stoemp, kartoffelmos, grøntsagsmos, belgisk, kartofler, gulerødder, smør, rødløg, fløde, muskatnødDer er ingen tvivl om, at belgiere er glade for kartofler, og det belgiske køkken indeholder da også en række kartoffelretter, som er næsten umulige at komme udenom, når nu jeg har belgisk mad-benspænd i denne måned. Jeg starter med den letteste kartoffelret, nemlig stoemp. Og hvad er stoemp så? Det er en fyldig, grøntsagsrig kartoffelmos, som kan laves i et utal af versioner. I visse udgaver af stoemp bruger man bacon og/eller friske krydderurter i mosen, men jeg har lavet en vegetarversion, da jeg var udgået af bacon efter det intensive bacon-benspænd

En af mine kolleger fortalte mig i øvrigt, at mange belgiere spiser stoemp på vej hjem fra en nat i byen – lidt i stil med danskernes craving efter hotdogs eller kebab oven på en bytur. Jeg prøvede at forestille mig, hvordan festligt overrislede belgiere står i deres bedste danseskrud med en kop grøntsagsmos i hånden, og det billede fik mig til at smile.

Stoemp
ca. 2 personer

5 kartofler, mediumstørrelse
2 store gulerødder
1 rødløg, skåret i tern
25 g smør
4-5 spsk fløde
muskatnød
salt og peber

Hvis du vil lave en version med kød i:
100-125 g bacon – steges, hakkes og blandes i, når du vender løgternene i mosen

Skræl kartofler og gulerødder og skær dem i mindre stykker. Kog dem i usaltet vand, indtil de er helt møre. Imens steger du løgternene møre i lidt af smørret. Hæld kogevandet fra grøntsagerne (du kan evt. gemme det og bruge det i en anden ret en af de følgende dage) og put grøntsagerne i et dybt fad eller en skål. Mos dem grundigt med en gaffel (ikke med elpisker – mosen skal helst have lidt konsistens). Skær det resterende smør i små stykker og vend dem i mosen, så smørret smelter. Rør mosen med rødløg og fløde og smag til med muskatnød, salt og peber. Pynt evt. din stoemp med lidt friske krydderier, inden du serverer den.

Stoemp kan serveres som hovedmåltid eller mellemmåltid (savner du kød, kan du evt. blande stegt bacon i), men kan også bruges som tilbehør til for eksempel pølser.

Note: Jeg var positivt overrasket over stoemp. Nu ligger retten ikke så fjernt fra de forskellige slags kartoffelmos, jeg har lavet gennem tiden, men der var alligevel lidt mere fylde i denne version, og farverig var den også. Stoemp mætter temmelig godt – ligesom enhver anden form for kartoffelmos – så jeg kan forestille mig, at det må ligge tungt i de festglade belgieres maver, når de er på vej hjem fra byen 🙂