stegt havkat, fisk, kartofler, smør, bønner, ærter,

I forbindelse med mit portugisiske benspænd skulle jeg have fat i saltet torsk, og her faldt jeg over en online-fiskebutik med frisk havkat. Min nysgerrighed blev vakt, for denne fisk har jeg ikke prøvet at tilberede før, så her var en glimrende lejlighed til at afprøve det.

Havkat kendes også under navnet koteletfisk (!). Fiskekødet er saftigt, meget fast og har en mild smag, og jeg besluttede derfor, at den skulle indgå i en simpel ret, så fiskekødet ikke blev overdøvet af kraftige smagsindtryk fra andre råvarer. Jeg havde købt min havkat skåret som steak (dvs. med ben), men du kan naturligvis også købe den som fileter, der lige er en tand lettere (og hurtigere) at tilberede.

Havkat
2 personer

400 g havkat
smør til stegning
1 dl friske ærter
salt

Tilbehør:
nye kartofler, kogte
grønne bønner, kogte

Start med at skære havkatte-steaken i to stykker. Smelt en god klat smør på en mediumvarm pande og steg fisken 3-4 minutter på den ene side. Vend stykkerne og steg dem ligeledes 3-4 minutter på den anden side. Tjek om den er gennemstegt ved at kigge på siden af fiskestykkerne – har de ikke en hvid ‘kompakt’ farve ind mod midten, steger du dem et par minutter mere på hver side.

Tag din havkat af panden. Smelt lidt mere smør og put ærterne på panden. Vend dem kort, så de bliver lune men steg dem ikke for længe – så begynder de at poppe som majskorn 🙂

Fordel ærtesmørsaucen på to tallerkner og læg havkattestykkerne oven på. Servér din stegte havkat sammen med kogte nye kartofler samt grønne bønner.

Note: Havkat har som sagt en mild smag, men den fine delikate smag er ikke desto mindre meget lækker. Det faste fiskekød gør den let at tilberede, og så kræver den ikke meget mere end lidt smør, nye kartofler og lidt grøntsager. Enkel sommermad når det er bedst 🙂