Julekage med tørrede frugter og en dåse med kardemommeklumper

kardemommeklumper, småkage, julesmåkage, julekage, kage, dessert, jul, smør, hvedemel, citroner, kardemomme, flormelisDa vi var til julefrokost i lørdags, hvor jeg blandt andet medbragte fasansalat, havde jeg også bagt to slags julekage til eftermiddagskaffen. Jeg bagte selvfølgelig en klassisk julekage med tørrede frugter. Jeg fandt inspirationen i min ‘Jul’-kogebog, men jeg endte med at lave så meget om på fyldet, at den ikke havde så meget med originalen at gøre. I samme bog fandt jeg også en opskrift på kardemommeklumper, men jeg valgte at skrue op for kardemommen og ned for flormelissen.

Kardemommeklumper

175 g g smør
250 g hvedemel
100 g flormelis
fintrevet skal af en øko-citron
1 spsk kardemomme

flormelis til trilning

Varm smørret op i en gryde, indtil det er smeltet og bliver nøddebrunt. Tag gryden af komfuret og lad det stå et par minutter. Rør resten af ingredienserne sammen i en skål og hæld så smørret over. Ælt smørret ind i melblandingen, indtil dejen er samlet.

Form dejen som små uregelmæssige klumper på størrelse med hele valnødder. Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 180 grader i ca. 10 minutter. Lad kagerne køle af og tril dem så i flormelis.

Note: Disse kager er superenkle og vil helt sikkert være sjove at lave sammen med børn. Kagerne er milde men med tydelig smag fra citron og kardemomme. En god og hurtig måde at flikke lidt julekager sammen på.

julekage med tørrede frugter, julekage, kage, dessert, jul, palmesukker, smør, cocktailbær, rosiner, hasselnødder,sukat, pomeransskal, lakridspulver, kardemomme, ingefær, citroner, appelsin, hvedemel, bagepulver, ægJulekage med tørrede frugter
én stor kage

325 g palmesukker, skåret i mindre stykker
325 g smør
1 pakke cocktailbær, grovhakket
2 dl rosiner
2 dl hasselnødder
1 pakke sukat i små tern
½ spsk tørret pomeransskal, knust i morter
1 spsk raw liqourize fra Johan Bülow
1 spsk kardemomme
1 tsk stødt ingefær
Revet skal af 1 øko-citron og 1 øko-appelsin
250 g hvedemel
1 spsk bagepulver
5 æg

flormelis til pynt

Pisk sukker og smør til en cremet masse og pisk så æggene i ét ad gangen. Hæld al den tørrede frugt i en skål sammen med en spsk mel og bland det grundigt. Bland alle de tørre ingredienser i en anden skål og tilsæt denne blanding til sukkermassen lidt efter lidt. Derefter vendes de tørrede frugter i dejen. Fordel dejen i en stor, smørsmurt springform på ca. 28 cm og sæt din julekage i ovnen ved 165 grader. Jeg gav den ca. 1½ time, men kig til kagen allerede efter en time og hold derefter godt øje med den. Denne julekage skal være gennembagt men ikke tør, så sørg for løbende at stikke i kagens midte med en tynd træpind. Når der ikke længere hænger dej ved, når du trækker pinden ud af kagen, så er den gennembagt.

Når din julekage er kølet af, kan du drysse lidt flormelis over – og evt. en nisse… 😉

Note: En god, solid julekage med tørrede frugter i stil med de tunge engelske julekager. Der er masser af smag fra krydderier og de tørrede frugter, men sørg for at starte med et lille stykke – kagen mætter godt!

14 thoughts on “Julekage med tørrede frugter og en dåse med kardemommeklumper

 1. Orv, hvor lyder din julekage lækker! Den vil jeg bede Monsieur om at bage 😉 Lige nu er han ved at afprøve en dessert til vores gæster på søndag: perlebyg med nøddeskum …

 2. Jeg har lige præsis samme bog og jeg ælsker den bare så meget. Ikke nok med at de er fyldt med skønne opskrifter og billeder, så er den bare så smuk udvendig. Jeg må prøve de der kardemomme klumper sammen med mine drenge 🙂

  • Jeg bliver altid i julestemning, når jeg bladrer i den – der er så mange smukke og inspirerende billeder i den. Ubetinget en fantastisk julebog 🙂

 3. Hvor ser den kage vidunderlig ud. Jeg har aldrig forsøgt mig med palmesukker – desværre tror jeg ikke jeg kan købe det her hvor jeg bor – kan vel forsøge mig med rørsukker?
  Hilsen Charlotte

  • Det er jeg ret sikker på, at du godt kan bruge – men så skal du evt. kombinere det med lidt sirup eller bruge lidt mindre mel, da du ellers mangler noget af fugten fra det klistrede palmesukker 🙂

 4. Pingback: Julemuffins med kaneltopping og kirsebær-chokoladekage | Piskeriset på eventyr

 5. Jeg bor i Canada og vil lige spørge om man kan bruge almindelig sukker i stedet for palme sukker, jeg kan ikke finde det hvor jeg bor. Mange tak ☺

  • Jeg ved desværre ikke, hvordan det vil fungere. Prøv evt. med ahornsukker (og brug evt. lidt mindre mængde, da det er ret sødt).

 6. Pingback: Julemuffins og kirsebær-chokoladekage - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 7. Pingback: Inspiration til julefrokosten - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *