Januar: Stop spild af mad

spis opJanuars benspænd bliver noget, som danskerne er blevet rigtig gode til de senere år – nemlig stop spild af mad. De senere år har organisationen Stop Spild af Mad samt medierne været rigtig gode til at sætte fokus på madspild, hvilket mange danskere har taget til sig – godt hjulpet af, at mange supermarkeder nu også har indført en række tiltag, der skal mindste madspildet.

Det er heldigvis sjældent, at vi smider mad ud, men det kan ske. Det er oftest i forbindelse med, hvis vores planer pludselig ændrer sig i løbet af ugen, eller hvis en råvare har forputtet sig i et hjørne af køleskabet. Men ellers er vi ret gode til at få brugt rester og råvarer helt op – enten ved at fryse dem ned i tide, så de kan bruges på et senere tidspunkt, eller simpelthen ved at inkorporere dem i madlavningen i løbet af ugen.

Det er dog ikke kun køleskabet, man skal være opmærksom på – både fryser og skabe  indeholder madvarer, der risikerer at blive for gamle, og det er især dem, jeg vil kaste mig over i denne måned. Jeg kan nemlig se, at vi har en række ting i fryseren, der trænger til at blive brugt, og så har jeg også indset, at jeg er ret god til at købe bønner og linser – men er måske knapt så god til at få dem brugt løbende.

Ergo – i januar måned vil jeg fokusere på at rydde ud i gemmerne. Vores indkøb i supermarkedet vil derfor primært koncentrere sig om mælkeprodukter og grøntsager – resten bør fryser og vikturalierum kunne klare for os.

Hvad gør du for at mindske madspild?

27 thoughts on “Januar: Stop spild af mad

 1. Fedt benspænd og de der ting i køkkenskabet og fryseren, er der hvor ting virkelig kan gemme sig.

  Jeg er vokset op med udnyttelse af mad til restemad, så for mig var det lidt underligt at der pludselig dukkede en bevægelse op omkring madspild.

  Dog er jeg ikke selv helt så god til at få udnyttet tingene fuldt ud, især på grøntområdet. De danske butikker kører forsat efter storkøb og stykpriser (på større ting), frem for pris på vægten.
  Så gulerødder og kål er steder hvor jeg ofte må give fortabt, som studerende kørte jeg en uge med et kåleksperiment, da ugen var omme og jeg havde ædt kål 7 dage i streg og der forsat var kål, så røg det ud – det optog meget plads på min del af et lille delekøleskab.

  Bønner og linser står også på min hylde og glaner, så jeg ser frem til hvad du finder på med dit udvalg af tørrede ting.

  Nå ja, jeg har selv planer om at få ryddet lidt ud i mit køkkenskab her i januar, og det havde jeg inden jeg læste dit benspænd, så nu følger jeg det med rigtig stor interesse.

  • Ja, sådan et kålhoved kan holde i lang tid. Jeg købte et stort rødkål i slutningen af november, og det rakte til to julefrokoster og juleaften 🙂

   Jeg håber, jeg kan inspirere. Det er jo lidt forskelligt, hvad folk har i gemmerne, men jeg håber, du får nogle gode ideer af det.

 2. Jeg køber mindre slik!
  Ej, spøg til side, men da det kun er mig, der spiser slik her i huset, så køber jeg KUN, når jeg har lyst til det og ellers lader jeg det være. (OK, julen er undtagelsestilstand, der har vi fået/købt så meget, at det er lidt crazy)…
  Og hey – chokolade er jo en frugt, så det må næsten være “mad” :p

  Jeg har et par flamingo-opbevaringskasser udenfor på altanen, og deri gemmer jeg kål, rodfrugter osv. om vinteren, og så holder det i lang tid, fordi det ligger køligt. Så man “kan nå” at spise dem op.

  Derudover er vi sjældent hjemme 5 dage i træk, så planlægning, planlægning og planlægning does it tror jeg… Så spiser vi kun det i fryseren og køber meget lidt i løbet af ugen, undtaget brød, mælk og deslige. 🙂

  • … hvad? Er du den eneste, der spiser slik hos jer?! :-O

   Vi køber som regel også kun ind én gang om ugen, og resten af tiden må man (læs: jeg) så lave mad ud fra, hvad køleskabet indeholder 🙂

 3. Sikke et spændende benspænd 🙂

  Jeg gør hvad jeg kan, synes det virker tosset at købe gode råvarer og så smide dem ud. Det giver ingen mening.

  Glæder mig til at se hvad du finder på.

  Thomas

 4. Der er ofte brugt lidt for mange penge i december, så vi holder altid “Tøm Fryser-måned” i januar. Det retter op på både budget og pladsmangel i fryseren. Der gå sport i kun at bruge penge på sådan noget som ost, mælk, æg, grøntsager og frugt. Til gengæld trænger man rigtig meget til noget fersk kød, når måneden er omme!

 5. Pingback: Krondyr nakkefilet i ovn - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 6. Pingback: Krondyr-sandwich - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 7. Pingback: Hyldebærdrink med gin - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 8. Pingback: Lammesuppe med bønner - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 9. Pingback: Tomatsild til frokost - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 10. Pingback: Mjødsyltede figner - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 11. Pingback: Fasan i rødvin - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 12. Pingback: Sesamrejer med nudler - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 13. Pingback: Vintersalat med grønkål og pesto - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 14. Pingback: Dadel-lakridskugler - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 15. Pingback: Rodfrugtssuppe med rødbeder - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 16. Pingback: Stikkelsbærtærte - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 17. Pingback: Grillet tyksteg med grøntsagsfad - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 18. Pingback: Restemad med tyksteg og majssauce - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 19. Pingback: Kanin med pinjekerner - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 20. Pingback: Hindbærlagkage med hvid chokolade - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 21. Pingback: Lette linsefrikadeller - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 22. Pingback: Boghvedeboller - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *