Hjemmelavet karry – sådan gør du

Hjemmelavet karry – sådan gør du

Jeg afslutter januar måneds karry-benspænd med et indlæg, jeg egentlig burde have skrevet fra start – nemlig en opskrift på hjemmelavet karry.

Karry er som bekendt en krydderiblanding, og karry kommer i mange udgaver. I løbet af den seneste måneds tid har jeg leget med forskellige karryblandinger – både de tørre blandinger men også med grøn og rød karrypasta. Sidstnævnte vil jeg ikke lave fra bunden i denne ombæring. Det kræver friske krydderurter, og det er der jo ikke sæson for endnu, så her må jeg vente (utålmodigt) på, at det bliver sommer.

Karryblandinger kan variere utrolig meget, og derfor er det også oplagt, at du – når du kaster dig ud i projekt hjemmelavet karry – tilpasser den dine egne smagsløg. Hvis du kan lide en stærk karry, putter du for eksempel mere chili i. Personligt er jeg ikke så vild med stødt ingefær, så her brugte jeg ikke så meget.

Men hvad du kan putte i en hjemmelavet karry? Jeg synes ikke, man kan komme uden om gurkemeje, for den giver en fantastisk gul farve. Ifølge Wikipedia indeholder de fleste karryblandinger gurkemeje, korianderfrø, spidskommen, bukkehornsfrø og chili, men følgende krydderier er også meget almindelige i karryblandinger: Ingefær, hvidløg, fennikelfrø, dyvelsdræk (!), kommen, kanel, nelliker, sennepsfrø, grønne kardemommefrø, sorte kardemommefrø, muskatnød og sort peber.

Ovenstående er ikke en fuldstændig liste over de krydderier, der bruges i karry – men det er de mest almindelige. Har du lyst til at eksperimentere med stjerneanis, dild eller rosa peber, når du laver hjemmelavet karry, så gør du selvfølgelig det.

Husk så vidt muligt at bruge hele krydderier, når du laver en karryblanding (eller krydderiblandinger i det hele taget). Krydderier i pulverform mister hurtigere smagen/styrken. Sørg også for at varme krydderierne op på en pande, så smag og duft frigives.

Jeg legede mig frem til nedenstående blanding – efter at have skelet lidt til en opskrift i opskrifthæftet ‘Mad med krudt i’.

Hjemmelavet karry

1 laurbærblad
6 hele nelliker
4 kardemommekapsler
2½ cm kanelstang
1 tsk spidskommenfrø
½ tsk arbol chili (flager)
en kvart tsk stødt ingefær
1 tsk stødt koriander
1 tsk bukkehorn
2 tsk gurkemeje

Åbn kardemommekapslerne og pil kardemommefrøene ud. Hæld dem på en tør pande sammen med resten af krydderierne og rist dem ved mediumvarme, indtil de begynder at dufte. Knus krydderierne i en morter eller evt. en minihakker.

Note: Denne krydderiblanding er forholdsvis stærk, for jeg har brugt arbol chili, og det er en ret stærk chili. Næste gang, jeg laver hjemmelavet karry, vil jeg tage udgangspunkt i ovenstående opskrift og derefter tilføje bukkehornsfrø (hvis jeg kan skaffe dem) og lidt sennepsfrø for at se, hvordan det udvikler karryen, ligesom jeg godt kunne finde på at tilføje lidt fennikelfrø (for dem elsker jeg) og/eller lidt muskatnød.

Hvad vil du putte i en karryblanding?

hjemmelavet karry, karry, gurkemeje, laurbærblade, nelliker, ingefær, kanel, kardemommekapsler, chili, arbol chili, koriander, spidskommen


9 thoughts on “Hjemmelavet karry – sådan gør du”

 • Dit indlæg har fået mig til at tænke over det pudsige i, at jeg altid laver min garam masala selv, men aldrig har forsøgt mig med en karry. Det skal der vist snart laves om på. Hvad der skal i, ved jeg ikke endnu, men den skal i hvert fald ikke have for meget chili. Det vil jeg hellere tilsætte særskilt.

  • Ja, chili skal man være forsigtig med – men jeg kan godt lide, at en karry har lidt bid, så den del vil jeg ikke undvære 🙂

 • For mig er bukkehornsfrø et must til hjemmelavede karryblandinger – det er nemlig dem der giver den karakteristiske ‘karrysmag’ man ikke viste manglede hvis den ikke er der 😉

  • Det kan jeg godt forstå. Jeg har desværre ikke bukkehornsfrø på lager og har ikke haft mulighed for at komme forbi helsekostbutikken i byen (som plejer at have et rigtig godt udvalg af hele krydderier), så jeg måtte undvære denne gang. Men det kommer i næste gang 🙂

  • Det er ret let – men man skal bare være parat til at bruge det hurtigt derefter, inden den begynder at tabe smag 🙂

 • Den første grønthandler jeg gik ind i, tæt ved Nørrebro st havde bukkehornsfrø til en 5’er. Bare et lille tip, hvis man kommer derind af. Jeg kunne ikke finde dem andre steder, heller ikke i helsekostbutikker.

  I øvrigt et lækkert benspænd. Jeg blev ret vild med at lave “curry” da jeg opdagede hvor let det er, når man først har samlet ingredienserne 🙂

  • Tak for tippet! Det må jeg huske, hvis jeg ikke kan finde det i den lokale helsebiks. For ja, det er godt nok sjældent, jeg støder på bukkehornsfrø i butikkerne 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *