Hvidløgskonfekt, hvidløgsgelé samt funky salsa

Sådan her ved afslutningen af månedens benspænd er det på tide at få fortalt om et par af de mere kuriøse eksperimenter. Jeg har lånt ‘Den store hvidløgskogebog’ af min svigermor, og her fandt jeg opskrifter på både hvidløgskonfekt og hvidløgsgelé! Den slags kan jeg ikke stå for, så det skulle selvfølgelig afprøves. Konfektens konsistens blev dog ikke helt rigtig, selvom den virkede korrekt, da jeg lavede dråbetesten, men smagen var fin. Jeg tænkte dog på at overføre hvidløgssmagen til vaniljekaramelopskriften (og så fjerne vaniljen fra opskriften), som opførte sig langt bedre, dengang jeg lavede det.

Geleen blev mere intens i smagen, da jeg brugte æbler, der var tørret godt ind. Derudover fik jeg også improviseret en salsa her i weekenden, som vi testede til nogle paprika-grillede kartoffelbåde, og det var et hit!

Hvidløgskonfekt

50 g smør
2,25 dl piskefløde
500 g rørsukker
5 fed hvidløg, halverede
et lille knips salt

Hæld alle ingredienser i en gryde og lad det koge ved middelvarme i 10-20 minutter. Når karamelmassen kan klare dråbeprøven (lad en dråbe af væsken falde i en skål med vand – bliver den til en fast karamelkugle, du kan nulre, er massen klar), hælder du den over i et fad, der er foret med bagepapir – sørg for at vælge et fad, der er ca. på størrelse med et A4-ark, så karamellerne får en god størrelse, når de skæres ud. Pil forsigtigt hvidløgsstykkerne op og stil fadet et køligt sted (dog ikke køleskab). Skær massen ud til karameller, når den er håndvarm eller koldere end det.

Note: Det smager bedre, end det lyder! Hvidløgssmagen kan sagtens fornemmes i konfekten, men den er tilpas afdæmpet til, at det ikke bliver stærkt og bittert. Meget sjov kombination – og en oplagt konfekt til Halloween 😉

Hvidløgsgelé

900 g meget modne æbler
12 fed hvidløg, halverede
5 små chilier
3 dl vand
rørsukker

Skær æblerne i kvarte – med kernehus og det hele – og hæld dem i en gryde med hvidløg, chili og vand. Lad det koge under låg i en times tid, og hæld det så i en si foret med et viskestykke, så væsken kan dryppe ned i en skål. Lad det stå natten over, så væsken har god tid til at dryppe gennem viskestykket. For hver 2½ dl væske tager du 225 g rørsukker og hælder det sammen i en gryde, hvor det koger i 10 minutter. Test om det er færdigt ved at lade en dråbe af væsken falde på en tallerken. Begynder dråben at tykne, er geleen klar til at blive hældt på skoldede glas.

Note: Der var god kraft i denne gelé, og jeg glæder mig til at bruge den i madlavningen! Denne her var nok også mere intens, end du normalt vil få ud af ovenstående vejledning, for jeg brugte ret tørre og indskrumpede æbler, som derved ikke afgav så meget saft og kraft, og det gav selvfølgelig hvidløgene langt bedre muligheder for at smage igennem.

Salsa

1 gul peberfrugt
1 rød peberfrugt
2 ret modne tomater
3 spsk olivenolie
1 løg, finthakket
1 lille chili, finthakket
3 fed hvidløg, presset
1 spsk hvidvineddike
1 spsk frisk koriander, hakket
salt og peber

Fjern top og kerner fra peberfrugterne og grill dem i ovnen ved 220 grader, indtil overfladen er helt sort – husk at vende dem flere gange undervejs. Læg dem på en tallerken og læg en anden tallerken over. Lad dem køle af og pil så den sorte skræl af. Hak peberfrugterne og bland de øvrige ingredienser i.

Note: Lækker og frisk som tilbehør med tilpas meget bid. Du kan selvfølgelig bruge endnu mere hvidløg og chili, hvis der er stemning for det, og du kan også sagtens skære lidt ned på olivenolien. Det må jeg huske at lave til sommer, når der skal grilles!20 thoughts on “Hvidløgskonfekt, hvidløgsgelé samt funky salsa”

 • Ha ha ha ha … Hvor er du altså sjov. Hvidløgs konfekt !! Men… ok jeg ville da ikke afvise at smage på det… Men det er nok fordi jeg er et sukker/madøre 😉

 • Vibeke – det irriterer mig bare, at konsistensen ikke blev korrekt, når nu den var rigtig fin under testen – men sjovt eksperiment var det bestemt 🙂

 • Jeg gloede godt nok lidt da jeg så opskriften, og det gør jeg for den sags skyld stadig – har ufattelig svært ved at forstille mig at det skulle være rar konfekt.

  Men det må prøves engang, hvis jeg tør.

  Knus Grith

 • Grith – hæhæhæ! Nej, det er ikke en kombination, man ser hver dag, men det er mildt, så hvidløget får ikke lov til at 'bide' så meget, som det normalt gør i andre retter.

 • Nøj hvor er det altså bare spændende at følge med i dit benspænd – og hvidløgskonfekt, det lyder interessant!!
  Det ser faktisk overraskende lækkert ud…

  – Maj

 • Det er godt, at du har mod til at eksperimentere så meget med ting, der ikke kunne falde os andre ind!
  Hvad kan man bruge den gelé til?

 • Maj – mange tak! Ja, jeg tænkte, at der også skulle et par spøjse ting med, så folk kan blive inspirerede til at bruge hvidløg og chili i langt flere retter 🙂

 • Bitten – mange tak! Jeg har overvejet, om jeg skal smøre den på noget kød og putte det i ovnen, eller om jeg skal prøve at bruge det som tilbehør til en lille hidsig ost 🙂

 • NYBH – altså se nu der! Nu rødmede jeg! 😀

  Men tusind tak for dine pæne ord – er glad for, at du nyder mine skøre indfald og sære eksperimenter 😀

 • Din salsa lyder umanerlig lækker, Piskeris! Men mit mod er nok ikke så stort, som det burde være – for konfekt med hvidløg tør jeg simpelthen ikke begive mig ud i :-))

 • Madame – mange tak! Sådan en gang hjemmelavet salsa var også en større succes, end jeg egentlig havde troet, så det vil jeg bestemt også lave en anden gang! I orden med konfekten – det skal du ikke høre noget for 😉

 • Miss A – hehe, det er i hvert fald et sjovt eksperiment! Hvis opskriften driller, så foreslår jeg, at du bruger den vaniljekaramelopskrift, jeg har linket til, og erstatter vaniljen med karamel – synes den opskrift er lettere at få til at makke ret 🙂

 • Du er en skør kugle… men det ser godt nok lækkert ud det der.
  Og så følte jeg jo lidt at du talte til mit hjerte da du nævnte Halloween 😛

 • Jonna – tusind tak! Jeg synes også, det affødte en del sjove eksperimenter og gode retter, så bestemt et benspænd jeg var tilfreds med 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *