Berliner Pfannkuchen

Berliner Pfannkuchen

En af de mest kendte kager fra det tyske køkken er naturligvis Berliner Pfannkuchen – eller bare Berliner, som den ofte kaldes herhjemme. Det er en blød og sød kage med syltetøj indeni, men den findes selvfølgelig i mange varianter.

Berliner Pfannkuchen er overraskende let at lave – hvert fald hvis man snyder lidt. Hvis det skulle gå helt rigtigt til, så skulle man have en Berliner-sprøjte til at fylde de stegte berlinere med, men sådan en har jeg ikke. Det skal dog ikke stoppe mig, så jeg brugte en metode, hvor man fylder dem, inden de steges – og det smager altså præcis som den originale metode.

Jeg skelede til en opskrift fra Alt For Damerne men justerede på flere af målene, skruede op for krydringen og ændrede lidt på metoden.

Berliner Pfannkuchen

ca. 8 stk.

1 dl mælk
½ dl rørsukker
40 g smør
lidt salt
10 g gær
ca. 5 dl hvedemel
½ tsk vaniljepulver
1 tsk fintrevet skal fra øko-citron
1 æg

Derudover:
ca. 8 tsk hindbærmarmelade
hvidt sukker til at dyppe dine berlinere i
½-1 l rapsolie til friturestegning

Hæld mælk, rørsukker, smør og salt i en lille gryde og varm det langsomt på, indtil smørret er smeltet, og sukkeret er opløst. Lad det derefter køle af, til det er håndvarmt. Rør gæren ud i mælken og tilsæt derefter vanilje og citron. Rør hvedemelet i og ælt dejen godt sammen. Stil den til side med et fugtigt viskestykke over og lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Rul dejen ud i et ca. 1 cm tykt lag. Brug en udstikker på ca. 8 cm til at udstikke cirkler af dej. Resterne efter udstiklingerne ælter du sammen og ruller ud igen, så du kan udstikke flere.

Læg en tsk hindbærmarmelade på midten af halvdelen af dine dejskiver. Fugt kanten af skiven med lidt vand og læg en dejskive uden marmelade oven på. Tryk kanten sammen og tryk/puf derefter kanten af din Berliner Phannkuchen, mens du drejer den, så den ‘puffer’ op og bliver tykkere. Lad de fyldte berlinere efterhæve i 15-30 minutter.

Varm rapsolien op i en lille men dyb gryde. Tjek om den er varm nok ved at stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i gryden. Bobler det, er olien klar. Put en Berliner Pfannkuchen ned i olien og steg den i et par minutter, indtil den er gylden på begge sider. Husk at vende den flere gange undervejs.

Tag den af og vend den med det samme i sukker (brug et køkkenredskab, da den er ret varm på dette tidspunkt).

Servér din Berliner Pfannkuchen med det samme.

Note: Hvem bliver ikke glad af en lun sukkerdrysset kage med marmeladefyld? Mmm, Berliner Pfannkuchen er altid en vinder! Vi havde ikke rigtig nogle gæster at dele disse med (af åbenlyse årsager), så jeg stegte kun to og frøs efterfølgende resten af berlinerne ned. Jeg tror nemlig godt, at de kan tøes op en anden dag og derefter steges.

I øvrigt – et lille tip! Der bliver nogle dejrester tilbage fra udstikningen. Dem kan du rulle til kugler, fritere dem og derefter vende i sukker eller endda kanelsukker (som du sikkert har stående her i december). De smager også godt 😉

berliner phannkuchen, tyske kager, hvedemel, hindbærmarmelade, rørsukker, smør, æg, gær, citron, vanilje


2 thoughts on “Berliner Pfannkuchen”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.