And i rød karry,rejer i grøn karry, mango-agurkesalat og rejechips

and i rød karry, rejer i grøn karryAftensmaden samlet på én tallerken

Her til aften var svigerfamilien på besøg, og jeg havde udset mig nogle thairetter, som de skulle prøve. Retten med and stammer fra ‘Mere thaikøkken’, som jeg pt. har lånt af min svigermor, mens reje-retten er fra ‘Mit thaikøkken’, som jeg har haft megen glæde af. Salaten er hjemmekomponeret.

And i rød karry
4 personer

1 berberiandebryst uden skind og i skiver på ca. 5 mm
2 tsk rød karrypasta
2 tsk finthakket hvidløg
1 spsk finthakket galanga
1 stilk fintsnittet citrongræs
3-4 limeblade
3-4 stødte nelliker
1 ds kokosmælk (400 ml)
1 løg i smalle både
1 spsk koncentreret tomatpuré
200 g frisk ananas
200 g cherrytomater
2-3 spsk fiskesovs
1 spsk sukker
olie til stegning

Opvarm olie i en tykbundet gryde. Steg karrypasta, hvidløg, galanga, citrongræs, limeblade og stødte nelliker heri. Hæld 1 spsk kokosmælk ved, så krydderierne ikke brænder på. tilsæt kødet og lad skiverne stege i ca. 5 minutter. kom derefter løgbåde, tomatpuré og resten af kokosmælken i. Lad retten simre i 8-10 minutter med ananasstykkerne uden låg.

Kom tomaterne i og smag til med fiskesovs og sukker – smagen skal være krydret og ‘rundt’ – det bliver den med den rette mængde fiskesovs og sukker.

Note: Jeg lavede den uden galanga og citronglæs – førstnævnte gider jeg ikke at købe, da jeg ikke rigtig synes, den giver noget til retten i forhold til, hvor irriterende den er at arbejde med. Citrongræs havde vi ikke fået købt.Jeg brugte desuden almindelige tomater i stedet for cherrytomater, men de passede nu fint i retten. Jeg synes, den blev ret vellykket, og det er en god og forholdsvis sund måde at få and på – nu hvor man starter med at fjerne skindet. Så er det op til en selv, hvor meget kokosmælke-saucen man så spiser 🙂

Rejer i grøn karry
4 personer

8-10 store tigerrejer med skal en stor håndfuld grønlandske rejer
2 tsk grøn karrypasta
2 tsk finthakket hvidløg
1 spsk finthakket galanga
1-2 stilke fintsnittet citrongræs
3 limeblade
1 ds kokosmælk (400 ml)
1 dl grønne ærter
10-15 friske basilikumblade
2 spsk fiskesovs
1 tsk sukker
olie til stegning
friske basilikumblade til pynt

OBS – siden jeg lavede denne ret første gang, er det kommet frem, at man bør holde sig fra at købe tigerrejer og i stedet købe grønlandske rejer, der fanges med respekt for rejebestanden og ikke fodres med skidte sager ligesom de opdrættede tigerrejer.

Rejerne tøs op og pilles, g den sorte streng fjernes ved at åbne rejerne i ryggen med et lille snit. Opvarm olien i en tykbundet gryde og rist karrypasta, hvidløg, galanga, citrongræs og limeblade heri. Kom lidt kokosmælk i, så krydderierne ikke brænder på. Tilsæt derefter ærter, basilikumblade og resten af kokosmælken. Lad retten småkoge i 10-15 minutter. Sørg for at røre jævnligt og lad retten simre uden låg, da grøn karry har en tendens til at skille.

Rejerne kommes i retten 5 minutter inden servering. De må ikke få for lang tid, da de så bliver for seje. Smag til med fiskesovs og sukker. Retten pynte med friske basilikumblade.

Note: Retten er uden galanga og citrongræs. Jeg valgte at putte lidt flere rejer i, end der står i opskriften, og det blev den bestemt ikke dårligere af – altså med mindre man ikke kan lide rejer 😉

Mango-agurkesalat
4-6 personer

2 mangofrugter
1 agurk
50 ml hvidvinseddike
2 spsk olivenolie
1 spsk sukker
saften fra en lime

Mangofrugterne skæres i tern og puttes i en skål. Agurken skæres i mindre stykker (gerne tynde) og blandes med mangostykkerne. Resten af ingredienserne rystes sammen og hældes ud over salaten.

Note: Det er en god idé at gøre lidt mere ud af udskæringen af agurken, end jeg gjorde, eftersom det skulle gå lidt hurtigt til sidst. Salaten var sød og frisk på samme tid og passede godt til thaimaden.

Rejechipsene er købt i en kinesisk butik i København og blev tilberedt i mikrobølgeovnen. Vi eksperimenterede lidt, men generelt fik vi de bedste resultater ved at smøre dem med lidt olie, inden de røg i mikroen ved højeste effekt i ca. et minut.3 thoughts on “And i rød karry,rejer i grøn karry, mango-agurkesalat og rejechips”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *