Røget kalvemørbrad med grillede grøntsager og kærnemælksdressing
I går inviterede jeg træningsmakkeren med hjem efter træning, for gemalen og jeg havde tænkt os at udsætte ham for en omgang texansk mad. Denne gang stod den på røget kalvemørbrad, for vi havde stadig et stykke tilbage af den kalvemørbrad, som også blev brugt til BBQ-steaks.
Jeg havde set beskrivelsen af, hvordan man laver røget kalvemørbrad, i kogebogen ‘Texas Favorites’ inden. “Genialt koncept!”, tænkte jeg, så jeg lavede en rub med lidt bid i, som kødet blev gnedet ind i 3-4 timer før, at den skulle på grillen.
BBQ-rub til røget kalvemørbrad
nok til mørbrad på ca. 1 kg
2 tsk sød paprika
1½ tsk røget paprika
1½ tsk cayennepeber
1-1½ tsk chilipulver fra supermarkedet
1 tsk salt
1 spsk rørsukker
Gnid kødet godt ind i rubben og læg kødet i køleskabet. Tag kødet ud ca. en time inden, at det skal på grillen.
Når du tager kødet ud af køleskabet, kan du meget passende også tage 2-3 håndfulde røgflis og lægge i blød i vand. Jeg brugte mesquite-røgflis, men du kan også bruge andre typer.
Sæt grillen på 100 grader. OBS – vi bruger en grill, hvor vi kan styre temperaturen, hvilket gør det lettere at lave denne ret. Du kan dog også lave den på en almindelig kuglegrill, hvis du kender din grill så godt, at du kan holde en lav, stabil temperatur i op mod en time.
Hæld vandet fra røgflisen væk og smid røgflisen på de varme kul. Sæt drypbakke og rist i og læg kødet oven over drypbakken, så kødet får indirekte varme. Sæt et stegetermometer i mørbraden.
Luk grillen helt og lad kødet passe sig selv, indtil det når en temperatur på ca. 55 grader. Det tog ca. en time hos os. Tag derefter kødet af og dæk det med stanniol. Lad det hvile i 10-15 minutter.
Resultatet bliver en flot røget kalvemørbrad, der er supersaftig og meget mør – mmm!
Der skulle også være lidt tilbehør til kødet, så jeg skar en aubergine og et par store gulerødder i stænger og grillede dem over direkte varme sammen med fire-fem forårsløg.
Grøntsagerne blev suppleret af en kærnemælksdressing, som jeg også fik inspiration til ved at kigge i ‘Texas Favorites’. Jeg justerede dog på opskriften, så der var et par ingredienser, jeg udelod, ligesom jeg skruede lidt op mængden af et par andre ingredienser.
Krydret kærnemælksdressing
ca. 3 personer
½ dl kærnemælk
½ dl mayonnaise
1 fed hvidløg, presset
1 spsk friskhakket koriander
1 tsk creme fraiche 18% eller 38%
1 tsk cayennepeber
1 tsk chilipulver fra supermarkedet
1 tsk frisk timian
lidt salt og muskatnød
Rør ingredienserne sammen minimum en time inden, at du skal bruge dressingen, og lad den derefter trække i køleskabet.
Nu er det jo nærmest forbudt at drikke andet end øl, når man griller i Texas, men jeg ved, at min træningsmakker foretrækker rødvin – gerne kraftig rødvin, som amerikanerne også kan finde ud af at producere – så jeg havde været forbi min lokale vinpusher og købe en flaske Cabernet Sauvignon Margarita Vineyard fra Broadside Wines. Den er godt nok ikke fra Texas, men jeg er i det hele taget i tvivl om, hvorvidt man kan købe texanske vine i Danmark. Broadside-vinen er en ret fyldig og krydret vin med masser af solbærsmag, og den har en lang eftersmag. En meget lækker vin til en meget lækker røget kalvemørbrad 🙂