Marts: Svensk mad

Marts: Svensk mad

I marts tager jeg – gastronomisk set – til Sverige, for månedens benspænd bliver svensk mad! Når nu vi ikke kan besøge vores nordiske brødre og søstre (i overført betydning), så kan vi i det mindste lave nogle af de spændende retter, som det svenske køkken kan byde på.

Svensk mad minder selvfølgelig en del om det danske køkken. Men naturligvis er der også retter, der primært hører til det svenske køkken, og det er nogle af dem, jeg skal prøve af. Jeg har tidligere snuset til det svenske køkken i form af Janssons fristelse, smörgåstårta, svenske fastelavnsboller samt lingongrottor, ligesom jeg har også fortolket den svenske pølseret på et tidspunkt (hehe).

Jeg kan på forhånd sige, at der helt sikkert kommer mindst én opskrift på knækbrød. Til gengæld kan jeg også love, at der 100% ikke vil indgå surströmming i madlavningen! Der sætter jeg alligevel grænsen (og så udbredt i Sverige er den ret altså heller ikke…)

Er der nogle svenske retter, du er særlig glad for?



10 thoughts on “Marts: Svensk mad”

 • Åh det glæder mig til at læse om! Da jeg gik på husholdningsskole, var en af de svenske retter, vi lærte, Janssons fristelse. Jeg er kvart svensk og er meget spændt på, hvad du vil finde frem, som jeg kan servere for min svenske familie 🙂

 • Der første jeg tænker på, når jeg tænker på svensk mad, er palt – for det får Emil (fra Lønneberg)’s far hældt i hovedet, efter en sirlig beskrivelse fra Emil om fremstillingen heraf 😂. Men det ser tilgengæld ikke spor lækkert ud, nærmere tværtimod 😅

  Kjötbullar med kartoffelmos, gräddesås og lingon holder tilgengæld hundrede, ligesom kanelsnurrer, og ender du med at lave deres julemiddag med skinke, må du love mig at teste deres “dopp i grytan” tradition 😁.

  • Hehehe – åh, jeg er ikke sikker på, at jeg tør lave Lønneberg-mad 😀
   Gräddesås havde jeg ikke tænkt på – det er sat på idélisten!

 • Spændende med svenske retter.
  Lidt synd du ikke tager surstrømning på programmet:-)
  For en del år siden var vi på ferie i Sverige, det var netop hvor dagen for surstrømning – i et telt var der bugnende fyldt med svenskere, Vi sad ved langborde, der blev disket op med kartofler, knækbrød surstrømning . Alles øjne var rettet mod os – danskere som skulle spise den fælt lugtende svenske ret.
  Men det gik rigtigt godt, smagte godt – lugtede fælt. Skyllet ned med snaps og øl.
  Charlotte

  • Hehe – ja, hvis tiden havde været en anden, og vi kunne have gæster, så havde jeg nok prøvet at skaffe en dåse, så vi var flere om at smage 🙂

 • Glæder mig altid til at se hvad der er månedens benspænd. Et forslag til et nyt benspænd kunne være katoffelsalat; dansk, japansk, amerikansk, varm, kold og så videre… måske også salat nicoise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *