Belgiske tarteletter
Sidste ret i belgisk mad-benspændet er disse vol au vent – en form for belgiske tarteletter. Jeg faldt over retten på Visit Flanders og kunne ikke stå for de fyldige tarteletter. I deres udgave bruges der nogle store ‘reder’ af butterdej med låg til. Mig bekendt kan man ikke købe denne form for tarteletter herhjemme, så jeg måtte selv finde noget butterdej frem for at eksperimentere. Jeg droppede dog låget og lavede i stedet en mere rustik tarteletudgave.
Jeg undrede mig lidt, da jeg læste deres opskrift på fyld, for det lod til, at portionen ville blive alt for stor i forhold til mængden af tarteletter. Jeg har derfor justeret en del på opskriften i forhold til den oprindelige – både i forhold til mængderne men også simplificeret et par ting, så retten er lettere at lave.
Belgiske tarteletter
2 personer
2 plader butterdej
Fyld:
50 g hakket oksekød
1 lille kyllingebryst, skåret i små stykker
100 g champignons
smør til stegning
Sauce:
25 g smør
½ dl hvedemel
2½ dl bouillon
½-1 dl fintrevet parmesan eller lignende hård ost
citronsaft
salt og peber
Lav først fyldet.
Form små kødboller af oksekødet med en teske og kog dem i en lille kasserolle i letsaltet vand. Tag kødbollerne op og gem kogevandet. Steg kylling og champignons på en pande i smør, indtil de er gennemstegt. Smag til med salt og peber.
Tag de to plader butterdej og del dem på midten, så du får næsten kvadratiske stykker butterdej. Smør fire muffinforme med blødt smør og put hver butterdejsstykke ned i en smurt muffinform. Husk at prikke bunden af hvert stykke butterdej med en gaffel. Du kan evt. overveje at hælde lidt tørrede kikærter ned i hver for at modvirke, at bunden hæver (det gjorde jeg dog ikke).
Bag dine tarteletter i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter.
Lad være med at panikke, hvis de ser sådan ud, når de kommer ud af ovnen. Tag i stedet en ske eller lignende og skub forsigtigt bunden af tarteletten ned igen. Brug evt. også skeen til at udvide siderne en smule.
Så er den klar til at blive fyldt.
Lav saucen ved at smelte smørret i en lille kasserolle og tilsæt smørret. Rør grundigt med et piskeris, mens du tilsætter bouillon under konstant piskning. Du kan enten bruge hønsebouillon eller – i bedste Stop Spild af Mad-stil – bruge kogevandet fra kødbollerne (det gjorde jeg). Varm saucen op og smag til med salt, peber og citronsaft. Hæld saucen over fyldet og rør den fintrevede ost i.
Fordel fyldet i dine tarteletter og servér dem med det samme. I den oprindelige opskrift foreslår de belgiske fritter eller kogte ris – jeg serverede mine med flere stegte svampe, men jeg tror også, de vil være gode sammen med dampede bønner eller noget lignende grønt.
Note: Det er en sjov udgave af tarteletter. De har en mild og cremet smag og minder på den måde lidt om de danske tarteletter med høns i asparges, selvom fyldet er noget anderledes. Og så er det i øvrigt en superlet måde at lave tarteletter på – det havde jeg ikke tænkt på, før jeg prøvede det.
Vi fik selvfølgelig belgisk øl til maden, da vi delte en Chimay Grand Reserve – en god og fyldig øl, der overraskede positivt. Der er også skruet godt op for alkoholen i denne øl, da den var på 9%, så det var nok meget godt, at vi nøjedes med at dele en enkelt øl 😉
Hvor er de nuttede. Mon bagekugler kan bruges til at sikre et hul i midten?
Chimay er en af vores ynglingsøl og her må den gerne gøre det ud for både jule og påskeøl. Men til sommer må det gerne blive lysere og lettere.
Kh.
Anne-Marie
Det tror jeg. Jeg overvejede at bruge kikærter men tænkte, at jeg sagtens kunne skubbe bunden ned, hvis butterdejen hævede meget, og det virkede også fint 🙂
Det lyder mere spændende end vores traditionelle tarteletter med høns i asparges 🙂
Det var ret sjovt at prøve denne variant – men måske lidt mere omstændigt, når man skal bruge flere slags kød 🙂
Det ser mega lækkert ud.. 🙂
Tusind tak – de blev også vel modtaget af gemalen 😉