Chopitos – friterede blæksprutter og mini-blæksprutter
Vores ferie i Nice bød også på madlavning, for jeg kan ikke stå for de sydlandske madmarkeder – her er alt, hvad en glad kok kan begære af sprøde og lækre grøntsager, saftige frugter og friske fisk og skaldyr. Og lige præcis med hensyn til sidstnævnte er udvalget stort, godt og billigt! Derfor gik jeg målrettet efter fiskeboderne, da vi var på marked… ikke i Nice men i Ventimiglia, da vi tog en smuttur til Italien en af dagene.
Jeg havde planlagt at købe blæksprutter, da det er svært (og dyrt) at få fat på i Danmark, for jeg ville bruge dem i en række tapasretter, herunder friterede blæksprutter. Der var mange forskellige at vælge imellem – tror den fiskehandler, jeg handlede hos, havde 7-8 forskellige arter, men jeg valgte to. Den ene var en tiarmet blæksprutte-art, som jeg også har set i handlen herhjemme – blandt andet hos Aarstiderne.
Jeg købte et halvt kilo – dvs. seks stk. – og tilbage i køkkenet skar jeg hovederne af dem – lige under øjnene. Kroppene blev lagt til side – dem skulle jeg bruge i en anden ret – men til tapasretten med de friterede blæksprutter skulle jeg kun bruge selve fangarmene.
Fangarmene skylles i vand, inden de vendes i mel. Hæld 2-3 cm rapsolie i en lille dyb stegepande (eller gryde) og varm det op. Test om olien er varm nok ved at stikke enden af en tændstik (den uden svovl :)) i olien. Hvis det syder omkring tændstikken, er olien klar. Put blækspruttefangarmene i olien og lad dem stege. De skal kun have ganske kort tid, så tag dem op, så snart de har krøllet sig sammen og har fået en gylden farve.
Drys de friterede blæksprutter med lidt salt og paprika og servér straks sammen med aioli (eller allioli som det hedder på spansk).
Men men… det var faktisk disse små blæksprutter, jeg først forelskede mig i. Længden på dem svarede ca. til min tommelfinger, og jeg har længe drømt om at lave en ret eller to med disse små størrelser.
Jeg var lidt bekymret for, hvordan jeg skulle rense dem – de er som sagt ret små – indtil jeg fandt ud af, at disse mini-blæksprutter såmænd blot skal skylles og derefter steges i olie! Lettere bliver det jo ikke…
… og sådan ser de små friterede blæksprutter ud, når de er stegt i olie. Husk at drysse dem med lidt salt. Blæksprutterne udskiller blækket under stegningen (kan ses i højre side af billedet, hvor der ligger en mørk klump), så det skal du ikke være så bekymret for. De friterede blæksprutter kan spises, som de er – gerne kombineret med lidt brød, aioli og evt. lidt citron.
Uh, det minder mig om halloween 🙂 Men jeg er jo også en kostfornægter, og du kan nok regne ud, hvor pinligt det var i lørdags, at jeg fx ikke spiser krebs 😉
Jeg håber, de tog hensyn til dig, så der også var noget for dig 🙂
Jeg synes, det ser ud til, at selve hovedet med øjne sidder med på fangarmene???
Men man får vel udleveret gaffel OG kniv!
Som jeg skriver i indlægget, så skærer man fangarmene af lige under øjnene – netop så øjnene ikke kommer med, når man skal stege de små tentakler 🙂
Men du skriver alligevel hovederne med fangarme, som krøller på panden. Det er en lidt (eller meget) forvirrende opskrift at læse. Jeg går ud fra, hovedet er det, som bliver skåret fra (med øjne), som skulle bruges til noget andet.
Hvis der er et svar på rigtig fremgangsmåde, skal de laves.
Tak for feedback – jeg har rettet i opskriften, så det er mere tydeligt, at det er fangarmene, man skal bruge, når det gælder de mellemstore blæksprutter.