grove hvedeknopper, hveder, boller, dessert, gær, rørsukker, kardemomme, smør, æg, solsikkekerner, fuldkornsrugmel, hvedemelI lørdags fik vi hvedeknopper om eftermiddagen. Vi tog jo til Firenze den dag, hvor man normalt spiser hvedeknopper, så da jeg så en opskrift på fuldkornshveder i Amos ‘Den Store Bagebog 2’, måtte jeg lige eksperimentere med det. Jeg erstattede den ene meltype med en anden, da jeg ikke havde den originale på lager, og så brugte jeg lidt mere af solsikkekernerne og den stødte kardemomme. Det blev til disse dejlige, fiberrige hvedeknopper.

Grove hvedeknopper
12 stk.

25 g gær
3 dl lunkent vand
1 spsk sukker
1 tsk salt
1 tsk kardemomme
100 g blødt smør
1 æg
70 g solsikkekerner
80 g fuldkornsrugmel
ca. 500 g hvedemel

Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt resten af ingredienserne. Ælt dejen igennem, til den er ensartet, og lad den hæve til dobbelt størrelse – det tager ca. en halv time. Form dejen til 12 boller, som du sætter tæt på en bageplade. Lad dine hvedeknopper efterhæve tildækket i en halv time. Pensl dem med lidt vand og bag dem ved 220 grader i ca. 20 minutter.

Note: Disse hvedeknopper er lækre og luftige – og mere mættende end de normale hveder. Jeg vil nok ikke bruge denne version i stedet for den originale, for de skal jo være syndige, men disse hvedeknopper er et godt alternativ, som også kan spises uden for højtiden.