Januar: Karry
I 2015 fortsætter jeg med at have et benspænd hver måned, og jeg kan allerede nu afsløre årets første benspænd: Karry! Jep, januar bliver en spicy måned, for det trænger jeg til her i januarkulden (ok, så koldt er det nu hellere ikke i skrivende stund, men man ved jo aldrig, hvad januar kan byde på vejrmæssigt).
Karry er en krydderiblanding, og derfor vil jeg forsøge at huske at notere præcis hvilke karryblandinger, jeg har brugt i de enkelte retter. Der kan nemlig være ret stor forskel på, hvor milde eller stærke, de kan være, og det betyder selvfølgelig en hel del for smagen af den enkelte ret.
Karry kan være sammensat af mange forskellige krydderier. De fleste karryblandinger indeholder som minimum gurkemeje, koriander, kommen, chili og bukkehorn, men der kan blandt andet også være fennikelfrø, nelliker, peber og ingefær i en karryblanding.
Jeg skal selvfølgelig prøve at lave min egen karryblanding i løbet af måneden, men hvad skal jeg ellers finde på? Har du nogle gode forslag, så sig endelig til. Jeg har allerede et par sjove ideer i baghånden, men tager gerne imod ideer.
Både gemalen og jeg er ret glade for karry, så jeg har i forvejen lavet en del retter med karry. Her er et udvalg af de retter, jeg har lavet gennem de seneste år:
Kyllingeburger med karrydressing
Wokret med kylling, karry og peanuts
Kyllinge-karryret med bananer
Panang karry
Oksekød i grøn karry
And i rød karry og rejer i grøn karry
Karrysild med æbler
Karrypanerede rødspætter
Grove fiskefrikadeller med karry
Muslingesuppe med karry og gulerødder
Karry-kartoffelsalat
Linseboller med karry
Min ven har udviklet “verdens bedste karry krydderi”, som du næsten burde teste og smage i månedens benspænd. Hvis du sender mig din adresse, så kan jeg spørge Alex om han vi sende dig en karry-prøve? (marian@neeruplarsen.com).
Se evt. mere om projektet her: http://www.aromaspices.com/p/about-project.html
Det lyder rigtig spændende – det vil jeg gerne 🙂
Jeg sender dig en mail om lidt.
Godt nytår !
karry benspænd det lyder dejligt, jeg elsker karry bare den ikke er for stærk 🙂
Rækken af retter lyder også spændende, så glæder mig.
God måned fra Maria
Tak skal du have. Jeg regner både med at lave stærke og knapt så stærke retter – fordelingen kommer nok an på, hvor kold denne måned bliver 😉
Det lyder spændende – jeg elsker karry og glæder mig til at se, hvad du finder på 🙂
Mon ikke jeg finder frem til noget spændende? Jeg håber jeg i hvert fald 🙂
Spændende!
Jeg elsker karry – så længe det ikke får forvildet sig i min æggesalat eller kartoffelsalat 😀
Det er ellers godt i de to ting! 😀 Men jeg skal nok finde på andet, bare rolig.
Lyder dejligt. Mulligatawny suppe -mon ikke der ligger en spændende historie bag dette navn?
Det er i hvert fald et godt bud på en karryret – tak for ideen 🙂
Karry er så lækkert. Det er da også oplagt at eksperimentere med rød og grøn karrypasta osv. Og karrysalat, wokretter, dahl og en hulens masse indiske retter. Jeg glæder mig til at følge med. 🙂
Lige præcis – jeg elsker karrypasta! Og som du kan se i gårsdagens indlæg, så har jeg allerede haft fat i et af glassene 😉
Åh, jeg ELSKER karry-retter ! Glæder mig til god inspiration 🙂
Fedt! Jamen mon ikke jeg finder på et par sjove ting? Det vil jeg i hvert fald forsøge på 😉
Glæder mig til at komme igennem feedsene fra denne mdr… Nu er december vist endelig læst :$
Karry er sjovt – også hvordan oplevelsen, selv med den samme karry, men forskellige fødevarer, kan variere…
Fx boller i karry og kylling i karry… Jeg kan lide førstnævnte, men ikke det sidste, mens min søster har det modsat (undtaget mandens BiK)…
Faktisk er vi nok storforbrugere af diverse karryer, både tørre og pasta, så ser frem til spændende inspiration, også til selv-mix 🙂
Det er ret skægt – for ja, karryen kan godt virke forskellig i de enkelte retter. Jeg synes, det har været sjovt at eksperimentere og finde frem til nye karryfavoritter, men nu er der kun nogle få dage tilbage, inden jeg går over til næste benspænd.