Lusikkaleivat – finske julesmåkager

Lusikkaleivat – finske julesmåkager

Hvad er lusikkaleivat – og hvordan udtales det? Sidstnævnte skal jeg ikke gøre mig klog på, men jeg kan afsløre, at lusikkaleivat er finske julesmåkager, som blandt andet kaldes ‘spoon cookies’ på engelsk. Det skyldes sandsynligvis, at kagerne er formet ved at presse dejen ned i fordybningen på en ske (!) og derefter lagt sammen om en klat marmelade. Og sådan en kæk julesmåkage skal da være med i mit julesmåkage-benspænd!

Jeg fandt inspirationen hos Finnish Food Girl, men justerede en smule på mængderne.

Lusikkaleivat

rigtig mange!

250 g smør
450 g hvedemel
2 tsk bagepulver
1 æggeblomme
en knivspids salt
1½ dl rørsukker
1½ tsk vaniljeekstrakt

Fyld:
hindbærmarmelade (kan erstattes af jordbærmarmelade eller evt. æblesmør, som jeg også prøvede)

evt. flormelis til pynt

Smelt smørret i en gryde ved medium varme. Lad smørret småsimre i 10-15 minutter, indtil det begynder at brune (og dufte kraftigt af brunet smør). Hæld smørret i en skål og lad det køle af i fem minutter. Rør imens mel, bagepulver, salt, sukker og vaniljeekstrakt sammen. Tilsæt derefter det smeltede smør og æggeblommen og rør det grundigt sammen. Tag lidt af dejen og pres det ind i fordybningen på en ske. Brug en stor teske. Vores teskeer var meget flade, så jeg var bange for, at kagerne ville blive for tynde og skrøbelige. Jeg prøvede derfor at lave småkagerne med en lille spiseske, men så er det svært at spise kagerne i én mundfuld. Dejen er også tilpas fugtig og sammenhængende, at det ikke bør være et problem at lave småkagerne med en almindelig teske.

Læg forsigtigt småkagerne på bagepapirbeklædte bageplader og bag dem i ca. 12 minutter ved 165 grader. Lad dem køle helt af, inden du lægger dem sammen to og to med hindbærmarmelade imellem. Slut evt. af med at drysse flormelis over.

Note: Kagerne var overraskende lette at lave, og til næste gang vil jeg sørge for at finde en lidt dybere teske, så jeg kan lave dem i den originale, mundrette størrelse. Jeg kunne ret godt lide den tydelige smag og duft af brunet smør – det tror jeg ikke, jeg før er stødt på i småkager, men det er synd, for det er altså en ret god detalje.5 thoughts on “Lusikkaleivat – finske julesmåkager”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *