vaniljesyltede abrikoser, abrikoser, rørsukker, vanilje, vaniljestangSæsonen for friske abrikoser er ikke særlig lang. Jeg køber derfor en del af for tiden, så jeg kan nå at nyde dem, mens tid er. Jeg har frosset et par portioner ned, som skal bruges i kager på et senere tidspunkt, men de er nu også skønne at spise rå. Jeg havde dog en bakke, hvor frugterne var begyndt at blive ret bløde, så jeg tænkte, at jeg ville eksperimentere med at lave vaniljesyltede abrikoser. Så kan holdbarheden strækkes lidt længere, og de egner sig fint oven på yoghurt/A38/tykmælk, sammen med vaniljeis eller måske til en gnalling ost.

Jeg fik lavet for meget sukkerlage, da jeg tilberedte de vaniljesyltede abrikoser, så det, der ikke kom i glasset med abrikoserne, er nu hældt i et separat sylteglas og kan bruges til syrnede mælkeprodukter og is – eller som erstatning de steder, hvor du skal bruge sødme i retter. Vil du ikke have ekstra sukkerlage, skal du reducere mængden af vand, rørsukker og vanilje med ca. 50%.

Vaniljesyltede abrikoser

450 g friske abrikoser
3 dl vand
2 dl rørsukker
1 vaniljestang

Abrikoserne halveres, stenene fjernes, og de halve abrikoser skæres midt over. Skær vaniljestangen op, skrab kornene ud og put dem i en gryde sammen med vaniljestangen. Hæld vand og rørsukker i gryden og varm det op, indtil det koger. Lad det koge i nogle få minutter, hvis du vil have en tynd sukkerlage – og i længere tid, hvis du foretrækker en tykkere lage. Put abrikoserne i gryden og lad dem koge med i et minuts tid eller to. Endelig ikke længere, hvis abrikoserne er meget modne, for så splatter de ud. Tag gryden af varmen og hæld abrikoser og sukkerlage på et skoldet glas og stil det i køleskabet.

Note: De vaniljesyltede abrikoser er fine, smagfulde og stadig med lidt syrlighed, da abrikoserne ikke blev gennemkogte under behandlingen. Af samme grund skal du være opmærksom på, at de vaniljesyltede abrikosers holdbarhed er ikke så lang, og du bliver ‘desværre’ nødt til at spise dem i løbet af en uge.