Januar: Mad fra 80’erne

Januar: Mad fra 80’erne

1980’erne har ringet, og de vil gerne være et benspænd her på bloggen, så det er hermed vedtaget – benspændet for januar er retter, der var populære i 1980’erne!

Hvis jeg skal være helt ærlig, så har jeg et lidt anstrengt forhold til 80’er-mad. Jeg forbinder det med retter, der var udkogte (torsk og blomkål) eller lidt for ramt af (underlødige) færdigprodukter. Jeg boede dog på landet, så jeg fik heldigvis også gode retter baseret på sovs og kartofler, ligesom jeg fik en del vildtkød som barn, da flere i min familie gik på jagt.

Men tilbage til 80’er-maden. Det var noget med rejecocktail, millionbøf og regnbueis. Det var gratin og indbagte retter, og det var cheesecake fra Karolines Køkken. Sidstnævnte er en af mine personlige favoritter, og jeg har lavet et utal af varianter gennem tiden – blandt andet den brombær-cheesecake, som er på billedet herover.

Og så skal det lige siges, at bare fordi jeg har planer om at lave retter, der var populære i 80’erne, så betyder det ikke nødvendigvis, at de vil være tro kopier – jeg kan sagtens finde på at lave et moderne twist såsom denne rejecocktail-suppe.

Hvad forbinder du med 80’er-mad? Og er der noget, du vil anbefale mig at lave i løbet af måneden?17 thoughts on “Januar: Mad fra 80’erne”

 • Den ret jeg allermest forbinder med 80’er mad, må være indbagt mørbrad fra Karolines kogebog. Ad, den brød jeg mig ikke om, kan ikke fordrage hakket kød, men kan til nøds spise det, hvis jeg selv har hakket.

  • Jeg tror kun, jeg har prøvet den med dej omkring, men jeg kan se, at udgaven med hakket kød også har været populær i sin tid. Det er til gengæld en spøjs kombination efter min mening.

 • Fedt benspænd! Jeg føler mig allerede nostalgisk 🙂 Jeg kan huske, at min mor lavede en fløderand med cognac, valnødder og chokolade. Det var simpelthen det hotteste hotte, og vi fik det altid, når vi havde gæster 🙂 Ellers var kinakål også smart. Og mazarintærte.

  • Mmm! Hjemmelavet fløderand er godt! Jeg har dog et lidt stramt forhold til mazarintærte, da det var en af de købekager, mine klassekammerater oftest havde med til fødselsdage og lignende i teenageårene… faktisk udviklede jeg en solid aversion mod købekager i det hele taget i teenageårene 😀

   • Skræmmende nok bliver der stadig solgt enormt mange citronmåner, tigerroulader og mazarintærter i Danmark… selv her langt efter 80’erne :-).

    Nu er jeg selv årgang ’83, så det er lidt svært at huske da jeg som barn nok næppe gik specielt meget op i hvad der blev serveret, men jeg mindes blandt andet disse retter – nogle er dog måske fra start 90’erne:

    – Vienetta-is
    – Bagte kartofler
    – Hasselbagte kartofler
    – Kogt skinke eller hamburgerryg
    – Lørdagskylling

    • Ja, det er mystisk, når nu der er så mange bedre alternativer. Men de bedre produkter er selvfølgelig også dyrere… (desværre).

     Jep, dem kan jeg også genkende. Tror jeg skal lave hasselbach-kartofler en af dagene – det er nu en hyggelig ret, og det er godt nok mange år siden, jeg sidst har fået det 😀

 • Jeg var barn i 80’erne – dengang Karoline var dronning. Jeg husker bl.a tunmousse, flødekartofler, tzatziki, champignonpate og enebærgryde. Når der var fest stod den især på ristaffel eller bagt lammekølle på en bund af kartoffelskiver.
  Nå ja og så salat af rå kinakål – men den er der vist ingen, som savner 😏

  • Karoline var dronning – det er en meget rammende beskrivelse 🙂

   Haha, nej det er sjovt, at kinakål var så populært dengang! Jeg overvejer, om jeg skal eksperimentere med det i løbet af den næste måneds tid…

 • Kinakål er klart et must, og jeg synes faktisk, den har fået et ufortjent dårligt ry. Man må kunne lave en salat med det, hvor man udnytter den fine og sarte smag og al dens knas, som jo faktisk er mægtig rart.

  Jeg husker især varm kartoffelsalat som en vild 80’er-ting! Jeg tror helt seriøst ikke, jeg har fået det siden vi stadig var i 80’erne! Men jeg har fået helt lyst til det nu igen.

  Ellers var min papmor meget inspireret af rejser til Grækenland, så der var pastitjo og græsk farsbrød og en helvedes masse tzatziki hos hende og min far. Hjemme hos mor var der ristaffel, når det var vildt, og ellers var en yndet forret for eksempel et stykke ristet brød med ris (jo!) og ananas på eller avocadoen med rejer og lyserød dressing (var sikkert Thousand Island hos de fleste, men min mor lavede selv en fin dressing).

  Ellers var klassikeren over dem alle ristet toastbrød med smør og palmehjerter. Og dét spiser jeg stadig ind imellem, for det er lige knap himmelsk med citron og friskkværnet peber.

  • Den varme kartoffelsalat kan jeg godt huske. Jeg mener, jeg har fået det en enkelt gang siden, men ja – klart et barndomsminde!

   Lyder spændende med de græske retter. Vi fik farsbrød enkelte gange, men desværre ikke i græsk udgave, og i det hele slog det græske køkken aldrig igennem der, hvor jeg boede.

   Brød med ris!? Det har jeg til gengæld ikke prøvet – sjov idé. Og jeg har heller ikke prøvet toastbrød med smør og palmehjerter, men det lyder interessant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *