Retter til det store julefrokostbord

Jeg har lavet en række retter til det store julefrokostbord, hvor leverpostejen blev lavet efter ny opskrift og to nye retter kom på bordet. Jeg fandt god inspiration hos Foodfanatic. Tidligere i år kastede jeg mig ud i at lave leverpostej, og det blev udmærket, men jeg tænkte samtidig, om ikke det var muligt at reducere spækmængden, for det blev en anelse tungt. Det viste sig så, at det snildt kan erstattes af smør, og jeg må sige, at denne udgave er bedre end den klassiske med spæk. Jeg tog udgangspunkt i Foodfanatics opskrift, men tilføjede flere krydderier og undlod ansjoser.

Leverpostej lavet på smør
4 x 4,5 dl

250 g smørleverpostej, smør, julefrokost, påskefrokost, jul, påske, svinelever, svinekød, pålæg, løg, æg, hvedemel, fløde, allehånde, timian
500 g svinelever
2 løg, hakkede
2 æg
1 dl hvedemel
½ dl fløde
1½ tsk allehånde
1 tsk timian
2 tsk salt
1 tsk peber

Smelt smørret og hæld det sammen med resten af ingredienserne i en foodprocessor eller blender. Blend det til en ensartet masse, og hæld blandingen i fire stanniolforme i 4,5 dl-størrelsen. Stil formene i et vandbad og bag dem ved 180 grader i 45 minutter. Servér leverpostejen lun sammen med stegte champignoner og sprød bacon.

Note: En god konsistens og fin smag. Her vil jeg helt sikkert lege videre med krydderisammensætningen en anden gang, for det er en rigtig god opskrift at tage udgangspunkt i.

I dag var vi til familiejulefrokost, hvor vi havde medbragt et par retter til det store julefrokostbord. Jeg fik for nylig en opskrift fra en af Karoline-kogebøgerne af min svigermor, som lød spændende og som noget, der ville egne sig fint til en julefrokost, og så har jeg længe ønsket at lave en rødbedesalat med parmesancreme, som jeg havde set hos Politiken. Ved førstnævnte ret erstattede jeg dog portvin med en sød muskatvin og undlod zittauerløg, mens jeg brugte færre rødbeder i salaten og tilføjede lidt citronolie og vand for at gøre cremen mere flydende.

Paté med valnødder og korender
10-15 personerpaté med valnødder og korender, pålæg, svinepaté, korender, muskatvin, svinekød, hytteost, mælk, hvedemel, valnøddekerner

75 g korender
1 dl sød muskatvin
700 g hakket svinekød 9-12%
1½ tsk groft salt
250 g hytteost
peber
1½ dl mælk
3 spsk hvedemel
150 g valnøddekerner, grofthakkede

Vindruesalat:
500 g vindruer, halverede
½ lille romainesalathoved, fintsnittet
2 spsk rapsolie

Hæld korender og muskatvin i en skål og lad dem være i en times tid. Rør kødet sammen  med saltet i et minuts tid og bland det derefter med hytteost og peber. Rør mælken i og dernæst melet. Vend valnødder og korenderblandingen godt i farsen og stil det tildækket i køleskabet i en halv time. Fordel dernæst farsen i et ovnfast fad – gerne en aflang brødform på 1½ liter – og dæk det med stanniol. Bag pateen i ovnen ved 175 grader i en halv time, inden du fjerner stanniolen og lader pateen bage yderligere en time. Dæk pateen til igen og stil den i køleskabet i et døgn.

Når du skal servere den, dypper du fadet i varmt vand et øjeblik, så pateen løsner sig, og du kan lægge den på et fladt serveringsfad. Skær pateen i skiver og bland salaten, som du lægger hele vejen omkring pateen.

Note: En mild og behagelig smag – ikke så tung som jeg mistænkte den for at være – og et glimrende alternativ til et buffetbord – ikke kun ved juletid men generelt.

Rødbedesalat med parmesancreme

1 kg rødbederrødbedesalat, rødbeder, salat, rapsolie, græsk yoghurt, citronolie, parmesan, ost, hvidløg
en god sjat rapsolie
salt og peber
100 g græsk yoghurt
2 tsk citronolie
2 spsk friskrevet parmesan eller lignende hård ost
1 fed hvidløg

Skræl rødbederne og skær dem i mindre stænger. Vend alle rødbedestængerne i rapsolie, salt og peber og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i ovnen ved 175 grader i ca. 45 minutter – måske lidt længere afhængig af hvor tykke stænger, du har skåret rødbederne i. Jeg valgte desuden at holde dem lidt ‘al dente’, så der stadig var bid i dem. Hæld dem i en skål.

Bland en creme af græsk yoghurt, citronolie, salt, peber og lidt vand, så den har en konsistens, der gør den nogenlunde at fordele ud over rødbedestængerne. Drys til sidst med den revne parmesan.

Note: En interessant rødbedesalat, som fungerede fint som tilbehør til en frikadellemad, jeg spiste. Jeg foretrækker dog stadig at bruge peberrod i rødbedesalater og kan fint anbefale en, der også indeholder gulerødder og persille – den kan du finde her.

15 thoughts on “Retter til det store julefrokostbord

 1. Leverpostejen lyder lækker, men jeg kan simpelthen ikke selv lave det.
  Tror jeg har en lever-fobi!!
  Når Emma en sjælden gang får lidt kogt kyllingelever får jeg farmor til at ordne det..
  Dog elsker jeg at spise leverpostej, især den hjemmelavede af slagsen:)

 2. Uhm, den rødbedesalat, den skal jeg helt klart have afprøvet. Jeg elsker rødbedesalat 🙂

  Jeg ville gerne lave leverpostej, men da jeg engang forsøgte, kastede jeg op! Jeg kunne simpelthen ikke klare at stå med leveren – derfor blev jeg ikke kok….

  Mange hilsner
  Birthe

 3. Kager skal der til – hihi, mange tak! Jeg synes ellers, jeg har dovnet den sidste uges tid, men jeg håber på at få lavet flere spændende ting de kommende dage – dog ikke den 1., da vi plejer at fise den af med take-away den dag 😉

 4. NYBH – det er også godt, men desværre er gemalen ikke helt enig, så det var godt, jeg lige havde en god anledning til at få den afprøvet 😉

  Uf, sikke en oplevelse – så kan jeg godt forstå, at det ikke lige er noget, du kaster dig over!

  Det er heller ikke den mest delikate råvare, men når man får leverpostej ud af den, så får den stadig lov til at blive lukket ind i mit køkken 🙂

 5. Det ser vel nok godt ud –
  'Paté med valnødder og korender' og
  'Rødbedesalat med parmesancreme' skal bestemt laves her hos os. Og da husbond nu er lige så meget i køkkenet som mig, vil jeg vise ham dine spændende ideer 🙂

 6. Klidmoster – mange tak! Det passede simpelthen perfekt med, at jeg ledte efter en ny måde at lave leverpostej på, og den smagte ret godt, så nu glæder jeg mig til at putte endnu flere sære ting i den, næste gang jeg skal bage leverpostej 🙂

 7. Pingback: God opskrift på leverpostej?

 8. Pingback: Lammeleverpostej | Piskeriset på eventyr

 9. Pingback: Inspiration til julefrokosten - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *