Studenterminde: Kotelet med porrer og champignons

Studenterminde: Kotelet med porrer og champignons

I et anfald af nostalgi fik jeg lyst til at genoplive – og forbedre – en klassiker fra da jeg var studerende, nu hvor månedens benspænd er studentermad. Dengang var det bestemt ikke altid, jeg spiste varm mad til aften, men når jeg gjorde, var en af favoritterne en stegt kotelet serveret sammen med svitsede porre- og champignonskiver, kogt pasta og… øhm… pulver-bearnaisesauce… *rødme*

Nu bruger jeg ikke længere pulversaucer, og jeg spiser ikke pasta så tit, men kombinationen af de resterende ting kan jeg stadig godt lide, så jeg valgte at lave en bedre og sundere version, som jeg serverede for gemalen den anden dag. Tror i øvrigt han syntes, det var meget sjovt at få det igen – han er trods alt blevet udsat for retten en del gange, da vi var yngre… 🙂

Koteletterne (og grøntsagerne) er økologiske og købt i Irma. Du kan som regel finde ca. fire økologiske koteletter til 50-60 kr. per pakke. Denne ret bliver dermed også dyrere, end hvad jeg gav dengang (for der købte jeg desværre sjældent økologisk), og prisen per portion bliver derfor også mellem 25 og 30 kr.

Retten er meget simpel:

Snit to store porrer i skiver. Rens en lille bakke champignons (200-250 g) og skær dem i skiver. Krydr to koteletter med salt og peber og steg dem i smør på en pande. Læg dem derefter på hver sin tallerken, put en ny klat smør på panden og svits porre- og champignonskiver, indtil de er møre. Smag til med salt og peber.

Rør en enkel sennepsdressing af creme fraiche og sød sennep.

Servér det med det samme.

Hvad spiste du ofte, da du var studerende?
Eller hvis du pt. studerer – hvad plejer du at lave, når du skal have varm mad?35 thoughts on “Studenterminde: Kotelet med porrer og champignons”

 • Jeg er selv studerende, og læser ivrigt med! 🙂
  Hos os er bådkartofler i ovnen og pulverbearnaise nærmest fast tilbehør til alt, så søger lidt fornyelse! 😉
  En anden klassiker jeg ofte tyer til, er frisk pasta med mornaysauce, stegt bacon, kylling og forårsløg 🙂

  • Det var alt for sjældent, vi fik kartofler, da jeg var studerende, men jeg mindes også, der kom nogle bådkartofler på bordet ind imellem 😀

 • Jeg spiste pasta med løg og ketchup. Meget. Og nå ja, så levede vi vist af toast, cola og den billige nougat is resten af tiden. (gymnasiet, 18 år og lige flyttet hjemmefra- senere blev det bedre!)

  Købte faktisk både koteletter og svampe idag, men gik i stå, mht hvad der ellers skulle til (spiser ikke stivelse) og var ikke sikker på, at det andet mættede nok. Men det gør det måske? Så spiste gisou i stedet, det er både billigt og mættende (måske jeg skulle have spist kål som gymnasieelev ;-))

  • Denne portion var ret passende til os den dag, men vores sult svinger lidt, så hvis det var en af de dage, hvor jeg var meget sulten, ville jeg nok supplere det med en spidskålssalat – det er nemlig en af de ting, jeg ofte serverer nu 🙂

 • Jeg kan kun komme på to ting, som blev lavet ofte.
  Det ene var en lun pastasalat med kylling, bacon og agurk, som vi var en flok der lavede det sammen efter en knap så seriøs omgang badminton.
  Det andet var pandekager med is og chokoladesovs, som var en tradition en veninde og jeg havde – vi endte endda med at lave en hyldestside på facebook til det.

  Ellers var jeg rimelig varieret, lavede ofte portioner af lasagne, pizza og frikadeller til fryseren, da der var bedre plads der end i køleskabet.
  Nå ja, min ovn var ikke pokkers stor, så det var ofte dagsprojekter at fylde fryseren.

  • Hyggeligt med pandekagetradition!
   Det er først i løbet af de seneste år, jeg er blevet god til at lave mad til fryseren, hvilket er virkelig skønt, hvis man kommer træt hjem fra arbejde og ikke har lyst til at stå i køkkenet i ½-1 time. Da jeg var studerende, havde jeg verdens mindste fryser (ok… måske kun den næstmindste ;)), så der fik jeg sjældent gjort det.

   • Det med fryseren røg til jorden, da jeg flyttede på gangkollegiet i mit specialeår, for der var fællesfryser uden lås og delekøleskab med en.
    Jeg er ikke kommet i lav-til-fryseren omdrejninger igen siden da og jeg blev kandidat i sommeren ’10…

 • Haha åh gud, eftersom jeg jo efterhånden er indbegrebet af evighedsstuderende, så er jeg blevet meget, meget vant til at spise biksemad. Hvem har ikke kartofler, løg og lidt kødrester liggende. I nødstilfælde kan bacon også fint erstatte kød haha, jeg skammer mig!

 • Årh Gud. Jeg spiste rigtig meget de der frygtelige minut nudler med kemisk smag. Helst de helt billige fra Aldi. Tror de kostede 2 kr pakken :-/

  • Dem kan jeg godt huske! Tror faktisk jeg prøvede en igen for et par år siden… det var ikke en succes!

 • En klassiker hos mig var kylling på alle tænkelige måder serveret med frisk pasta og pesto (købevarianten, som jeg ikke kunne drømme om at købe i dag)

  • Det er også en fin kombination. Jeg fik først for alvor øjnene op for pesto for nogle år siden, så det var efter min studietid. Havde jeg kendt til hjemmelavet pesto dengang, havde jeg nok levet af det alene 😀

 • Som studerende havde jeg sidst på måneden en klassiker: en dåse tun og en rest ris stegt på panden i olie og karry og så lidt frosne bønner eller ærter blandet i. Så fik man også fisk den uge 🙂 Det smagte faktisk glimrende! Det var tider…

  • Hehe, ja fisk var ikke noget, der blev prioriteret særlig højt i min studenterkost – først og fremmest fordi det var ret svært at få fat i god fisk til en studentervenlig pris (eller bare frisk fisk i det hele taget). Men dåsetun – jeps, det fik jeg også en del gange 🙂

 • Jeg tror, det var spaghetti, jeg spiste meget af dengang, men Irma havde nogle udmærkede færdigretter som fx boller i karry 🙂

  • Boller i karry var en af gemalens ‘signaturretter’, da vi var studerende. Det kan være, jeg snart skal lokke ham til at lave det igen 🙂

 • Jeg er studerende lidt endnu. For mig handler god mad både om sundhed og sund fornuft i forhold til indkøb og forbrug. Jeg smider meget sjældent mad ud, og skal nok få brugt et helt kålhoved, inden det bliver træls. Det handler om at tænke det ind i retterne, så hvis jeg har et halvt slattens kål, så laver jeg en grøntsagssuppe, hvor kål er en vigtig del af råvarerne.
  Generelt er forskellige slags suppe med masser af grøntsager og linser noget, jeg ofte laver. Fordi det smager godt (efter min mening), er sundt, billigt og kan fryses, hvilket er ekstra dejligt, når man er en i sin husholdning, og ikke altid har tid til at lave mad om aftenen. (Opskrifterne kan læses på min blog baermonster.wordpress.com)
  Jeg glæder mig til at se, hvad du ellers finder på! Dine benspænd er virkelig sjove at følge med i. 🙂

  • God idé med kål i suppen – det ikke noget, jeg har dyrket så meget, så det kan være, jeg prøve det på et tidspunkt 🙂 I første omgang har jeg lavet kålfrikadeller!

 • Jeg er studerende lige nu. Laver ofte hjemmelavet pizza på grovbund (med rester), bulgursalater med bønner, kikærteburgere, tunfrikadeller, linsesuppe, kartofler bagt sprøde i øvnen, refried beans … laver faktisk ikke noget meget ofte, da jeg elsker at eksperimentere. Tror nu det jeg får oftest er spejlæg og grøntsager 🙂

 • Hvor sjovt – for mig var det også kotelet som tid var studenter maden. Meget ofte med pasta, flåede tomat (sovs) og brocoli. Hvis der var penge til det, så var det frisk pasta og et glas champignon – jeg nægter i dag at spise andet end friske champignon 🙂

  Mine forældre havde en gård med svin, så jeg fik altid en god portion kød med hjem, hver gang jeg var på besøg. Men husker stadig den januar for ca 10 år siden, hvor jeg glemte posen med kød hjemme hos mine forældre. Kombination af en meget tom fryser og pengepung, gjorde at jeg i to uger til aftensmad næste kun levede at et godt tilbud føtex havde lige efter nytår – daloon forårsruller og frisk spinat pasta. Der gik flere år inden jeg igen kunne spise forårsruller 🙂

  • Øv, jeg kan lige forestille mig situationen med det glemte kød!
   Ja, det med glas-svampene har jeg også droppet… dem fik jeg ellers også en del af dengang, især på pizza!

 • Jeg arbejdede i studietiden hos en slagter, og købte/ fik ofte en marineret kyllingefilet med tzatziki med hjem. Mens kyllingen stegte og risene kogte kunne jeg lige nå i bad og vaske slagterlugten af mig, og mens risene trak kunne jeg lave lidt salat. Jeg har spist det så mange gange, at jeg den dag i dag stadig ikke kan fordrage kyllingefilet. Men det var nem mad, og ofte også billig, for hvis kyllingen havde ligget lidt for længe skulle jeg ikke give noget for den…

  Mette

  • Smart – både mht. pris og timing af maden. Men jeg kender godt det med at være træt af en råvare. Det var også ret begrænset hvor ofte, vi fik koteletter, de første år efter studietiden 😀

 • Pasta med tomat-ostesauce. Mums. Spiser det stadig, når jeg er alene hjemme 😉

  Brændende kærlighed var også en studenterklassiker.

  • Hvis det ikke var fordi, at gemalen ikke er så vild med kartoffelmos (indtil jeg begyndte at eksperimentere og lave nogle ret alternative slags mos), så ville brændende kærlighed helt sikkert også have været en af mine hofretter, da jeg var studerende! Jeg gad bare sjældent lave det, når det kun var til mig selv, men ind imellem kogte jeg dog kartofler, tog nogle fra til gemalen og mosede resten til mig. Mmm!

 • Skægt indlæg, som tydeligvis har vakt genklang hos mange. Jeg var godt klar over ikke har været studerende i samme årti (thø hø!), så det der kender jeg ikke som studentermad. Retten der kunne nemt ligne noget jeg spiser på hverdage nu! Simpelt, men god smag. Dog går jeg efterhånden uden om svinekød, men en enkelt mørbrad kan nu godt komme med hjem stadigvæk. Jeg kan bare næsten ikke huske, hvad vi spiste som studerende …. pitabrød med fyld! Kebab, græsk take-away, og så spaghetti med ketchup og smør!!! Jo, vist også mange ting med kogte ris…..tak for sjove tanker:-)

  • Selv tak! Jeg spiste faktisk også en del tzatziki som studerende – det var min yndlingsdip til maden (særligt hvis der var MASSER af hvidløg i!). Når det bliver agurketid igen (… ikke sommerferien men sæson for agurker ;)) skal jeg helt sikkert have en klassisk tzatziki igen 🙂

 • Jeg er studerende nu, og spiser rigtig meget suppe, kødsauce, grøntsager og ris i østerssauce, kyllingefrikadeller, og alt for mange toast. Jeg laver typisk mad i store portioner og fryser ned, især når jeg kan finde gode dato-tilbud.

  • Åh toast! Det er alt for længe siden, jeg har fået det. Måske jeg snart skulle lave det igen… 🙂

 • I vores lille studenterhjem er vi begyndt at få ‘kylling på rodfrugter’ mindst én gang om ugen. Jeg skræller og chopper en ordentlig omgang blandede rodfrugter, gerne et par kilo eller tre, ned i en bradepande med lidt olie og krydderier, og så den-slags-kyllingudskæring-der-nu-lige-er-på-tilbud på en rist ovenpå, ind i ovnen, og vupti – så er der til aftensmad og et par frokoster i løbet af ugen. På den måde sparer vi også ved ikke at bukke under for universitetets overpricede kantinemad 😀 Det kan klart anbefales, og varieres.

  • Jeg var heller ikke så begejstret for kantinemaden, da jeg gik på uni, så der var også tit en madpakke i tasken – desværre tit bare en sandwich eller en portion salat, for der var ikke mulighed for at varme maden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *