Marts: Belgisk mad

Marts: Belgisk mad

I marts måned vil jeg tage jer med på en gastronomisk rejse til… Belgien! Og hvorfor så lige Belgien – hvad er der særligt ved belgisk mad?

Se, Belgien er først og fremmest kendt for øl, chokolade, vafler og pommes frites, men så stopper det også der. Hvad er belgisk mad udover dette? Det har jeg sat mig for at undersøge, og jeg har derfor udfrittet en af mine venner, der kommer fra Belgien. Hun har blandt andet fortalt, at blåmuslinger og kalvetunge i madeira er blandt de mest populære retter, når det kommer til belgisk mad, men jeg har også fundet frem til en række andre retter, som nok kommer på bordet i løbet af den kommende måneds tid.

Det belgiske køkken er en lidt pudsig hybrid mellem det tunge, tyske køkken og det mere elegante franske køkken – selvfølgelig afhængig af hvor i Belgien, man befinder sig. Belgierne nærer en stor kærlighed til øl, og derfor vil jeg nok eksperimentere lidt mere med øl i denne måned – både i forhold til hvilke belgiske øl, der passer til de retter, jeg blogger om, og måske også et par eksperimenter med, hvad belgisk øl også kan bruges til… Til gengæld tvivler jeg på, at jeg får lavet belgiske vafler, for jeg har ganske enkelt ikke et vaffeljern og har ikke umiddelbart planer om at købe et…

Har du erfaringer med belgisk mad? Og hvilke retter kan du i så fald anbefale?16 thoughts on “Marts: Belgisk mad”

  • Hehehe! De er ellers ret stolte af deres chokolade! Men ja – det jeg har smagt indtil nu har været lige lovlig sødt. Håber jeg kan inspirere dig med nye, spændende retter 🙂

 • Der er en del seafood i Belgien i det hele taget. I Bruxelles ligger fiskerestauranterne i trængsel. Vi fik en stor anretning med masser af muslinger og andre skaldyr. Ved siden af os sad et par russere, der skyllede en kæmpeanretning af skaldyr ned med… cognac. I ølglas… 🙂

  • Ja, det overraskede mig lidt, at fisk og skaldyr er så populært i Belgien. Det er lidt mærkeligt, at danskerne sjældent spiser fisk og skaldyr, når nu vi er omgivet af vand hele vejen rundt 🙂

   Cognac til skaldyr? Det er godt nok… anderledes 😀

 • Jeg så at klidmoster havde lavet nogle belgiske vafler i nogle silikoneforme, som så kunne bages i ovnen. Sikkert lidt billigere end en maskine.

  • Ja, dem kan jeg godt huske. Jeg vil dog helst lave vaflerne i en maskine, men nu må vi se – det kan være, jeg ‘overgiver’ mig 😀

 • Uhhh Belgisk mad:-)
  Det er min første kommentar her. Er vokset op med en morbror i Bruxelles, som vi har besøgt mange gange. Og ja, moules frites er helt klart en belgisk klassiker, som vi har nydt på mange måder, både helt klassisk med hvidvin, men også med bla. smeltet ost. Jeg fik desværre en dårlig musling for år tilbage, og blev grusomt dårlig, så tåler dem ikke i dag. Øv… derudover husker jeg en dessert, en slags varm æggesnaps med alkohol i, og med vaniljeis. Ved ikke om den er belgisk, min onkel elskede den. Han flyttede hjem for 10 år siden og døde kort tid efter af cancer. Men jeg har mange gode minder fra Bruxelles og resten af Belgien. Tak for en god blog. Hilsen Mette

 • Der er fantastisk meget god mad i Belgien. Kom der gennem ti år på tjenesterejser, så der blev smagt mange forskellige retter. Jeg plejer at definere det belgiske køkken som fransk madlavning i tyske portioner.

  En ret, som forskrækker mange, er Lapin a la Kriek. Det er kanin tilberedt i Kriek-øl (kirsebær-øl – kan erstattes med Geuze) og med kirsebær i saucen.

  Ellers er de forskellige varianter af muslinger, stuvning med vildsvin, gode oste og ikke mindst deres øl og chokolade absolut en tur til Belgien værd

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *