Julemuffins og kirsebær-chokoladekage

Julemuffins og kirsebær-chokoladekage

Sidste søndag var gemalen og jeg inviteret til julehygge hos Onkel Rejsende Mac og hendes kæreste, og de havde lokket mig til at medbringe lidt forskellige kager. Udover resterne af julekagen fra dagen før medbragte jeg også julemuffins og kirsebær-chokoladekage. Sidstnævnte havde jeg fundet inspiration i et gammelt reklameblad fra Irma, mens de pyntede muffins var en videreudvikling af Halloween-muffins – kombineret med en frosting inspireret af en vaniljefrosting, jeg tidligere har brugt til bananmuffins.

Julemuffins med dadler, nødder og kanelfrosting

ca. 22 stk.

4 dl vand
50 g smeltet smør
2 æg
150 g fuldkornshvedemel (kan evt. opblødes i letmælken i fem minutters tid)
500 g hvedemel
150 g rørsukker
3 tsk bagepulver
1 tsk kanel
½ tsk vaniljesukker
1-1½ dl nødder, grofthakkede – helst hasselnødder
16 dadler skåret i små tern

Kanelfrosting:
200 g flødeost
20 g smør
200 g flormelis
2-3 tsk stødt kanel

drysses med juletræsformet krymmel

Pisk vand, æg og smør godt sammen. Bland de tørre ingredienser i en anden skål og rør det i den første blanding. Vend nødder og dadeltern i dejen og fordel den i muffinsforme (fyld dem kun mellem halvt og tre-fjerdedele op). Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter – tjek dem evt. med en lille træpind. Lad dem helt køle af, inden du pisker ingredienserne til kanelfrostingen sammen og fylder i en sprøjtepose, inden du dekorerer dine julemuffins. Drys evt. krymmel på til sidst.

Note: Selvom der er fuldkornsmel i disse julemuffins, så føltes de ikke tunge – og så giver kombinationen af dadler, nødder og kanel en skøn og julet smag.

kirsebærkage, chokoladekage, kirsebær-chokoladekage, kage, dessert, syltede kirsebær, æg, honning, rørsukker, fløde, nelliker, vaniljesukker, chokolade, vanilje, mørk chokolade, hvedemel, kakaopulver, bagepulver, kanel, mandelmel, smør, kirsebærlikør, brombærlikør

Kirsebær-chokoladekage

2 kager

2 små glas syltede kirsebær med hele bær (ikke kirsebærsauce)
10 æg
150 g honning
250 g rørsukker
2½ dl fløde
1 tsk knuste nelliker
1 spsk vaniljesukker
200 g mørk chokolade 70%, finthakket
250 g hvedemel
50 g kakaopulver
4 tsk bagepulver
2 tsk stødt kanel
200 g mandelmel
150 g smeltet smør
1 dl kirsebær- eller brombærlikør

flormelis til pynt

Hæld kirsebærrene i en sigte og lad dem dryppe godt af. Pisk æg, rørsukker og honning sammen i en skål, indtil det skummer. Hæld piskefløde, nelliker og vaniljesukker i en kasserolle og bring det i kog. Tag kasserollen af varmen med det samme og lad det trække i ca. fem minutter, inden du varmer blandingen op igen. Når det atter begynder at koge, slukker du for varmen og hælder fløden over den hakkede chokolade. Rør det grundigt sammen og rør det så sammen med æggemassen.

Bland hvedemel, kakaopulver, bagepulver og kanel i en skål og vend det med mandelmelet. Tilsæt det – under omrøring – til chokolademassen. Tilsæt det smeltede smør lidt efter lidt og pisk det grundigt ind i dejen, inden du tilsætter likøren.

Smør to springforme med smør – hver form skal være på ca. 22 cm i bredden – og drys med rørsukker oven på smørret. Fordel dejen i de to forme. Strø kirsebærrene ud over kagerne og tryk dem lidt ned i dejen.

Bag kagerne ved 160 grader i 75-90 minutter. Hold løbende øje med kagerne og brug en tynd træpind til at tjekke, om de bagt helt igennem. De skal være gennembagte men ikke tørre.

Note: En god og lidt anderledes julekage. Jeg er ikke så vant til chokolade i julekager, men det er en dejlig variant, og den går godt sammen med de mørke kirsebær.14 thoughts on “Julemuffins og kirsebær-chokoladekage”

 • Den julekage lyder spændende med kirsebærrene. Jeg lavede en julekage forleden, men var ikke vild med, så den kommer ikke på bloggen :-/

  • Tak skal du have! Var den for tung? Jeg synes, at de klassiske julekager med tørrede frugter og nødder kan være ret tunge smagsmæssigt, så jeg spiser som regel kun små stykker.

   • Den var for sød (ja, selv for mig kan det blive for sødt!!!). Havde aldrig troet jeg skulle sige det. Men den var for sød og for tung. Gæsterne kunne dog godt lide den, men jeg smed den altså i skraldespanden bagefter.

 • Den der kirsebær-chokoladekage kunne jeg godt sætte tænderne i 🙂 ALT der er kirsebær i, det er bare mægtig godt….og kombineret med mørk chokolade, ja, så er det jul 🙂 Holder kagen sig lækker i flere dage eller bliver den kedelig ?

  • Det er et godt spørgsmål. Jeg bagte kagerne dagen før arrangementet, og på andendagen var de tilpas fugtige, men eftersom jeg efterlod kageresterne hos værtsparret, så ved jeg ikke, hvordan de evt. var efter tre-fire dage 🙂

 • Dine julemuffins går rent ind hos mig! Det lyder dejligt, at der er gode sager i som fuldkornshvedemel, kanel, nødder og dadler – så føler man ikke helt så meget, at man synder 🙂

  • De gik i hvert fald rent ind hos gemalen, som var meget begejstret – tror jeg bliver nødt til at lave dem igen på et tidspunkt 🙂

 • Det ser som altid lækkert ud, selv om jeg ikke er så god til at bage muffins (de bliver tunge!) og så er jeg lige kommet i tanke om kiksekage. Det tror jeg, jeg skal smage når jeg kommer hjem til jul 😉

  • Det er også en hyggelig spise – og jeg kan anbefale at lave den på smør og tilsætte lidt appelsin til chokoladen – så bliver den lidt friskere i smagen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *