Portvinsmarineret fasan med hindbærsauce og spidskålssalat med mandler og hindbær

portvinsmarineret, fasan, vildtkød, hindbærsauce, hindbær, majsstivelse, rørsukker, portvin, spidskålHar du prøvet portvinsmarineret fasan? Mine svigerforældre donerede nogle fasanbryster og fasanlår den anden dag og spurgte, om ikke kunne være interessant at grille. Det kunne det, men fasankød er ret magert, så det bliver let tørt – noget jeg lærte, første gang jeg prøvede at stege fasan for mange år siden. I stedet besluttede jeg mig for at eksperimentere med portvinsmarineret fasan, for så kunne det jo være, at det blev mere mørt. Jeg puttede kødet i en stegepose i ovnen, så saft og kraft så vidt muligt blev i kødet. Vi undgik ikke helt, at kødet stadig var lidt tørt – men så havde jeg heldigvis lavet en varm hindbærsauce til, som klædte fasanen godt.

Portvinsmarineret fasan
4-5 personerportvinsmarineret, fasan, vildtkød, vildt, rørsukker

4 fasanbryster og 4 fasanlår
2 dl sød portvin
saften og skallen fra en økocitron
½-1 dl rørsukker
1 spsk salt

Fasanstykkerne puttes i en frostpose og resten af ingredienserne hældes i. Luk posen og ælt den godt, inden den lægges i køleskabet til næste eftermiddag. Læg fasan og marinade i en stegepose (husk at stikke et par huller, så posen ikke eksploderer i ovnen), og steg fasanen ved 175 grader i tre kvarter.

Note: Kødet blev som sagt stadig lidt tørt, og jeg ved ikke, om det helt kan undgås – måske med en lidt kortere stegetid eller lidt lavere temperatur? Normalt steger jeg fasan i en gryde sammen med en masse gode sager, men der bliver det i højere grad en sammenkogt ret, og den bliver derfor ikke tør. Til gengæld har en portvinsmarineret fasan en spændende sødlig smag med tydelig citrontoner, og det gjorde fasanen frisk og sommerlig.

Hindbærsauce
4 personer

200 g hindbær
½ dl vand
ca. 8 friske salvieblade
rørsukker
2 tsk majsstivelse

Hindbær og vand hældes i en gryde og koger op. Tilsæt salvieblade og smag langsomt til med rørsukker. Saucen skal være sød uden at være dessertagtig. Rør majsstivelsen godt ud, så saucen tykner lidt, og servér varm.

Note: Salvien gav smagen lidt kant og fik saucen til at passe endnu bedre til fasanen.

Spidskålssalat med mandler og hindbær
4-5 personer

½ spidskål
2-3 spsk hindbæreddike
2 spsk god olivenolie
1 håndfuld mandler
lidt rød havemælde
friske hindbær

Fjern stokken fra spidskålen og snit resten meget, meget fint. Kram kålen godt og tilsæt hindbæreddike og olie, mens du fortsætter med at gramse godt på kålen. Efter kort tid bliver den blød og falder lidt sammen. Hak mandlerne groft og bland dem i salaten sammen med rød havemælde (hvis du har) og friske hindbær.

Note: Frisk, sprød og lettere sød salat. Jeg havde oprindeligt tænkt mig at bruge hasselnødder, men dem havde vi ikke flere af, og mandlerne gjorde nu også et meget godt indtryk i salaten.

Melonkugler i vaniljesirup
4 personer

1 netmelon
vaniljesirup – jeg brugte den fra abrikoserne
friske basilikumblade

Fjern kernerne fra netmelonen og brug et melonjern til at forme kugler, som du fordeler i portionsskåle. Hæld vaniljesirup over og pynt med friske basilikumblade.

Note: Desserten var meget let at lave, og jeg fik samtidig brugt den sidste vaniljesirup. Desserten er frisk og sommerlig og i øvrigt ikke så tung og fedende som mange andre desserter. Vil også egne sig godt efter en grillmiddag .

17 thoughts on “Portvinsmarineret fasan med hindbærsauce og spidskålssalat med mandler og hindbær

 1. uhhh det ser lækkert ud. Jeg har kun èn gang fået fasan og det var i en lækker rødvinssovs. Nu fik jeg helt lyst til sådan et kræ igen 🙂 Tror forresten også at vi skal have noget melon dessert en af dagene, for det smager jo dejligt.

 2. Det er genialt at du lige lægger en fasanopskrift ind nu. Jeg var netop på jagt efter en opskrift. Vi har en fasan liggende i fryseren fra sidste jagtsæson, som skal spises inden næste.
  Du har efterhånden reddet nogle opskriftkriser her i huset 😉
  Tusind tak for det 🙂

 3. Det lyder som en meget spændende sammensætning af ingredienser – også spidskålssalaten med mandler og hindbær. Tak for dejlig inspiration til en sommer-gæste-middag 🙂

 4. Vibeke – jeg fik det en del som barn, da vi havde flere jægere i familien, og vildt er dejlig spise 🙂

  Her står den også på melon de kommende dage – har hamstret en del, sidst vi købte ind 😀

 5. Madame – jeg er i det hele taget blevet ret glad for diverse udgaver af spidskålssalater – de mætter godt og er dejlig sprøde og friske. God fornøjelse med gæstemiddagen 😉

 6. NYBH – jeg lever livet farligt 😀
  Nej, jeg kan faktisk slippe af sted med det meste her i huset. Rødbederetter og frugtgrød kan jeg dog godt holde for mig selv, har jeg fået at vide 😉

 7. Hej Piske

  Det ser bare fantastisk godt ud.

  Men nu elsker jeg også frugt/bær i min mad. Både den varme og den kolde. Det gi'r så mange flere muligheder. Især om vinteren.

  Fortsat god onsdag

  Mange gode hilsner
  Maj

 8. En gudemiddag. Modigt med fasan i ovnen. Elsker fasan, men har aldrig været heldig med tilberedelsen, har altid været tør. Kun grydestegt fasan med masser af flødesovs – uhm – kan jeg lave så englene synger. Har netop købt en melon, så nu ved jeg hvordan den ged skal barberes.
  Mange hilsner
  Charlotte

 9. Det Lyseblå Køkken – tusind tak. Jeg synes også, det er interessant at bruge bær og frugt i andet end desserter, og især frugtsaucer er ret spændende at eksperimentere med.

 10. Lofoloco – mange tak for inspirationen – jeg vil kigge på dit indlæg. Jeg har ikke eksperimenteret særlig meget med sous vide, så det kunne da være, jeg snart skulle kaste mig over den metode 🙂

 11. Charlotte den 2 – ja, det skulle jo prøves. Jeg hælder også mest til grydeløsningen, selvom det nu også kan blive ret mørt i en tagine. Tror jeg vil bruge sidstnævnte metode, næste gang jeg får fat i en fasan 🙂

 12. Pingback: Et par tips og tricks til at lave en god sauce/sovs - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *