Grillet ball tip

grillet ball tip, oksekød, fennikelfrø, peber, maltmel, paprika, chipotle, æblemarmemade

For et stykke tid siden var vi forbi en Meny, og her faldt vi over et tilbud på ball tip – en amerikansk oksekødsudskæring, som ikke ses så tit herhjemme. Jeg har dog indtryk af, at både Meny og Lidl har den ind imellem.

Jeg var lidt usikker på kernetemperaturen på sådan en fætter, så jeg skelede til Gastromad og kunne se, at han anbefalede 58 grader. Derudover beskrev han, at man skulle fjerne eventuelle sener inden, men ikke fedt, og her slap jeg let, eftersom det indkøbte kødstykke kun havde en lille bitte flig, der skulle fjernes.

Grillet ball tip
4-5 personer

1 kg ball tip
1 tsk fennikelfrø
1 tsk sorte peberkorn
2 tsk sellerisalt (eller almindeligt salt)
1 spsk mørkt maltmel
1½ spsk sød paprika
2 tsk chipotle
2-3 spsk æblemarmemade eller sød æblekompot

Knus fennikelfrø og peberkorn i en morter og bland det derefter med resten af krydderierne samt maltmelet. Giv kødet en række snit i fedtlaget og gnid derefter kødet med krydderiblandingen. Læg din ball tip i en frysepose, inden du lægger det i køleskabet i mindst fire timer eller evt. natten over.

Tag kødet ud af køleskabet ½-1 time inden, at det skal grilles. På dette tidspunkt kan du også smide et par håndfulde røgflis i vand samt tænde for grillen. OBS – jeg bruger en lukket grill, hvor det er let at styre temperaturen.

Når grillen er klar, hælder du vandet fra røgflisen og smider derefter træstykkerne på grillen. Læg kødet på, så det får indirekte varme og sørg for, at der er en bakke under samt et kødtermometer i din ball tip. Lad kødet stege ved ca. 160 grader i 1-1½ time – tag kødet af grillen, når det har en kernetemperatur på 58 grader. Læg kødet på et spækbræt eller en tallerken og smør det med æblemarmelade/æblekompot. Pak lidt stanniol om kødet og lad det hvile i et kvarter.

Mens kødet hviler, kan du forberede tilbehøret. Jeg fintsnittede noget spidskål og vendte det med æblestykker, hakkede hasselnødder samt en ramsløgscreme lavet på friske ramsløg, creme fraiche, salt samt lidt honning.

Skær din ball tip i skiver og servér den sammen med kålsalat og ramsløgscreme.

Note: Jeg har ikke tidligere eksperimenteret med denne udskæring, men ball tip overraskede virkelig positivt! Dejligt saftigt og mørt kød, som smeltede på tungen. Jeg valgte en lidt kraftig krydring, så er du ikke til så stærk mad, så halvér mængden af chipotle.

Grillede revelsben med spidskommen

revelsben, svinekød, grill, ingefær, spidskommen, smør, tahin, creme fraiche

Vi har glemt at grille i løbet af vinteren, så sidste weekend tog vi revanche med disse grillede revelsben med spidskommen og ingefær.

De grillede revelsben var en lidt mere simpel og hurtigere version af de revelsben, jeg før har blogget om. Jeg blandede nogle helt andre krydderier, end jeg plejer, da jeg havde lyst til at prøve, hvordan de ville fungere til grillmad, og det gav heldigvis (også) et godt resultat.

OBS – denne opskrift er baseret på, at du bruger en lukket grill, hvor du kan holde en stabil varme i flere timer.

Grillede revelsben med spidskommen
2 personer

500-600 g revelsben
3 tsk spidskommen
1 spsk frisk ingefær
salt
1 dl risvinseddike eller hvidvinseddike
25 g smør

Tilbehør:
Tahincreme
Kogte ris med ærter
hakkede peanuts

Gnid revelsbenene med ingefær og salt og drys spidskommen over. Læg dem i en pose og hæld eddike i. Læg kødet i køleskabet i mindst tre timer og gerne natten over.

Læg et par håndfulde røgflis i vand (kan udelades) og tænd den lukkede grill. Varm grillen op, så den står på ca. 150 grader og smid så røgflisen på. Hæld væden fra kødet og læg revelsbenene på indirekte varme på grillen. Lad kødet stege ved ca. 150 grader i 3 timer. Når kødet er stegt, tager du det af grillen og lægger kødstykkerne på et stort stykke stanniol. Hæld smeltet smør over kødet og fold stanniolen om. Gør resten af tilbehøret klart og servér så de grillede revelsben sammen med ris og tahincreme.

Note: Jeg elsker langtidsgrillet kød, og grillede revelsben er klart blandt favoritterne, da fedtmarmoreringen i kødet gør det ekstra saftigt og mørt. Det fungerede fint med den lidt anderledes krydring.

Konkurrence
I anledning af bloggens 10 års fødselsdag har jeg besluttet mig for at lave en lille fødselsdagskonkurrence. Opdateret – konkurrencen er slut!

Grillet lammekrone med tomatsalat

grillet lammekrone, lam, lammekød, hvidløg, tomater, feta, grønne linser, salat, pesto, græsk yoghurtJeg har ikke tidligere forsøgt mig med grillet lammekrone, men da den lokale Irma for nylig havde frilands-lammekød til nedsat pris, benyttede vi os af muligheden for at købe noget lækkert lammekød til en god pris. Vi rullede den lukkede grill frem (på den flisebelagte terrasse, bare rolig) og smed lammekronen på, efter at den var gnedet grundigt med hvidløg, salt og peber. Resultatet blev en saftig og velsmagende lammeret.

Grillet lammekrone
ca. 3 personer

en lammekrone – ca. 600 g
3 fed hvidløg, pressede
salt og peber

Rids fedtsiden på lammekronen med en skarp kniv, så snittene når næsten ned til kødlaget. Gnid lammekronen med hvidløg, salt og peber og læg den derefter på grillen ved indirekte varme. Hvis du kan måle grilltemperaturen, så hold den på ca. 200 grader. Steg lammekronen i 25-30 minutter og tag den så af. Lad den hvile i 5-10 minutter, inden du skærer den ud.

OBS – har du ikke grill, kan du også tilberede lammekronen i ovnen ved 200 grader i 25-30 minutter. Svits den evt. først på en pande,

Jeg serverede grillet lammekrone sammen med en tomatsalat (lavet på tomater, feta, finthakket rødløg, kogte grønne linser samt olivenolie og lidt salt) og en dip lavet på basilikumpesto og græsk yoghurt.

Note: En skøn grillret og bestemt noget, vi skal have igen på et tidspunkt!

BBQ-krydret porchetta på grill

svinekød, grill, løgpulver, røget paprika, hvidløg, olivenolieHer i påsken var det tid til at grille, og det blev så til en BBQ-krydret porchetta, som blev smidt på grillen. Jeg har tidligere blogget om en mere klassisk udgave af porchetta, men denne gang havde jeg lyst til at lave en med BBQ-krydderier.

Du kan købe et svineslag hos slagteren – husk at sige, at det er til porchetta, så du får huden med og kan lave sprøde svær. Det fik jeg desværre ikke selv, da jeg havde fået kødet af en ven.

BBQ-krydret porchetta

svineslag
6-7 fed hvidløg, pressede
½-1 dl olie
1½ spsk løgpulver
1½ spsk sød paprika
1 spsk røget paprika
½ spsk salt

Rul svineslaget ud på et stort spækbræt. Rør hvidløg og krydderierne sammen med olien og gnid den ene side af kødet med krydderiblandingen. Rul kødet sammen til en pølse og snør den grundigt sammen med bomuldssnor. Har du fået et stykke med hud, så husk inden da at snitte i kødet (ligesom på en flæskesteg) og gnid det med salt.

Porchettaen skal typisk have et par timer på grillen – læs mere om fremgangsmåden.

Sådan en BBQ-krydret porchetta er lidt kraftigere i smagen end den traditionelle udgave, så mit tilbehør til retten blev en mild og cremet spinatrisotto.

Note: Porchetta er en forholdsvis enkel ret, så snart den er snøret sammen og smidt på grillen, for herefter kan den passe sig selv – afhængig af hvilken grill, du har, er det ikke sikkert, at du behøver at vende den undervejs. Jeg synes, at denne BBQ-udgave er et ganske fint alternativ her i vinterhalvåret, hvor jeg ikke bruger sommerkrydderier og er ved at være lidt træt af salvie og rosmarin, som pt. er de eneste krydderier, der gror i vores have på denne årstid 🙂

spinatrisotto, svinekød, grill, løgpulver, røget paprika, hvidløg, olivenolie

Sprød vaffel med laks og ærtecreme

vaffel med laks, ærtecreme, hvedemel, fuldkornshvedemel, æg, bagepulver, rapsolie, creme fraiche, ærter, parmesanJeg hopper lige en uges tid tilbage – helt præcist til nytårsaften – hvor gemalen og jeg serverede sprød vaffel med laks og ærtecreme for de øvrige nytårsgæster. I vores vennekreds er der nemlig tradition for, at gæsterne medbringer retter og/eller tilbehør til nytårsmenuen, og sidste gang stod vi så for forretten, der skulle serveres for otte voksne (børnene fik noget andet).

Retten var en kombination af tre retter, jeg tidligere har blogget om.

Sprød vaffel med laks og ærtecreme
forret til 8 personer

1½ x denne opskrift på vafler, hvor jeg udskiftede fuldkornsspeltmel med fuldkornsmel
600 g laks, som blev røget på grillen
2 x denne ærtecreme – dog uden mynte

Jeg vil derudover anbefale at servere en peberrodscreme til – for eksempel denne i en lidt mildere udgave (tilføj mere creme fraiche)