Januar: Studentermad – sådan laver du billig og god mad

Januar: Studentermad – sådan laver du billig og god mad

Januar er nok måneden med det dårligste ry. Det er hangover-måneden – den stakkels måned der følger lige efter den festlige og hyggelige julemåned, hvor de fleste danskere spiser og drikker i rigelige mængder. Så rigelige mængder, at januar ofte både er slankemåned og sparemåned. Af samme grund har jeg tidligere haft sunde, nærende og billige benspænd såsom grødtema og indmadstema.

I november bad jeg om gode bud på, hvad jeg skal have af benspænd i 2014, og der var mange sjove og interessante forslag. Et af de bud, der gik igen flere gange, var ‘billig mad’. Det er et benspænd, jeg selv har overvejet flere gange, men hver gang har afvist, for jeg synes egentlig ikke, at det er svært at lave billig mad. Det er til gengæld sværere at lave billig, sund og lødig mad, og det fik mig til at tænke på min studietid.

Da jeg var studerende, interesserede madlavning mig ikke synderligt. Jeg var (trods alt) ikke typen, der kunne nøjes med kogt spaghetti vendt i ketchup, men mange aftener snuppede jeg blot et par rugbrødsmadder eller en portion havregryn. Jeg spiste ikke nok grøntsager – de var jo dyre (troede jeg) – men jeg spiste til gengæld for megen pasta i det hele taget. Siden dengang er jeg blevet ældre og klogere (i hvert fald på visse områder), og ind imellem kan jeg godt tænke tilbage på dengang og ønske, at jeg interesserede mig mere for madlavning på det tidspunkt.

Det råder jeg bod på nu. Denne måneds benspænd er dedikeret til mad, jeg ville lave, hvis jeg var studerende i dag. Der vil være fokus på billig, enkel og rimelig sund mad. Jeg håber, at det vil inspirere studerende og andre, der gerne vil være bedre til at spise billigt og varieret uden at gå på kompromis på fødevarekvaliteten. For ja, selvom jeg fokuserer på billig mad i denne måned, så vil mange af råvarerne fortsat være økologiske. Mange af råvarerne vil også være sæsonvarer – det er nemlig også en god måde at holde prisen nede på, og du får samtidig de råvarer, der er mest saft og kraft i. Og sidst men ikke mindst vil der nok også snige sig noget Stop-Spild-af-Mad-inspireret mad ind i måneden. Vi spiser tit restemad her i huset – i en eller anden form – og jeg vil forsøge at vise en række eksempler på, hvordan du får det maksimale ud af dine råvarer.

Se de ‘studenterretter’, jeg lavede denne måned33 thoughts on “Januar: Studentermad – sådan laver du billig og god mad”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *