Stoemp – belgisk kartoffelmos

Stoemp – belgisk kartoffelmos

Der er ingen tvivl om, at belgiere er glade for kartofler, og det belgiske køkken indeholder da også en række kartoffelretter, som er næsten umulige at komme udenom, når nu jeg har belgisk mad-benspænd i denne måned. Jeg starter med den letteste kartoffelret, nemlig stoemp. Og hvad er stoemp så? Det er en fyldig, grøntsagsrig kartoffelmos, som kan laves i et utal af versioner. I visse udgaver af stoemp bruger man bacon og/eller friske krydderurter i mosen, men jeg har lavet en vegetarversion, da jeg var udgået af bacon efter det intensive bacon-benspænd

En af mine kolleger fortalte mig i øvrigt, at mange belgiere spiser stoemp på vej hjem fra en nat i byen – lidt i stil med danskernes craving efter hotdogs eller kebab oven på en bytur. Jeg prøvede at forestille mig, hvordan festligt overrislede belgiere står i deres bedste danseskrud med en kop grøntsagsmos i hånden, og det billede fik mig til at smile.

Stoemp

ca. 2 personer

5 kartofler, mediumstørrelse
2 store gulerødder
1 rødløg, skåret i tern
25 g smør
4-5 spsk fløde
muskatnød
salt og peber

Hvis du vil lave en version med kød i:
100-125 g bacon – steges, hakkes og blandes i, når du vender løgternene i mosen

Skræl kartofler og gulerødder og skær dem i mindre stykker. Kog dem i usaltet vand, indtil de er helt møre. Imens steger du løgternene møre i lidt af smørret. Hæld kogevandet fra grøntsagerne (du kan evt. gemme det og bruge det i en anden ret en af de følgende dage) og put grøntsagerne i et dybt fad eller en skål. Mos dem grundigt med en gaffel (ikke med elpisker – mosen skal helst have lidt konsistens). Skær det resterende smør i små stykker og vend dem i mosen, så smørret smelter. Rør mosen med rødløg og fløde og smag til med muskatnød, salt og peber. Pynt evt. din stoemp med lidt friske krydderier, inden du serverer den.

Stoemp kan serveres som hovedmåltid eller mellemmåltid (savner du kød, kan du evt. blande stegt bacon i), men kan også bruges som tilbehør til for eksempel pølser.

Note: Jeg var positivt overrasket over stoemp. Nu ligger retten ikke så fjernt fra de forskellige slags kartoffelmos, jeg har lavet gennem tiden, men der var alligevel lidt mere fylde i denne version, og farverig var den også. Stoemp mætter temmelig godt – ligesom enhver anden form for kartoffelmos – så jeg kan forestille mig, at det må ligge tungt i de festglade belgieres maver, når de er på vej hjem fra byen 🙂6 thoughts on “Stoemp – belgisk kartoffelmos”

 • Hej,
  jeg vidste ikke det Stoemp i Belgien. I Holland hedder det Stampot.
  Den hollandske stampot-boerenkool, den med Grönkaal, stegte Baconstykker og rookworst ( a type of smoked sausage) er meget almindelig..

  Nogle kommer ogsaa en lille smule eddike i..

  • Jeg har indtryk af, at de to landes køkkener minder meget om hinanden, men jeg kendte ikke den hollandske version, så tak for at fortælle om den 🙂

 • Ej! Det er simpelthen for dårligt (og siger vist desværre en del om min bloglæsning i disse dage), at jeg slet ikke har fanget at du laver belgisk benspænd i denne måned før nu!! Helt ærligt, Camilla, det er ret ringe 🙁

  Det er så fint at se alle de ting, du allerede har lavet – rigtig mange af de retter, som jeg også hører meget om, og får prøvet en gang imellem 🙂

  Som bod for, at jeg slet ikke har fulgt ordentligt med, må du endelig sige til, hvis det er noget jeg kan sende til den anden halvdel af måneden – posten plejer ikke at tage mere end et par dage, så hvis du lige står og mangler noget særligt, så sig endelig til! 🙂

  • Hehehe! Jeg havde faktisk overvejet at sende dig en e-mail for at udfritte dig om inspiration til belgisk mad, men så kom jeg fra det igen 🙂

   Tusind tak for tilbuddet ♥ Jeg er mest interesseret i inspiration/ideer til retter – gerne nogle, der passer til årstiden, og hvor råvarerne er til at skaffe (det lykkedes mig at skaffe kanin for nylig, men det er et godt eksempel på en råvare, som ellers er svær at skaffe her i DK). Jeg er især interesseret i fiske- eller grøntsagsretter 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *