Røget stenbiderrogn med rugblinis

Røget stenbiderrogn med rugblinis

Røget stenbiderrogn? Kan man det? Oh yes, det skal du prøve!

Sæsonen for stenbiderrogn lakker desværre mod enden, men heldigvis fandt gemalen en lille portion hos en fiskehandler i dag, og så vidste jeg, hvad vi skulle have til aftensmad – røget stenbiderrogn!

Jeg havde søgt på nettet for at finde ud af, hvordan jeg bedst kunne røge dem, men her brugte folk enten røgpistol eller røgovn, og ingen af delene er jeg i besiddelse af. Til gengæld prøvede jeg sidste weekend at røge mandler i en gryde, og det var overraskende let, så mon ikke jeg kunne bruge samme princip til at lave røget stenbiderrogn?

røget stenbiderrogn, rogn, stenbiderrogn, fisk,

Jeg tog først 1 spsk røgsmuld, som jeg hældte i en tykbundet gryde og satte på komfuret på højeste varmeniveau. Derefter blev 200 g rensede stenbiderrogn ‘smurt’ forsigtigt ud på indersiden af en finmasket sigte, og sigten blev sænket ned i gryden.

røget stenbiderrogn, rogn, stenbiderrogn, fisk,

Et par stykker madfilm blev glattet ud over sigten og ned over grydekanten for at undgå, at røgen slap ud. Stenbiderrognene blev røget i 2-3 minutter, inden jeg smagte på dem og konstaterede, at de ikke behøvede mere, så de blev taget af varmen igen, og røgen blev sluppet ud. Husk at tænde emhætten 🙂

forret, creme fraiche, rødløg, hvedemel, rugmel, bagepulver, blinis, rugblinis

En lille stabel hurtige rugblinis blev rørt sammen. Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift på rugblinis, men improviserede lidt, da jeg ikke havde kærnemælk.

Rugblinis med citron

6 stk.

1 dl hvedemel
½ dl rugmel
1 tsk bagepulver
1 spsk citronsaft
lidt salt
1 æg
1 spsk olivenolie
lidt vand

Rør alle ingredienserne sammen, men husk at holde lidt igen med vandet, for dejen skal være tyktflydende. Smelt en klat smør på en pande og og hæld tre-fire dejklatter på, som du steger, indtil de bobler op og bliver gyldne.

Hver blinis toppes med creme fraiche 18%, finthakkede rødløg og røgede stenbiderrogn.

Note: Nu er jeg normalt mest til den helt enkle stenbiderrognsmad med ristet rugbrød, creme fraiche og rødløg, men denne fortolkning kandiderer kraftigt til at blive min nye favorit! Røget stenbiderrogn har en fin og afdæmpet røgsmag, hvor rognsmagen dog stadig er tydelig, og kombineret med creme fraiche, rødløg og ikke mindst rugblinis er det et hit!

Portionen virker som lille forret til seks personer – eller som delvis hovedret til to lækkersultne personer 🙂10 thoughts on “Røget stenbiderrogn med rugblinis”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *