Gambas al ajillo y tomate – rejer i hvidløgs- og tomatsauce

Gambas al ajillo y tomate – rejer i hvidløgs- og tomatsauce

Som jeg nævnte under indlægget om friterede blæksprutter, så besøgte vi et italiensk madmarked på vores ferie i Nice. Her købte jeg en masse skønne skaldyr og grøntsager, der blev omsat til en række tapasretter om aftenen. Udover de friterede blæksprutter blev det også til en ret med blæksprutter og kartofler samt til denne gambas med rejer, tomater og hvidløg.

På madmarkedet fandt jeg skønne friske rejer. Jeg kender ikke denne type (og fik desværre ikke skrevet det italienske navn ned), men de var ret lækre.

Når jeg er på ferie i Sydeuropa, elsker jeg at købe friske tomater, og jeg ender tit på med at købe de store bøftomater, som har masser af smag og er utrolig smukke, når man skærer dem over. De har samtidig også den fordel, at de egner sig rigtig godt til varme saucer, da tomaterne koger helt ud, når man skærer dem i mindre stykker og steger dem på panden.

Denne gambas er et mix mellem en klassisk tapasret – gambas al ajillo (rejer i hvidløg) og den traditionelle sofrito – en tomatsauce, som bruges som base i mange tapasretter og som består af tomater, løg og olivenolie. Hvis du er rigtig sød, piller du rejerne inden, du bruger dem (og lader kun halespidsen sidde på), men jeg ville gerne udnytte al smagen i rejerne, så jeg lod skallen sidde på. Man får lidt snaskede fingre, når man skal pille skallen af de lune rejer ved middagsbordet, men gambas smager ganske enkelt bedre, når den får lov til at suge smag fra skallerne.

Gambas al ajillo y tomate – rejer i hvidløgs- og tomatsauce

4-5 personer

½ kg friske rejer, skyllede og uden hoveder
500-600 g meget modne tomater, hakkede
gavmild mængde af olivenolie
2 medium løg, finthakket
3 fed hvidløg, pressede
evt. lidt vand
salt og peber

Hæld lidt olie på en pande, varm det op og smid rejerne på panden. Svits dem i et par minutter, indtil de har fået lidt farve, og tag dem så af. Hæld mere olie på panden – hele bunden skal dækkes – og skru lidt ned for temperaturen, så panden får mediumvarme. Hæld de hakkede løg på panden sammen med lidt salt. Lad det simre i ca. 10 minutter, hvor du sørger for at røre i det med jævne mellemrum, så løgene ikke tager farve. Herefter tilsætter du de pressede hvidløg, lader dem stege med i et minuts tid, inden du hælder de hakkede tomater på panden. Tilsæt lidt salt – det skal være med til at trække væden ud af tomaterne – og skru ned for varmen. Lad tomaterne simre i 15-20 minutter og rør ind imellem i retten. Tilsæt 3-4 spsk olivenolie undervejs. Hvis retten er ved at tørre ud, kan du tilsætte lidt vand.

Når tomaterne er kogt ud, så det er blevet til en grov tomatsauce, tilsætter du rejerne og lader dem stege med i fem minutter, inden du smager til peber og evt. lidt mere salt. Fordel retten i små skåle og servér dem sammen med friskbagt flute.

Note: Rejerne havde masser af smag, og kombinationen med hvidløgene og de skønne tomater var rigtig god.4 thoughts on “Gambas al ajillo y tomate – rejer i hvidløgs- og tomatsauce”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *