Hjemmerøget laks med citron
Jeg holder lige en pause fra New York-fortællingen og vil i stedet fortælle om den første benspændsret, jeg har lavet i denne måned. Det blev røgningen, jeg først kastede mig over, da jeg i lørdags fandt grillen frem. Da jeg fortalte om valget af denne måneds benspænd, var der straks en læser, der anbefalede at lave hjemmerøget laks på grillen, og det lød så lækkert, at jeg blev nødt til at prøve. Det er især de fede fiskearter (og fede kødtyper), der egner sig til røgning, så her er laks et oplagt valg.
Først smuttede jeg forbi fiskehandleren på torvet og købte et stykke fersk laks (ca. 450 g) til gemalen og jeg. Du kan dog godt nøjes med 300-350 g til to personer, men nu var det lørdag, så vi havde lyst til at smovse.
Hjemmerøget laks
Et par timer før, at jeg skulle lave hjemmerøget laks, blev laksestykket gnedet med salt og fintrevet skal fra en halv øko-citron. Derefter blev fisken lagt i et fad, dækket med husholdningsfilm og puttet i køleskabet.
Dernæst tog jeg 1½ håndfuld røgflis og lagde det i vand, så det kunne trække i ca. 1½ time, inden jeg skulle bruge det.
Almindelig røgflis/røgsmuld kan blandt andet købes hos byggemarkederne, men skal du have træflis, der kan give kraftigere eller mere speciel smag, så kan det også bestilles på nettet – til ret varierende priser, så husk at se dig for. Jeg brugte hickory-træflis, som jeg købte i byggemarkedet sidste år.
Da kullene var klar, blev de våde træflis drysset ud over. Fisken blev lagt på tre lag stanniol, inden den blev placeret på midten af grillen (obs – der lå kul i kanten af grillen – ikke i midten, da jeg ellers var bange for, at fisken fik for kraftig varme). Dernæst blev låget lagt på grillen og lufthullet justeret, så det var næsten lukket til.
Laksen fik ca. 25 minutter, inden den blev løftet af grillen og var klar til servering.
Det lækre laksekød blev serveret sammen med en gulerodssalat bestående af revet gulerødder, hakkede mandler og en smule citron-olivenolie.
Jeg lavede også en hurtig ærtepuré på et par håndfulde frosne ærter, der fik et kort opkog på et par minutter, inden de blev blendet med et par spsk ricotta samt saften fra ½ øko-citron og lidt salt.
Note: Hjemmerøget laks er utrolig let at lave – det sværeste er nærmest at skaffe træflisen, og den havde jeg jo i forvejen. Smagen var også helt i top – gemalen spandt næsten, da han spiste, og det er helt sikkert også en af de bedste lakseretter, jeg har fået.
En klar anbefaling herfra – hjemmerøget laks må du prøve at lave!
Årh, hvor lækkert! Nu jeg ikke længere bor på 4. sal i midten af Kbh., så vil jeg også prøve at ryge mine egne ting. Var faktisk ude at kigge på nogle smarte små røggrill forleden, men købte ikke nogen. Vil lige tjekke hvad der er af muligheder 🙂
Glæder mig til mere røg-inspiration 🙂
Jamen så skal du da have en kolonihave, hvor du kan grille om sommeren 😀
Øj øj øj hvor ser det lækkert ud!
Det skal helt sikkert prøves i løbet af sommeren 🙂
Tak for skøn inspiration!
– Camilla
Selv tak – retten kan virkelig anbefales 🙂
Mums det er lige min mad. Det bliver et anstregende benspænd at følge for nu skal jeg igen bekæmpe min lyst til have, grill og rygeovn… huske huske huske jeg elsker storbyen, jeg elsker storbyen… hvem der bare have en have eller en lille altan
Som jeg skrev længere oppe – du må have en kolonihave 😉
Ej, men for dukka, hvor ser det bare mega lækkert ud!
Tak skal du have! 🙂
Jeg er rigtigt glad for at læse dette indlæg, for det er helt nyt for mig at flisen skal være våd når den lægges på grillen. Kender flere der ryger på deres weber, men ingen af dem gør flisen vår først. Hvad er grunden til at du lægger den i vand ?
Vådt træ giver mere røg og mere røgsmag 🙂
Glæder mig at den kunne bruges 😉 Det bliver virkelig virkelig godt- konsistensen er jo epic….og smagen selvfølgelig.
Ja, den faldt virkelig i god jord hos gemalen og jeg – mange tak for inspirationen ♥
Jeg kan helt klart anbefale dig at prøve at ryge blåmuslinger – har prøvet det på grønland hvor de helt friskfanget blev røget i en lille hjemmelavet rygeovn..MUMS
Det lyder også lækkert! Ved du, hvor længe de skal have?
Åh hvor ser det lækkert og meget overkommeligt ud! Det skal da helt sikkert afprøves 🙂 Manden og jeg har talt om det mange gange, men jeg har altid været lidt tøvende, lidt ligesom med Pulled Pork (som også var dig der fik mig igang med det ;D)
– Maj 😀
Jamen så kan jeg jo kun sige: Lokke lokke lokke 😀
Virkeligt lækkert er jeg sikker på.
Det var et hit hos både gemalen og jeg, så det skal jeg helt sikkert lave igen 🙂