To forretter: rejer med aioli og hvidløgssorbet

To forretter: rejer med aioli og hvidløgssorbet

I går havde vi et vennepar på besøg, som heldigvis er ret smagstolerante, så jeg havde sat mig for at putte hvidløg i tre ud af fire retter (jeg nænnede altså ikke at putte det i den lækre chokolademousse – det må blive næste gang!). I får de to forretter her, og så følger hovedretten og desserten i morgen.

Første forret var rejer stegt på en pande med citronolivenolie og drysset med salt – serveret sammen med et lille stykke brød (en rest, jeg havde i fryseren) der var stegt på den ene side i citronolivenolie (gør dette inden du steger rejerne), lidt romainesalat samt aioli. Ved serveringen havde jeg glemt at putte citronsaft i aiolien, men det skal du selvfølgelig huske.

Aioli

rigeligt

2 æggeblommer
4 fed pressede hvidløg
250 ml god olivenolie
salt og peber
lidt citronsaft

Samme fremgangsmåde som ved rouillen – pisk æggeblommerne med hvidløg og tilsæt derefter citronsaft. Dryp et par dråber olie i under piskningen og fortsæt med at tilsætte dråberne langsomt under konstant piskning, så den kan optages i cremen. Fortsæt til al olien er brugt. Smag til med salt og peber.

Note: Det er frygtelig let at lave den slags hjemmelavede mayo-varianter, blot du har tålmodighed nok til ikke at hælde for meget olie i ad gangen. Og vigtigst – det smager også temmelig godt!

Anden forret var hvidløgssorbet – som dog nærmere var en granité i denne udgave – og inspirationen havde jeg fra ‘Den store hvidløgskogebog’, som jeg lånte af min svigermor for nylig. I den oprindelige udgave bliver der kun brugt limesaft, men det havde jeg ikke nok af, så jeg brugte også citronsaft, og så justerede jeg en smule på mængderne af de andre ingredienser.

Hvidløgssorbet

4-6 personer

3 dl vand
50 g rørsukker
2 fed hvidløg i mindre stykker
0,75 dl limesaft
0,75 dl citronsaft
lidt strimler fra limeskallen til pynt

Kog vand, hvidløg og rørsukker i fem minutter, hæld det gennem en si og lad væden køle af. Rør citron- og limesaft i og stil det i fryseren – sørg for at røre i det med jævne mellemrum, indtil det krystalliserer. Pynt evt. retten med limestrimler ved serveringen.

Note: Fræk lille ret, som jeg var spændt på resultatet af. I kogebogen stod der, at den ville være dejlig forfriskende på en hed sommerdag, men da jeg stod med væsken inden frysningen, var jeg noget betænkelig, for den duftede lidt specielt. Turen i fryseren gør dog isen langt mere interessant, men selvom den bliver ekstra lækker af de friske limestrimler, som jeg puttede på ved serveringen, så dræber det desværre også hvidløgssmagen. Den er lidt mere tydelig, hvis du ikke putter grønt på, omend den stadig er meget diskret, så vil du have en mere tydelig smag af hvidløg, må du smide noget mere hvidløg i end i ovenstående forslag.

hvidløgssorbet, hvidløg, rørsukker, lime, citron,


17 thoughts on “To forretter: rejer med aioli og hvidløgssorbet”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *