Elgsteg med søde løg

Elgsteg med søde løg

Denne udgave af elgsteg får dig måske til at tænke på efterår eller vinter, men med det balstyriske vejr, vi havde i går, så passede det fint som gæstemad, da jeg havde besøg af The Boyz.

Jeg købte denne elgsteg sammen med noget andet vildtkød i efteråret via en af mine venner, men da det er en forholdsvis stor udskæring (vildtkød mætter ret godt), så har jeg lige skulle finde den rigtige anledning til at tilberede den – og den kom i går!

Det var første gang, jeg eksperimenterede med elgsteg – jeg har prøvet at lave elggryde med mindre kødstykker, men jeg var lidt i tvivl om, hvad jeg skulle gøre ved en hel steg. Elgkød er vildtkød, og vildtkød er lidt mere sart mht. tilberedning, da det er fedtfattigt og kan have flere år på bagen. Jeg besluttede mig for at tilberede min elgsteg i en stegeso og kiggede derefter på en række hjemmesider for at se hvilken kernetemperatur, jeg skulle gå efter. Her var der vild uenighed – jeg tror, jeg så forslag lige fra 55 grader og op til 76 grader! Så der var jo nærmest frit slag. Jeg endte med at gå efter 70 grader. Kødet blev fint, men kunne sagtens have fået mindre, så jeg vil foreslå dig at gå efter 60 grader. Det vil jeg i hvert fald gøre næste gang. Derudover overvejer jeg at sænke temperaturen – f.eks. til 130 grader – næste gang jeg tilbereder elgsteg.

Elgsteg med søde løg

6-7 personer

1½ kg elgsteg
smør til stegning
4 store løg, skåret i tynde både
1 flaske mediumkraftig rødvin
3 spsk rosmarin
salt og peber
1 dl rørsukker

Læg elgstegen i en dyb skål og hæld så meget rødvin over, at stegen er dækket. Stil din elgsteg i køleskabet natten over. Tag kødet ud af køleskabet en halv time før, at du skal bruge det. Dub det tørt med lidt køkkenrulle og brun kødet på begge sider i en god klat smør på en stor stegepande. Læg din elgsteg i en stegeso/römertopf og giv det lidt salt og peber. Put en klat smør mere på panden. Steg løgene bløde sammen med rosmarinen. Hæld rødvinsmarinaden + den ekstra rødvin ud over kødet og tilsæt derefter de stegte løg. Stil din stegeso/römertopf i ovnen ved 130-150 grader, stil et stegetermometer i kødet og gå efter en kernetemperatur på 60 grader.

Tag derefter kødet ud af ovnen og lad det hvile i nogle minutter. Imens fisker du løgene op af stegesoen og dræner dem for væske. Smelt en stor klat smør på en stor stegepande og tilsæt derefter løg + rørsukker. Lad det simre i nogle minutter, indtil sukkeret er smeltet og har sødet løgene. Smag til med salt og evt. rosmarin.

elgsteg, elg, vildt, vildtkød, løg, rosmarin, rødvin, simremad, smør, rørsukker

Pæn farve indvendig – men det var kun på allertykkeste sted, at kødet havde en fin rosa farve, og jeg vil som sagt gerne have kødet lidt mere rødt…

spidskålssalat, salat, spidskål, creme fraiche, oliven, oliventapenade, valnødder, olivenolie

Min elgsteg blev som sagt serveret med søde løg. Desuden kom der selvfølgelig også en klat tyttebærgelé på tallerkenen samt denne spidskålssalat, der blandt andet var lavet på en rest oliventapenade fra den olivenroulade, jeg lavede i lørdags. Stop spild af mad, yeah! Opskriften herunder er lavet på slump.

Spidskålssalat med oliventapenade

1 spidskål, fintsnittet
2½ dl creme fraiche 18%
3 spsk oliventapenade
lidt honning
½ dl olivenolie
evt. salt og peber
citronsaft
2 håndfulde valnødder, ristet på panden

Kram spidskålen godt og læg den i en stor skål. Rør creme fraiche, oliventapenade, honning og olivenolie sammen. Smag til med salt, peber og citronsaft. Hak valnødderne og drys dem over salaten.

Note: Elgkød har en rimelig mild smag – slet ikke så kraftig som rådyr og krondyr. Du kan stadig fornemme, at det er vildtkød, og denne elgsteg fungerede derfor også rigtig godt sammen med de søde elementer (søde løg og tyttebærgelé), men det er også godt at servere noget forholdsvis mildt tilbehør til, så elgkødet kommer til sin ret.7 thoughts on “Elgsteg med søde løg”

 • Det var en god idé at tilberede elgstegen i stegeso. Jeg har aldrig smagt elg, men det lyder meget lækkert sammen med tilbehøret, du foreslår 🙂

  • Mange tak! Det var ret spændende at eksperimentere med elgkød. Det er mildere end hvad man normalt forbinder med vildtkød og kan blive meget mørt. Bestemt noget jeg gerne eksperimentere med en anden god gang 🙂

   • Desværre er mit stegetermometer væk…. Er der en ‘tid’ i stedenfor? Har en steg på 700gr. Har fundet rød spidskål som vi får til, og løg tricket glæder jeg mig til. 😉

    • Uha. Jeg kan desværre ikke huske, hvor lang tid det tog. Jeg bruger altid stegetermometer, så jeg er ikke så god til at holde øje med, hvor lang tid der går under stegningen 🙁

 • Jeg glæder mig til at prøve denne opskrift på elgsteg- vi får hver år en steg når vi er i Höghult, hvor vi har en “stuga me hvite knuter” men jeg har aldrig prøvet denne med stegeso- når jeg har prøvet det skal jeg nok skrive en lille kommentar om hvordan det gik. go søndag mvh lissi J

  • Det lyder rigtig hyggeligt! Håber du kan lide retten 🙂

   (og prøv evt. at gå efter en lavere temperatur, som jeg har skrevet om)

 • God idé med stegeso. Jeg tog inspiration fra opskriften og tilberedte i støbejernsgryde og så ellers bare med rester fra køleskabet i form af rodfrugter mv + en lille klat dijon sennep og lidt honning sammen med en halv flaske rødvin, lod den stå 5-6 timer på 60 grader ovn og skrude kun op den sidste time- tog den ud da stegen havde kernetemperatur på 65 grader, perfekt rosa og mørt. Lavede opbagt sovs på skyen bagefter, smagte kanon!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *