Dampet torsk med hvidvin og rodfrugter

torskeret, dampet torsk, fisk, torsk, hvidvin, pastinakker, gulerødderJeg snupper lige et par ekstra hjemmelavede retter, inden jeg fortsætter med at fortælle om vores New York-tur. I går havde vi nemlig besøg af svigerforældrene, og de blev selvfølgelig udsat for et par benspænds-retter – blandt andet denne forret med dampet torsk med hvidvin.

Jeg valgte at dampe en torskefilet, som jeg havde købt via Aarstiderne. Her kunne jeg nemlig købe MSC-mærket fisk, og det bør man gøre. Hvorfor? Læs mere om det her. Da torsk er en mager fisk, var det oplagt at dampe den, men i stedet for at skære den i mindre stykker og lægge den på dampindsatsen, så valgte jeg at tilberede fisken i ovnen.

Denne forret rækker til fire personer.

torskefiletNår du laver dampet torsk i ovnen, skal du bruge et ildfast fad. Hæld et par dl hvidvin i. Tag derefter to store pastinakker samt to gulerødder, skræl dem og skær dem i tern på ca. 1 x 1 cm og læg dem i fadet. Min torskefilet var så stor, at den lige blev skåret over en enkelt gang, så den kunne være i fadet. Drys fileten med salt og timian og  læg stanniol over fadet, inden den sættes i ovnen. Giv fisken ca. 50 minutter ved 200 grader, men husk at tjekke undervejs, hvis du laver denne ret – det kan være, at din fisk kun har brug for 30-40 minutter (min torskefilet var nemlig ret tyk).

tilberedt… og sådan ser dampet torsk ud, når den er tilberedt. Fiskekødet var dejlig mørt og skilte sig i fine, saftige flager, når man stak til det.

Tag et par skefulde af rodfrugterne og læg dem på en tallerken. Skær et stykke dampet torsk og læg det oven på rodfrugterne, drys evt. med lidt salt og top fisken med lidt friske krydderier – i dette tilfælde ramsløg.

Dampet torsk er en meget let forret – der i øvrigt også sagtens kan være hovedret, hvis du bruger flere rodfrugter og/eller supplerer med ris eller kartofler – og rigtig dejlig måde at få torsk på. Jeg har – som mange andre – lidt et torske-traume fra barndommen, hvor jeg flere gange fik komplet udkogt og splattet torsk, men dampning er en ret nænsom tilberedningsmetode, og torsken beholder derfor langt mere struktur og smag på denne måde. Prøv eventuelt at eksperimentere lidt mere med krydderierne og rodfrugterne.

Sammen med vinen fik vi Roero Arneis 2011 fra Bel Colle – en lækker og rund hvidvin, som har tilpas megen sødme til, at den vil egne sig godt til en lun sommeraften på terrassen (hvis det ellers kommer på et tidspunkt!). Hm. Nu jeg tænker over det, så tror jeg lige, jeg skal forbi vinhandleren igen, så jeg kan hamstre et par flasker – hvis nu sommeren kommer, så er det jo rart at være forberedt…

5 thoughts on “Dampet torsk med hvidvin og rodfrugter

  1. Fisk er jo desværre noget, jeg ikke spiser, og det har givet mange problemer gennem livet – fx var ude for at blive inviteret til en frokost, der kun bestod af små fiskeretter 😉

  2. Pingback: Røget nakkesteg med svesker og timian | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *