Indisk salat med koriander, rogan josh light, dal og pappadums

Indisk salat med koriander, rogan josh light, dal og pappadums

Der kom indisk salat og rogan josh light på bordet, da vi havde gæster den anden dag! Jeg havde valgt en lille håndfuld retter fra kogebogen ‘Vores indiske køkken’, som jeg er meget begejstret for. Jeg lavede lidt småjusteringer undervejs, og så blev retterne serveret sammen med jasminris og mangochutney.

Indisk salat med koriander

4 personer

1 løg, finthakket
4 store tomater, finthakkede
1 dl friske, hakkede korianderblade
½ agurk, skrællet og skåret i skiver
saft af en ½ citron
½ tsk stødt spidskommen
½ tsk garam masala
1 tsk salt
peber

Bland det hakkede løg, tomater, koriander og agurk i en skål og tilsæt citronsaften. Kom derefter spidskommen, garam masala, salt og peber i skålen og rør forsigtigt rundt.

Indisk salat har en skøn frisk smag – og den kan selvfølgelig også serveres som tilbehør til andet mad end indisk …

Rogan josh light

4 personer

800 g kyllingefileter
2½ spsk olivenolie
2 hakkede løg
4 fed hakkede hvidløg
6 nelliker
12 kardemommekapsler
3 kanelstænger
5 laurbærblade
1 tsk garam masala
2 tsk finthakket frisk ingefær
2 tsk stødt koriander
2 tsk stødt fennikel
4 dl græsk yoghurt
1 lille dåse tomatpuré
4 dl vand
4 mellemstore kartofler skåret i skiver
2 tsk salt
peber

Marinade:
1 dl græsk yoghurt 10%
1 tsk stødt gurkemeje
1 tsk stødt chili
1 tsk salt

Skær kyllingefileterne i stykker på ca. 3-4 cm. Fjern evt. skind. Læg kødet i en skål og bland det med marinade-ingredienserne. Lad det ligge i skålen i ca. en halv time.

Hæld olie i en gryde, og steg løgene brune ved svag varme i ca. 10 min. Kom hvidløg ved efter 8 min., og lad dem stege sammen med løgene de sidste 2 min. Kom nelliker, flækkede kardemommekapsler, laurbærblade, kanelstænger, garam masala og ingefær i gryden og rør konstant rundt i 3 min. Tilsæt koriander og fennikel, og rør videre i 2 min. Kom kødet i gryden og brun kyllingestykkerne. Hæld derefter resten af yoghurten ved og rør rundt i 2 min. Hæld til sidst vand, kartofler og tomatpuré i gryden, og lad det hele simre ved lav varme i 45 min. Smag til med salt og peber.

Dal – grønne linser

4 personer

300 g grønne linser
1 tsk stødt gurkemeje
3 cm ingefær i hel stang
2 tsk salt

Tharka
10 g smør
2 tsk spidskommenfrø
1 tsk stødt chili
5 fed hvidløg, skåret i skiver

Skyl linserne godt i vand og fjern evt. små sten. Kom linserne i 750 ml vand i en gryde, tilsæt gurkemeje, salt og ingefær, og lad det simre uden låg i ca 30-40 min. eller til vandet er kogt ind. Konsistensen skal være lind og grødagtig. Rør i retten af og til. Husk at tage ingefærstangen op, efter vandet er kogt ind.

Tharka
Smelt smørret i en pande over middel varme, tilsæt spidskommenfrø og rør rundt i ca. 30 sekunder. Tilsæt chili og hvidløg. Rør rundt i ca. 5-8 min., eller til hvidløget er brunet, og hæld blandingen over den færdige dal. Tharka er et must til dal.

Pappadums/papadams

Kært barn har mange navne. De kan oftest købes hos etniske grønthandlere (jeg tror dog, at jeg købte disse hos Søstrene Grene). Hæld rapsolie i en stegepande, så der er et lag på minimum 1 cm og gerne mere. Opvarm olien, så den er gloende hed, og steg en pappadum i olien – det tager få sekunder. Afdryppes inden de spises sammen med resten af retterne.



22 thoughts on “Indisk salat med koriander, rogan josh light, dal og pappadums”

  • Hej Sifka!

    Tak for det! Det føles faktisk lidt som at trylle, når jeg arbejder med så mange 'fremmede' krydderier på én gang! Første gang, jeg skulle lave indisk mad, blev jeg også en smule bims, fordi der var lige lovlig mange retningslinjer for, hvor lang tid retterne skulle have under de forskellige stadier, og det var ikke altid lige let at huske (slet ikke når jeg også har gang i flere opskrifter fra samme bog på én gang).

    Men allerede denne gang tog jeg det lidt mere cool – jeg lukkede dog af for køkkenet under den mest hektiske halve time – bare for at sikre, at jeg ikke fik gæster i køkkenet på et uheldigt tidspunkt! 😀

  • Wow, det er bare lige noget for mig. Det ser drønlækkert ud!

    Man kan også lave fedtfattige pappadums/papadams, ved at gi´ dem ca 10 sek i microovnen.

    Er det helt alm grønne linser du har brugt?

  • Hej Klidmoster!

    Tak for det – jeg er også ret glad for indisk mad, og især kombinationen af det lidt søde og krydrede (kødretten) sammen med det friske (salaten) er jeg ret vild med!

    Det trick med microbølgeovnen kender jeg ikke. Skal man smøre pappadums med olie eller vand, inden de ryger i ovnen?

    Jeps, linserne er helt normalt grønne. Jeg er ikke blevet bedste venner med dem endnu, men jeg kan godt se et potentiale i dem – blandt andet i kødsovs, som jeg prøvede på et tidspunkt 🙂

  • Hej MissMuffin!

    Hihi – tak! Nu har de spist her en del gange før, men det lykkedes mig alligevel at overraske dem i går. Jeg lavede også en minidessert senere på aftenen med et lille chokoladebæger med vanillecreme, en solid klat flydende chokolade, friske danske jordbær og et par små kugler pistacieis. Nu overvejer de åbenbart at spille her noget oftere! 😀

  • Mums, det lyder lækkert. Skønt med lidt spicy mad på sådan en regnvejrsdag 🙂
    Tricket med mikroovn går ud på at pensle begge sider af pappadums med neutral olie, placere dem mellem 2 stykker køkkenrulle og så give dem 10 sek. i mikroen.
    Du er nu en sød kone, når du sådan forkæler rollespillerne 🙂
    Hilsen Signe

  • Hej Signe!

    Ja, det var så mørkt, at jeg dårlig kunne tage billeder i køkkenet 🙂

    Det er da supersmart det med ovnen – det skal jeg prøve næste gang, jeg laver dem! Tusind tak!

    Uha – jeg har et lidt anstrengt forhold til kone-ordet, men det kunne du selvfølgelig ikke vide 🙂

  • Det lyder bare helt fortryllende lækkert – og det skal bestemt prøves her også! Min mormor vender sig sikkert i sin grav over al det fremmede, der har listet sig ind i vores køkkener – hun havde en husholdningsskole og var årgang 1889 😉

  • Hej igen

    Du godeste, kunne de gå derfra? Det lyder godt nok også som en super dessert 🙂

    Jeg kommer ikke olie på pappadums inden de kommer i microen. Jeg lægger bare 3 stk direkte på drejetallerkenen. Men prøv dig frem 🙂

    De alm grøne linser kan jeg kun lide til ting hvor de koger ud. Jeg har lige kogt en omgang belugalinser til salat, de er ikke så melede.

    Hov, forresten – de der chokoladebægere – var det nogen du købte eller lavede selv?

  • Hej Madame!

    Tak for det! Det er lidt pudsigt, som du nævner – altså for blot 15 år siden var pasta ret eksotisk, og jeg var lige begyndt at have en maddag ind imellem, da jeg boede hjemme. Hvis vi skulle have noget udenlandsk (italiensk og kinesisk hittede på det tidspunkt), så var det mig, der lavede det.

    Siden har det udviklet sig til, at vi spiser meget internationalt. Da vi var i Japan sidste år og talte med et japansk vennepar, så virkede de ret forundrede over, da vi fortalte, at vi let kan nå at få ris tre gange om ugen – hvis ikke mere. Det var ikke helt deres billede af Europa 🙂

  • Hej Klidmoster!

    Jeps – det er nogle seje gutter – der ikke er fyldt 30 endnu, så de kan stadig slippe godt fra at indtage solide mængder mad 😉

    Chokobægrene købte jeg for et stykke tid siden. De er bittesmå og hedder “Schoko Becher” – du kan finde et billede af dem under Googles billedsøgning (linket blev temmelig langt, så derfor har jeg undladt at sætte det ind her :-)). De var perfekte til at hælde lidt vanillecreme i, som jordbærrene så kunne dyppes i!
    Hov, forresten – de der chokoladebægere – var det nogen du købte eller lavede selv?

  • Hej Hanne!

    Tak for det! Jeg tror, jeg scorede et par ekstra points, selvom de godt ved, at de bliver forkælet, når de er her 😉

    Pappadums er bedre, end man skulle tro – jeg er i hvert fald meget glade for dem, og flere af vores gæster har også udvist stor begejstring for dem!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *