ikke helt ud til kanterne – og drys et par håndfulde rosiner over. Rul hvert dejstykke sammen og luk det til, så remoncen ikke kan flyde ud under bagningen. Læg dejene i hver sin rugbrødsform og lad dem hæve til dobbelt størrelse.

Bag kanelbrødene ved 200 grader i 25-30 minutter til de er gennembagte.

Lad brødene afkøle, inden du pynter dem med en hvid glasur.

Note: Jeg faldt for denne opskrift, fordi den på ét punkt var noget anderledes i forhold til mine oplevelser af kanelbrød – der var rosiner i denne udgave! Det forbinder jeg ellers ikke med kanelbrød, og skal jeg være helt ærlig, så syntes jeg heller ikke rigtig, de passede ind, så dem vil jeg undlade en anden god gang. Men ellers smagte det glimrende.

Er det kage?
Ja. Det kan godt være, at det hedder brød – men det er altså kage!



16 thoughts on “Kanelbrød”

  • Se dèt var simplethen ikke pænt gjort. Her sidder jeg og har hverken gær eller nok kanel hjemme. Og nu kan jeg kun tænke kanelbrød resten af dagen. Føj siger jeg bare !!! Ps… Rosiner skal bestemt ikke i kanelbrød 😉

  • Uhm, kanelbrød havde jeg ganske glemt eksisterer – det er lækkert. Jeg har lige googlet kamutmel og er blevet meget klogere 🙂 Dog ville jeg nok også springe Camilla Plums idé om rosiner over. I min skoletid var det romkugler, mange spiste i frikvartererne … 😉

  • Åååh kanelbrød eller kanelboller eller kanelsnegle eller kanelkage med æbler eller…
    Nå – vi skal da vist forbi en bagerting på vej hjem 😀

    Det ser rigtig lækkert ud!

  • Vibeke – jeg har aldrig lovet at opføre mig pænt – i hvert fald ikke her på bloggen 😉

    Og godt at jeg ikke er den eneste, som er til kanelbrød uden rosiner! Jeg kan nu godt lide rosiner – men jeg foretrækker altså kanelbrød uden 🙂

  • Camilla – mange tak! Det var også skønt med lidt kage til morgenmaden – det sker ikke særlig tit hos os, så det er bare om at nyde det, når det er 😀

  • Madame – jeg tror også, jeg vil prøve at lave det igen på et tidspunkt og så lege lidt videre med konceptet. Uhm – romkugler er nu også godt. Især hjemmelavede som jeg har nydt at lave det sidste års tid. En skøn måde at bruge en rest chokoladekage på (omend det er sjældent, der er kagerester ;-))

  • Godte – tusind tak! Uha, kanelsnegle er jeg helt skudt i! Det havde jeg faktisk først tænkt på at lave, men så kom jeg til at tænke på kanelbrød og 'blev nødt til' at lave det i stedet 🙂

  • Ih, nu bliver jeg jo nødt til at prøve at bage kanelbrød – det ser vildt lækkert ud.
    Rosinerne springer jeg dog over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *