Lingongrottor – svenske julekager
Danmark deler mange juletraditioner med de andre lande i Norden, men det er dog også lykkedes mig at finde en række spændende og anderledes småkager hos vores nordiske fæller, mens jeg researchede til månedens julesmåkage-benspænd. I weekenden bagte jeg således disse svenske lingongrottor – eller tyttebærgrotter, hvis vi skal lave en hurtig oversættelse til dansk. Det ser ud til, at blandt andet svenskerne er lidt bedre til at bruge marmelade i julekagerne, men de er åbenbart også ret glade for safran – noget vi sjældent bruger her i Danmark. Det er lidt sjovt. Jeg forbinder mest safran med lussekatte/luciaboller, men jeg er stødt på flere julesmåkager, hvor svenskerne har smagt dem til med safran. Lingongrottor er – så vidt jeg ved – ikke oprindeligt med safran, men det var den version, jeg faldt over på ICA’s hjemmeside, og det kunne jeg ikke stå for. Har du ikke lyst til at bruge safran i kagerne, lader du blot være.
Lingongrottor
ca. 34-36 stk
½ tsk safran
1 dl rørsukker
4½ dl hvedemel
1 tsk bagepulver
1½ tsk vaniljesukker
200 g koldt smør
Fyld:
tyttebærsyltetøj
Stød safran i en morter sammen med 1 tsk sukker. Rør det sammen med hvedemel, bagepulver, vaniljesukker og resten af sukkeret. Skær smørret i små tern og vend det i melblandingen. Gnid smørret ind i melet, indtil du kan samle det til en fast dej. Sæt dejen i køleskabet et kvarters tid, mens du finder små muffinforme frem, som du stiller på en bageplade (OBS – du kan godt lave disse kager uden muffinforme – de ser bare sødere ud, når de bages på denne måde). Tænd for ovnen og sæt den på 200 grader.
Form dejen til små kugler – de skal være større end en hasselnød men lidt mindre end en valnød. Lav en fordybning i midten af hver kugle og sæt dem i de små muffinforme. Put lidt tyttebærmarmelade i fordybningerne. Bag de små tyttebærgrotter i midten af ovnen i ca. 12 minutter.
Note: Små lækre og bløde kager – sådan lidt muffinagtige. Lingongrottor kan også fyldes med andet end hindbærmarmelade (men skifter i så fald navn, eftersom lingon betyder tyttebær på svensk :)).
Nu kan jeg ikke lade være med, at hænge mig i at du oversætter lingon til hindbær.. Er det med vilje du udelader tyttebær, som det jo egentlig er? 🙂
Hahaha! Det står der også i mine noter! Jeg sad og skrev på en anden opskrift samtidig, hvor der bruges hindbærmarmelade. Tak, det er rettet 😉
Så fine og lækre de ser ud dine svenske julekager 🙂
Jeg elsker juletraditioner fra andre lande. I går var jeg i Lübeck og blev inspireret.
Glædelig juletid fra Maria
Tusind tak! Jeg kan godt forestille mig, at man kan hente megen juleinspiration i Lübeck 🙂