At kombinere mad og vin

At kombinere mad og vin

Når jeg nyder et glas rødvin, er det næsten altid i forbindelse med et måltid. Jeg mener derfor også, at det er vigtigt at kunne kombinere vin og mad, og det er noget, jeg for alvor er begyndt at interessere mig for de senere år.

Det kræver en del erfaring at kunne sætte mad og vin sammen, for det er ikke altid let at lave et godt match. Man skal tage hensyn til mange ting – blandt andet smag, struktur og duft – når man vil kombinere mad og vin, og så skal man ikke undervurdere, at menneskers præferencer er forskellige. Er man for eksempel til tunge, kraftige vine, så vil man ikke altid nyde en let og spinkel vin, selvom den måske er mere egnet til den mad, man spiser.

Med disse forbehold vil jeg alligevel komme med en kort opsummering af nogle af de erfaringer, jeg har gjort mig:

Drik vin fra samme land (og egn) som den ret, du serverer
Dette er et af de første råd, jeg fik i forbindelse med at sætte mad og vin sammen, og det er et meget godt huskeråd, selvom det dog ikke er 100% skudsikkert. Hvad gør du for eksempel, når du gerne vil drikke vin til mad, der kommer fra et land, der ikke producerer vin? Men jeg forsøger så vidt muligt at drikke fransk vin til franske retter, italiensk vin til italienske retter osv. Skal det være helt korrekt, forsøger jeg at finde frem til en vin, der stammer fra det egn, som retten oprindeligt er fra.

Mad og vin skal have samme intensitet
En kraftig vin hører sammen med kraftig mad. Det går ikke at sætte en tung og fyldig simreret sammen med en spinkel og let vin, ligesom en mild og delikat ret ikke skal kombineres med en svulstig og krydret rødvin.

Smag på vinen, inden du vælger maden – eller søg råd hos vinhandleren
Jeg køber oftest vin i forbindelse med vinsmagninger, for jeg kan godt lide at vide, hvordan vinen smager, inden jeg beslutter, hvad den skal kombineres med. Ind imellem leder jeg dog efter en vin til en bestemt ret – for eksempel fransk løgsuppe – og hvis jeg ikke selv har et godt bud, går jeg til vinhandleren for at blive rådgivet. En god vinhandler har et indgående kendskab til de vine, han/hun sælger, og ikke mindst hvilken slags mad disse vine passer til.

Vin skal have mere syre eller mere sødme end maden
Det er vigtigt at have en god balance mellem maden og vinen – både når det gælder syrlighed og sødme. Serverer du for eksempel en dessert, skal vinen dertil være lige så sød eller sødere end retten. Ellers risikerer du, at vinen vil smage sur og kedelig, fordi sukkeret i desserten overdøver vinens sødme.

Prøv dig frem – og læs mere om emnet
Den bedste måde at blive klogere på vin og mad er at smage sig frem! Tag til vinsmagninger, besøg den lokale vinhandler og lav små vinsmagninger sammen med dine venner, hvor I alle medbringer et par vine, smager jer frem og snakker om, hvad I kan lide og ikke kan lide. Tag på restaurant, lad tjeneren/sommelieren vælge vinen og spørg derefter ind til, hvorfor netop denne vin er god til den valgte mad.

Jeg har suppleret smagningerne med forskellig litteratur om emnet. ‘Maden og vinen’ af Søren Frank er en god basisbog, ligesom jeg også nyder at læse vin-artiklerne i magasinet ‘Smag & Behag’. Her er der ofte anbefalinger af vine i forskellige prisklasser og til forskellige lejligheder. På en af de bedste danske vinblogs – Holmgårds – kan du også finde en række artikler om mad og vin, der passer sammen.4 thoughts on “At kombinere mad og vin”

  • Lige netop at matche mad og vin vil jeg supergerne blive meget bedre til. Jeg nyder også kun vin sammen med mad og jeg elsker når hele spiseoplevelsen går op i en højere enhed. Jeg overvejer at ta et aftenkursus her i Göteborg for at få basen på plads.

    • Det er en god idé! Jeg har været på flere små kurser, men det er mindst lige så givende at melde sig ind i en vinklub, hvor du har mulighed for at have nogen at diskutere vinene med – det er både hyggeligt og lærerigt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *