Chopitos – friterede blæksprutter og mini-blæksprutter

Chopitos – friterede blæksprutter og mini-blæksprutter

Vores ferie i Nice bød også på madlavning, for jeg kan ikke stå for de sydlandske madmarkeder – her er alt, hvad en glad kok kan begære af sprøde og lækre grøntsager, saftige frugter og friske fisk og skaldyr. Og lige præcis med hensyn til sidstnævnte er udvalget stort, godt og billigt! Derfor gik jeg målrettet efter fiskeboderne, da vi var på marked… ikke i Nice men i Ventimiglia, da vi tog en smuttur til Italien en af dagene.

Jeg havde planlagt at købe blæksprutter, da det er svært (og dyrt) at få fat på i Danmark, for jeg ville bruge dem i en række tapasretter, herunder friterede blæksprutter. Der var mange forskellige at vælge imellem – tror den fiskehandler, jeg handlede hos, havde 7-8 forskellige arter, men jeg valgte to. Den ene var en tiarmet blæksprutte-art, som jeg også har set i handlen herhjemme – blandt andet hos Aarstiderne.

Jeg købte et halvt kilo – dvs. seks stk. – og tilbage i køkkenet skar jeg hovederne af dem – lige under øjnene. Kroppene blev lagt til side – dem skulle jeg bruge i en anden ret – men til tapasretten med de friterede blæksprutter skulle jeg kun bruge selve fangarmene.

Fangarmene skylles i vand, inden de vendes i mel. Hæld 2-3 cm rapsolie i en lille dyb stegepande (eller gryde) og varm det op. Test om olien er varm nok ved at stikke enden af en tændstik (den uden svovl :)) i olien. Hvis det syder omkring tændstikken, er olien klar. Put blækspruttefangarmene i olien og lad dem stege. De skal kun have ganske kort tid, så tag dem op, så snart de har krøllet sig sammen og har fået en gylden farve.

Drys de friterede blæksprutter med lidt salt og paprika og servér straks sammen med aioli (eller allioli som det hedder på spansk).

Men men… det var faktisk disse små blæksprutter, jeg først forelskede mig i. Længden på dem svarede ca. til min tommelfinger, og jeg har længe drømt om at lave en ret eller to med disse små størrelser.

Jeg var lidt bekymret for, hvordan jeg skulle rense dem – de er som sagt ret små – indtil jeg fandt ud af, at disse mini-blæksprutter såmænd blot skal skylles og derefter steges i olie! Lettere bliver det jo ikke…

stegte sprutter, blæksprutter

… og sådan ser de små friterede blæksprutter ud, når de er stegt i olie. Husk at drysse dem med lidt salt. Blæksprutterne udskiller blækket under stegningen (kan ses i højre side af billedet, hvor der ligger en mørk klump), så det skal du ikke være så bekymret for. De friterede blæksprutter kan spises, som de er – gerne kombineret med lidt brød, aioli og evt. lidt citron.



10 thoughts on “Chopitos – friterede blæksprutter og mini-blæksprutter”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *