Januar: Studentermad – sådan laver du billig og god mad

kålJanuar er nok måneden med det dårligste ry. Det er hangover-måneden – den stakkels måned der følger lige efter den festlige og hyggelige julemåned, hvor de fleste danskere spiser og drikker i rigelige mængder. Så rigelige mængder, at januar ofte både er slankemåned og sparemåned. Af samme grund har jeg tidligere haft sunde, nærende og billige benspænd såsom grødtema og indmadstema.

I november bad jeg om gode bud på, hvad jeg skal have af benspænd i 2014, og der var mange sjove og interessante forslag. Et af de bud, der gik igen flere gange, var ‘billig mad’. Det er et benspænd, jeg selv har overvejet flere gange, men hver gang har afvist, for jeg synes egentlig ikke, at det er svært at lave billig mad. Det er til gengæld sværere at lave billig, sund og lødig mad, og det fik mig til at tænke på min studietid.

Da jeg var studerende, interesserede madlavning mig ikke synderligt. Jeg var (trods alt) ikke typen, der kunne nøjes med kogt spaghetti vendt i ketchup, men mange aftener snuppede jeg blot et par rugbrødsmadder eller en portion havregryn. Jeg spiste ikke nok grøntsager – de var jo dyre (troede jeg) – men jeg spiste til gengæld for megen pasta i det hele taget. Siden dengang er jeg blevet ældre og klogere (i hvert fald på visse områder), og ind imellem kan jeg godt tænke tilbage på dengang og ønske, at jeg interesserede mig mere for madlavning på det tidspunkt.

Det råder jeg bod på nu. Denne måneds benspænd er dedikeret til mad, jeg ville lave, hvis jeg var studerende i dag. Der vil være fokus på billig, enkel og rimelig sund mad. Jeg håber, at det vil inspirere studerende og andre, der gerne vil være bedre til at spise billigt og varieret uden at gå på kompromis på fødevarekvaliteten. For ja, selvom jeg fokuserer på billig mad i denne måned, så vil mange af råvarerne fortsat være økologiske. Mange af råvarerne vil også være sæsonvarer – det er nemlig også en god måde at holde prisen nede på, og du får samtidig de råvarer, der er mest saft og kraft i. Og sidst men ikke mindst vil der nok også snige sig noget Stop-Spild-af-Mad-inspireret mad ind i måneden. Vi spiser tit restemad her i huset – i en eller anden form – og jeg vil forsøge at vise en række eksempler på, hvordan du får det maksimale ud af dine råvarer.

Se de ‘studenterretter’, jeg lavede denne måned

33 thoughts on “Januar: Studentermad – sådan laver du billig og god mad

  • En fræk pølseret?!… *skynder sig at slette de billeder, det giver i mit hoved* 😀

   Hvorfor lige pølseret? 🙂

 1. Det lyder rigtig spændende og dejligt. Jeg er selv på SU og min kæreste har et forholdsvist lavt lønnet job. Jeg har i 2013 tabt 20 kilo og fortsætter til jeg har tabt 15 mere. Men det er meget gulerødder og kål der bliver spist – og for det meste tilberedt på samme måde. Så det bliver skønt med lidt inspiration 🙂

  • Retter med kål kommer der helt sikkert i denne måned, men jeg håber, at jeg kan inspirere med noget, du ikke allerede har prøvet 🙂

  • Mange tak – pt. er jeg godt i gang med at planlægge og har allerede lavet de første par retter i dag 🙂

 2. Ja for Søren , det var et godt tiltag. Juhu. Det glæder jeg mig til. Jeg er selv fattig studerende som elsker go mad. Dog spiser jeg mange grønsager , netop fordi det er billigt.

  • Det er også det, jeg har indset – hvis man altså køber det, der er i sæson. Da jeg var studerende, tænkte jeg mere i ‘sommergrøntsager’, som både er dyre og kedelige i vintermånederne – og som ikke mætter så meget. Men nu er kål en af mine yndlingsingredienser, og det er jo virkelig billigt 🙂

 3. Glæder mig meget til at se dine kreative mad-evner brugt på dette benspænd. Regner med at du kan inspirere som sædvanligt 🙂

 4. Et rigtigt spændende benspænd, levede langt fra af pasta med ketter eller rugbrødsmadder som studerende.
  Var bedre til at økonomiserer, fordi køleskabet var mini og min skabsfryser stor.
  Så måske du kan bidrage med nogle andre idéer, end dem jeg selv pusler med.

  • Ja, sådan en fuglebasse kan der faktisk komme en del måltider ud af! Det er muligvis også en af de ting, jeg kaster mig over i denne måned 🙂

 5. Pingback: Græskar- og gulerodssuppe med kokos | Piskeriset på eventyr

 6. Rigtig godt 2014 med alle de nye idéer!

  Billig mad, god idé at lave et tema over.
  Billig og sund mad.
  Husker mange, at der kan “skrælles” fra containere og her kan findes maget frugt og grønt, som stadig er godt, væk med det dårlige og brug det gode.
  I større butikker som Kvickly og Føtex og Bilka kan der købes billigt dagen før sidste dag varer.
  Og med alle disse ting, og dine gode billig mad opskrifter, så er det hele dobbelt så billigt.

  Glæder mig til at følge hvad du kommer frem til.

  Tina
  http://www.mariahoffbeck.blogspot.com

  • Tak skal du have! Der går også lidt sport i at finde på billige alternativer, uden at gå (for meget) på kompromis med råvarerne 🙂

 7. Kære Piske
  Jeg er VILD med månedens benspænd, som jeg vil glæde mig til at følge med i resten af måneden. Jeg hader januar måned (du har så ret i alt det, du skriver), og jeg forsøger så vidt muligt altid at lægge mine rejser til varme lande her, så man slipper for det triste grå vejr (uden julelys til at lyse det hele op). Mon ikke lidt god mad kan gøre måneden mere tålelig 🙂
  Kram Nadia

  • Tak for dine søde ord 🙂
   Jeg kan virkelig godt forstå dem, der tager på flere ugers ferie til de varme lande i januar – det gråvejr, vi tit belemres med i den måned, kan virkelig suge al min energi!

 8. Pingback: Studenterminde: Kotelet med porrer og champignons | Piskeriset på eventyr

 9. Pingback: Wokret med rejer, kål og kokosmælk | Piskeriset på eventyr

 10. Pingback: Februar: Pandekager | Piskeriset på eventyr

 11. Pingback: Vinterburger med oksekød, kål og hvidløgscreme - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *