Ribbenssteg med røgsalt og spidskålssalat med sennepsdressing

ribbensteg, svinekød, røgsalt, spidskål, spidskålssalat, sennep dijonsennep, sennepsdressing, olivenolie, rørsukker, citronerVi har efterhånden spist det meste af det økologiske svinekød, vi købte i sommers, men jeg kunne dog fremtrylle en ribbenssteg ud af fryseren, da vi havde gæster i søndags. Efter en forret med anderilette og spidskål fulgte denne ret – også med spidskål som tilbehør. Dem af jer, der tit kigger forbi bloggen, ved at jeg elsker at bruge spidskål i madlavningen, og ofte erstatter det helt ris, pasta og kartofler – og almindelig salat for den sags skyld.

Den originale plan var at servere grillet ribbenssteg, men vejret var temmelig vådt i søndags, så jeg endte i stedet med at finde noget kraftig røgsalt frem og pulveriserede det i en morter sammen med lidt almindeligt salt. Derefter blev kødet gnedet med saltblandingen, og det gav svinekødet en mild, røget smag. Jeg var ret interesseret i at give min ribbenssteg noget røgsmag, for jeg havde fundet en økologisk vin frem, som vi købte, da vi var på gourmet- og vinfestival på Frederiksberg i foråret. Her havde vi fået anbefalet Glop Priorat 2011 til grillet svinekød, og vinen var også ganske glimrende – men jeg var nu alligevel glad for, at røgsmagen ikke var så kraftig, for det ville ikke have passet sammen med vinen. Til svinekød er vinen udmærket – til grillet svinekød knapt så velegnet.

Ribbenssteg med røgsalt

1 ribbenssteg
2 tsk røgsalt
1 tsk groft salt

Knus de to salttyper i en morter og bland dem grundigt, inden du gnider ribbensstegen grundigt med saltet. Sørg for at komme godt ned i ridserne i sværen (er ridserne ikke særlig dybe, så sørg selv for at ridse dem dybere – du må dog ikke skære helt ned gennem fedtlaget og ned til kødet). Tag et indfast fad og læg din ribbenssteg med sværene nedad. Hæld vand i fadet, så det er min. tre cm dybt. Put stegen i ovnen ved 200 grader og lad den stege i et kvarters tid, inden du vender stegen om, så sværene vender opad. Sæt temperaturen til ca. 160-170 grader og lad din ribbenssteg stege videre, indtil kødet har en kernetemperatur på ca. 68 grader. Jeg har flere gange bemærket, at økologisk kød tit skal have længere stegetid en konventionelt kød, du køber i supermarkedet, så vær opmærksom på dette, hvis du steger økologisk kød.

Spidskålssalat med sennepsdressing
4 personer

1 stort spidskål

Sennepsdressing:
0,75 dl god olivenolie
2 tsk dijonsennep
2 tsk rørsukker
saften fra en citron
lidt salt

Snit spidskålen i tynde strimler. Pisk dressingen grundigt og hæld den over spidskålen. Kram kålen, så dressingen trænger ind i kålstrimlerne.

dessertvinTil dessert serverede jeg forskellige oste og lidt chokolade. Gæsterne havde medbragt denne fine græske dessertvin (købt i Grækenland), og den havde en dejlig mild og sød smag, uden at den på nogen måde blev oversød og klistret. Meget fin balance der passede godt til de fleste af de milde oste, jeg havde fundet frem.

Jeg havde købt en krystalost og en gouda med tomat og timian i Torvehallerne (den røde ost smager i øvrigt meget af pizza, hvilket jeg finder ret underholdende), en dejlig gedeost på et marked for nylig samt en helt almindelig gouda til de mest forsigtige.

oste

4 thoughts on “Ribbenssteg med røgsalt og spidskålssalat med sennepsdressing

    • Det er ikke lige så let at gøre blødt ved at kramme det (og smagen er selvfølgelig også lidt anderledes), men prøv evt. at snit det meget, meget fint og lade det ligge i blød et par minutter i vand, du lige har kogt. Hæld vandet fra, vend kålen i lunkent vand og kram det derefter 🙂

  1. Spidskålssalat med sennepsdressing er også noget, vi holder meget af her. Dine oste ser vanvittig lækre ud – jeg har aldrig før hørt om en ost, der smager af pizza 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *