Hjemmerøget laks med citron

Hjemmerøget laks med citron

Jeg holder lige en pause fra New York-fortællingen og vil i stedet fortælle om den første benspændsret, jeg har lavet i denne måned. Det blev røgningen, jeg først kastede mig over, da jeg i lørdags fandt grillen frem. Da jeg fortalte om valget af denne måneds benspænd, var der straks en læser, der anbefalede at lave hjemmerøget laks på grillen, og det lød så lækkert, at jeg blev nødt til at prøve. Det er især de fede fiskearter (og fede kødtyper), der egner sig til røgning, så her er laks et oplagt valg.

Først smuttede jeg forbi fiskehandleren på torvet og købte et stykke fersk laks (ca. 450 g) til gemalen og jeg. Du kan dog godt nøjes med 300-350 g til to personer, men nu var det lørdag, så vi havde lyst til at smovse.

hjemmerøget laks. laks, røgning, grill, røgflis

Hjemmerøget laks

Et par timer før, at jeg skulle lave hjemmerøget laks, blev laksestykket gnedet med salt og fintrevet skal fra en halv øko-citron. Derefter blev fisken lagt i et fad, dækket med husholdningsfilm og puttet i køleskabet.

Dernæst tog jeg 1½ håndfuld røgflis og lagde det i vand, så det kunne trække i ca. 1½ time, inden jeg skulle bruge det.

Almindelig røgflis/røgsmuld kan blandt andet købes hos byggemarkederne, men skal du have træflis, der kan give kraftigere eller mere speciel smag, så kan det også bestilles på nettet – til ret varierende priser, så husk at se dig for. Jeg brugte hickory-træflis, som jeg købte i byggemarkedet sidste år.

Da kullene var klar, blev de våde træflis drysset ud over. Fisken blev lagt på tre lag stanniol, inden den blev placeret på midten af grillen (obs – der lå kul i kanten af grillen – ikke i midten, da jeg ellers var bange for, at fisken fik for kraftig varme). Dernæst blev låget lagt på grillen og lufthullet justeret, så det var næsten lukket til.

Laksen fik ca. 25 minutter, inden den blev løftet af grillen og var klar til servering.

Det lækre laksekød blev serveret sammen med en gulerodssalat bestående af revet gulerødder, hakkede mandler og en smule citron-olivenolie.

ærtepuré, ærter

Jeg lavede også en hurtig ærtepuré på et par håndfulde frosne ærter, der fik et kort opkog på et par minutter, inden de blev blendet med et par spsk ricotta samt saften fra ½ øko-citron og lidt salt.

Note: Hjemmerøget laks er utrolig let at lave – det sværeste er nærmest at skaffe træflisen, og den havde jeg jo i forvejen. Smagen var også helt i top – gemalen spandt næsten, da han spiste, og det er helt sikkert også en af de bedste lakseretter, jeg har fået.

En klar anbefaling herfra – hjemmerøget laks må du prøve at lave!24 thoughts on “Hjemmerøget laks med citron”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *