Bienenstich – tysk honningkage

Bienenstich – tysk honningkage

Jeg må indrømme, at jeg ikke kunne stå for den smukke bienenstich, da jeg faldt over den under min research på tyske kager-benspændet. Der er altså noget ved den glaserede mandelflagetop!

Bienenstich hedder groft oversat ‘bistikskage’, men honningsmagen er dog ikke så dominerende i kagen, hvor mandler og vanilje er mere fremtrædende. Selve kagen bages med et lag af sukkersirup og mandelflager på toppen. Derefter deles den på midten, så den kan fyldes med vaniljecreme.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra I Like Germany, men justerede en række af målene.

Bienenstich – tysk honningkage

6 personer

Dej:
0,25 dl sødmælk
½ spsk honning
10 g gær
1 æg
1 dl hvedemel
1 spsk rørsukker
et knips salt
1,25-1,5 dl hvedemel
2 spsk blødt smør

Mandeltopping:
2 spsk blødt smør
1 spsk rørsukker
1 spsk honning
100 g mandelflager

Creme:
1½ dl sødmælk
½ vaniljepulver
2 æggeblommer
2 spsk rørsukker
1 spsk hvedemel
1 spsk majsstivelse
1 spsk Amaretto

Start på dejen til denne kage dagen før, at du skal bruge den.

Hæld mælk og honning i en lille kasserolle og varm det langsomt op, indtil det er håndvarmt. Hæld det over i en skål og rør gæren ud i den. Pisk æg i og tilsæt derefter resten af ingredienserne. Ælt det kort, indtil du har en ensartet dej, og dæk den til med et fugtigt viskestykke. Lad den stå et lunt sted i 1½-2 timer, indtil den er hævet til dobbelt størrelse. Ælt herefter dejen kort igen og stil den tildækket i køleskabet, hvor du lader den hæve natten over. Er den ikke hævet til dobbelt størrelse, når du tager den ud af køleskabet næste dag, lader du den stå på køkkenbordet i ½-1 time, indtil den er hævet yderligere.

Smør en 15 cm bred springform (læg gerne bagepapir i bunden) og tryk dejen ud, så den dækker bunden jævnt. Lad den hæve i en times tid.

Mens dejen hæver, koger du cremen. Først pisker du æggeblommer og sukker til en luftig masse. Pisk derefter mel og majsstivelse i. Opvarm mælk og vanilje, indtil det er på grænsen til at koge. Tag det af og lad det stå et øjeblik, inden du langsomt pisker det i æggemassen. Hæld det tilbage i kasseollen og varm det langsomt op, indtil det koger. Husk at piske imens. Når det tykner, tager du kasserollen af igen og rører Amaretto i. Dæk overfladen af cremen med husholdningsfilm og lad det køle af, indtil det har stuetemperatur.

Mens den køler af, kan du meget passende bage selve kagen. Inden da skal du dog lige lave mandeltoppingen. Det gør du ved at smelte smør i en gryde sammen med honning, rørsukker og salt og varmer det op, indtil det koger. Tag det af komfuret og rør mandelflagerne i. Hæld det over den hævede dej, og bag det i ovnen ved 170 grader i 22-25 minutter, indtil kagen er gylden. Lad den køle helt af, inden du deler den – horisontalt – i to lige store stykker. Tag den øverste del af og fordel cremen på den nederste del, inden du lægger det øverste stykke tilbage oven på og trykker let ned. Lad gerne din bienenstich trække i nogle timer, inden du serverer den.

Note: Bienenstich har en fin mild smag af honning, mandler, vanilje og Amaretto. Cremen er med til at gøre den saftig og lækker, og jeg synes, det er en ganske vellykket kage, som er værd at bruge tid på at lave.



2 thoughts on “Bienenstich – tysk honningkage”

  • Er lidt i tvivl om hvad du mener her: “Tag det af komfuret og rør mandelflagerne i. Hæld det over den hævede dag, og bag det i ovnen ved 170 grader i 22-.25 minutter, ..”
    Skulle der stå dej eller noget andet?
    Skal mandeltoppingen køles ned før den hældes over og skal den bages med? Bliver den ikke brændt?

    • Jeps – dej blev til dag, da jeg skrev. Det er rettet nu 🙂
      Du kan sagtens hælde mandeltoppingen over dejen, mens karamellen stadig er varm. Og ja, kagen bages med toppingen på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *