April: I røg og damp

April: I røg og damp

… eller jeg burde måske hellere sige: I røg eller damp.

Det er utrolig sjældent, at jeg bruger røg og damp, når jeg kokkererer (altså med vilje ;)), men det er tilberedningsmetoder, jeg gerne vil blive klogere på, så det er oplagt at vælge det som månedens benspænd.

At dampe grøntsager og kød er ofte en skånsom måde at tilberede råvarerne på, da de ikke bliver udsat for samme ekstreme varme som stegning kan give, og råvarerne er tit mere saftige efter en dampning.

Røg kan til gengæld give mange råvarer et ekstra pift – både oste og kød kan få et rigtig kækt snert af røg, så det vil jeg også eksperimentere med.

Jeg er så småt begyndt at skrive ideer ned til, hvad jeg vil kaste mig ud i, men har du forslag, så smid gerne en kommentar om, hvad du kan anbefale – eller blot noget du har hørt om.

Se de røgede/dampede retter, jeg lavede denne måned27 thoughts on “April: I røg og damp”

 • Tænkte straks : juhuuu bålmad da jeg så billedet.. og så læste jeg videre og faldt hurtigt ned igen 😉

  Men snyd ikke dig selv for et rigtig godt snobrød engang, (og en skive god skinke/Hamburryg om pinden inden dejen kommer på) – bag over gode gløder – og så en god klods ost i bagefter. Det er bål-toast så det vil noget. – Og det smager godt 😀

  • Jeg vil bestemt ikke afvise at lave bålmad på et tidspunkt, men så skal jeg have en ‘bålplads-dims‘ først 😀

 • Spændende!! Jeg håber, at du kan give nogle fif til, hvordan man nemt giver madvarer lidt røg uden det helt store udstyrsstykke. Kan man mon gøre noget bare lige over komfuret eller skal man ud på terrassen og bøvle med optænding af grill, rygeovn m.m. Glæder mig – som altid – til at se, hvad du finder på 🙂

  • Man kan godt gøre det ved køkkenbordet – og det vil jeg meget gerne nå denne måned 🙂

 • Varmtrøget laks i kuglegrillen !! Salt en frisk lakseside et par timer, og tør saltet af. Læg kræet på triple staniol i midten af grillen, smid nogle håndfulde våd rygesmuld på kullene i siderne, låg på- vent 20-25-30 minutter: Ta-daaaa, varmtrøget får en helt ny betydning!

 • Det glæder jeg mig til at følge mig i, Piskeriset! Ting over bål er også en skøn ide (hvis man spørger en ude-elsker som mig), hvis du altså har mulighed for det og ikke er angst for også at lugte lidt af røg? 🙂

  • Det er jeg såmænd ikke så bange for, men det bliver nok på grillen, jeg kokkerer denne gang 🙂

 • Uha spændende. Jeg må tilstå at jeg ikke er så meget til røget mad. Men damp glæder jeg mig til at se mere til. Jeg har jo en dampovn, så inspiration er velkommen her. Bålmad ligeså – vi kan godt lide at lave bål i haven.

  • Hvad med en røget ost? Eller spegepølse? Lækkert med dampovnen – hvad har du prøvet at lave i den?

   • Røget ost – nej. Spegepølse – helt ok især hvis der er masser af hvidløg i. Jeg har mest brugt dampfunktionen til bagning af brød / boller.

 • At ryge madvarer selv har jeg aldrig prøvet, men jeg er vild med at dampe. Glæder mig til at læse hvad du finder på 🙂

  • Tror ellers du vil synes, at det er sjovt at prøve, så jeg skal se, om jeg kan lokke med et par gode opskrifter 😉

 • Spændende benspænd, og meget pudsigt at du skriver om det lige nu.
  I går aftes var jeg på Scarpetta (restaurant på Islands Brygge) og spise, åhhhh det var godt. En af retterne var kartoffelsuppe lavet med både almindelige kartofler og røgede kartofler. I bunden af tallerkenen lå der små stykker stegt kammuslinger, og den var så drysset med bittesmå stykker frisk purløg.
  Det var så godt, måske du kunne inspireres af det.

 • “Planlagt og med fuldt overlæg”-røg og damp 😀

  Dejligt benspænd du har taget op, jeg kan sagtens bruge noget inspiration…det vidner 2 ubrugte bambus-dampe-kurve i køkkenskabet i hvert fald om!

  Har selv kun prøvet en håndfuld whiskey rygeflis på grillen til et par hele kyllinger. Men jeg drømmer om te-røget andebryst! Har engang set et britisk madprogram, hvor der i en wok blev placeret sølvpapir med en håndfuld ukogte ris (til at opsuge fedtet), derpå jasmin-te mener jeg det var, og så en rist med et andebryst. Fuld knald på varmen og så låg på. Var vist nok i grove træk fremgangsmåden:-) Men lækkert så det ud!

  • He sådan en bambuskurv har jeg også! Og får jeg brugt den tit nok? Niks, så den skal også involveres i denne måneds benspænd 😀

 • Og jeg kom skam til at tænke på røget ost. Der findes jo blandt andet San Simón fra Nordspanien og den italienske Scamorza. Foruden vores egen rygeost. Det kunne være spændende at se, hvad der kunne komme ud af det – uden at hele retten smager for “røget”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *