Et par ord om røgflis og røgsmuld

røgflisRøgflis, røgsmuld… kært barn har mange navne. Flere kalder det såmænd også rygesmuld, men det er måske ikke så velvalgt et navn, eftersom man røger mad. Rygning skal helst ikke kombineres med madlavning efter min mening.

Røgflis kan købes mange forskellige steder. Mange byggemarkeder har efterhånden fået øjnene op for, at de grillglade danskere også er friske på at prøve at røge, når de griller, men efter sigende skulle en del jagt- og lystfiskerforretninger, røgerier og slagtere, der selv røger, også være friske på at sælge lidt røgflis. Men det letteste er efter min mening at købe det via internettet, for her er et langt større udvalg end det, de fleste byggemarkeder kan tilbyde.

Da jeg skulle i gang med månedens benspænd, fandt jeg først de røgflis med hickory-duft, som jeg købte sidste år i byggemarkedet. Glimrende basis-røgflis. Derefter søgte jeg på nettet og endte med at købe lidt forskellige sager hos Hjemmeproduktion.dk. Her kunne jeg få røgflisen i forskellige størrelser, og det kan være ganske praktisk, når du vil røge mindre portioner og ikke nødvendigvis vil tænde grillen. Her kan de fine røgflis være meget lettere at arbejde med, da de let kan hældes i en gryde og antændes.

Du kan også købe røgflis i forskellige træsorter, og det er ekstra sjovt at eksperimentere med. Jeg købte for eksempel noget enebærflis, som giver en meget kraftig smag, og som du derfor skal bruge i meget mindre af, når du røger.

Røgflis er ikke særlig dyrt – du kan købe en pose til 40 kr. i byggemarkedet – men det kan være, at du er fristet til bare at bruge savsmuldet ude fra hobbyrummet. LAD VÆRE!! Savsmuld kan indeholde rester af kædeolie fra motorsaven, og har savsmuldet først haft nærkontakt med gulvet i hobbyrummet, er det også fuld af støv og andre sager, du ikke vil have i nærheden af din mad.

Røgflis kan bruges til både små og store serveringer – lige fra røget stenbiderrogn i en gryde til texanske BBQ ribs på grill. Tjek mine grillopskrifter – i mange af dem bruger jeg røgflis til at give et ekstra touch til maden.

røgning af agerhøne12 thoughts on “Et par ord om røgflis og røgsmuld”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *