April: Molekylær gastronomi

April: Molekylær gastronomi

April måned kan være lidt af en joker – i hvert fald på vejrfronten og nu også på madfronten! Månedens benspænd er nemlig molekylær gastronomi, og det er helt sikkert et benspænd, der lægger op til leg og hovedbrud på samme tid.

Molekylær gastronomi eksperimenterer med madens konsistens, tekstur og temperatur og der leges med sanserne, når maden præsenteres. Ligner det en velkendt ret, men viser det sig at være noget helt andet? Dufter maden af en bestemt grøntsag, men smager den af frugt? Molekylær gastronomi leger i den grad med begrebet mad og bruger ind imellem også ret specielle tilberedningsmetoder.

Det er især den engelske kok, Heston Blumenthal, og den spanske kok, Ferran Adriá, der er kendt for at mestre molekylær gastronomi, men flere af tilberedningsmetoderne har også vundet indpas hos en række af de danske restauranter gennem de senere år.

Er molekylær gastronomi pjank og pjat? Kan det overhovedet bruges til noget? Det kan ind imellem godt virke som om, at kokkene går en omvej, når de tilbereder små skøre serveringer som dem, vi spiste på Disfrutar i Barcelona, men det var en fantastisk oplevelse og samtidig både et studie i, hvad man kan i dag mht. smagssammensætning, konsistens og præsentation. Jeg kan virkelig godt lide det eksperimenterende og nysgerrige element i den molekylære gastronomi, og det er grunden til, at jeg prøver kræfter med denne genre i denne måned.

Molekylær gastronomi kan være svært at mestre, og en række opskrifter kræver også specialudstyr, jeg ikke har, men jeg har dog indkøbt nogle spændende ting, der skal eksperimenteres med de kommende uger. Det bliver sjovt – men nok også svært – og så er det jo perfekt til et benspænd!9 thoughts on “April: Molekylær gastronomi”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *