Lingongrottor – svenske julekager

lingongrottor, tyttebærgrotter, svenske julekager, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, tyttebærsyltetøj, tyttebær, safran, rørsukker, hvedemel, bagepulver, vanilje, smørDanmark deler mange juletraditioner med de andre lande i Norden, men det er dog også lykkedes mig at finde en række spændende og anderledes småkager hos vores nordiske fæller, mens jeg researchede til månedens julesmåkage-benspænd. I weekenden bagte jeg således disse svenske lingongrottor – eller tyttebærgrotter, hvis vi skal lave en hurtig oversættelse til dansk. Det ser ud til, at blandt andet svenskerne er lidt bedre til at bruge marmelade i julekagerne, men de er åbenbart også ret glade for safran – noget vi sjældent bruger her i Danmark. Det er lidt sjovt. Jeg forbinder mest safran med lussekatte/luciaboller, men jeg er stødt på flere julesmåkager, hvor svenskerne har smagt dem til med safran. Lingongrottor er – så vidt jeg ved – ikke oprindeligt med safran, men det var den version, jeg faldt over på ICA’s hjemmeside, og det kunne jeg ikke stå for. Har du ikke lyst til at bruge safran i kagerne, lader du blot være.

Lingongrottor
ca. 34-36 stk

½ tsk safran
1 dl rørsukker
4½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1½ tsk vaniljesukker
200 g koldt smør

Fyld:
tyttebærsyltetøj

Stød safran i en morter sammen med 1 tsk sukker. Rør det sammen med hvedemel, bagepulver, vaniljesukker og resten af sukkeret. Skær smørret i små tern og vend det i melblandingen. Gnid smørret ind i melet, indtil du kan samle det til en fast dej. Sæt dejen i køleskabet et kvarters tid, mens du finder små muffinforme frem, som du stiller på en bageplade (OBS – du kan godt lave disse kager uden muffinforme – de ser bare sødere ud, når de bages på denne måde). Tænd for ovnen og sæt den på 200 grader.

lingongrottor, tyttebærgrotter, svenske julekager, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, tyttebærsyltetøj, tyttebær, safran, rørsukker, hvedemel, bagepulver, vanilje, smørForm dejen til små kugler – de skal være større end en hasselnød men lidt mindre end en valnød. Lav en fordybning i midten af hver kugle og sæt dem i de små muffinforme. Put lidt tyttebærmarmelade i fordybningerne. Bag de små tyttebærgrotter i midten af ovnen i ca. 12 minutter.

Note: Små lækre og bløde kager – sådan lidt muffinagtige. Lingongrottor kan også fyldes med andet end hindbærmarmelade (men skifter i så fald navn, eftersom lingon betyder tyttebær på svensk :)).

lingongrottor, tyttebærgrotter, svenske julekager, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, tyttebærsyltetøj, tyttebær, safran, rørsukker, hvedemel, bagepulver, vanilje, smør

4 thoughts on “Lingongrottor – svenske julekager

  1. Nu kan jeg ikke lade være med, at hænge mig i at du oversætter lingon til hindbær.. Er det med vilje du udelader tyttebær, som det jo egentlig er? 🙂

    • Hahaha! Det står der også i mine noter! Jeg sad og skrev på en anden opskrift samtidig, hvor der bruges hindbærmarmelade. Tak, det er rettet 😉

  2. Så fine og lækre de ser ud dine svenske julekager 🙂
    Jeg elsker juletraditioner fra andre lande. I går var jeg i Lübeck og blev inspireret.

    Glædelig juletid fra Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *