September: Mad i mikroovn

freeimages.comI denne måned skal jeg for alvor lege med mikroovnen, for det er benspændet for september. Kan man i det hele taget lave mad i mikroovnen – altså udover popkorn? (… nu man jo så diskutere, om det er mad, men det er en helt anden snak…)

Mikroovnen har et lidt blakket ry. For mange år siden var der vedholdende rygter om, at det var sundhedsskadeligt at bruge mikrobølgeovn i madlavningen, men en række undersøgelser tilbageviste dog den påstand. Ovnen har også været omdrejningspunktet for flere hoaxes, der handler om gamle damer, der har forsøgt at tørre deres lille hund/kat i ovnen… hvilket man selvfølgelig ikke skal gøre!

Men udover hunde og katte kan man putte de fleste ting i en mikroovn. Du skal dog holde dig fra hele æg/æggeblommer, da de kan eksplodere ved opvarmning, og det er de færreste, der har lyst til at få brændende varm æggemasse ud over sig. Du skal også holde dig fra metalgenstande, med mindre du har en særlig ovn, der kan tåle dette.

Hvad er mikroovnen særlig god til?
Det er ikke så tit, jeg bruger mikroovnen i madlavningen – hvilket er en af grundene til, at jeg nu skal prøve – men når jeg gør, er det primært til følgende ting:

– tø frosne hjemmelavede færdigretter op
– lune rester fra dagen før
– smelte chokolade til konfekt
– opfriske brød, der er blevet tørt

Sidstnævnte trick er der mange, der ikke kender, men har du noget hvedebrød, der er ved at blive tørt og kedeligt, så kan ca. 30 sekunder ved 600 W gøre brødet blødt og saftigt. Du skal dog spise brødet med det samme, da det ellers bliver sejt og kedeligt, når det er kølet helt af.

Mikroovnen er dog også særdeles god til grøntsager. Alt, hvad du normalt ville dampe, kan tilberedes i en mikrobølgeovn, ligesom det også er en god idé at bruge mikroovnen til grøntsager, du ellers ville koge. Grøntsagerne mister ikke vitaminer, der ellers ville ryge ud med kogevandet, tilberedningstiden er kortere og i mange tilfælde bliver opvasken også mindre, da du tit kan tilberede maden i den skål eller på den tallerken, du vil servere maden på. Superpraktisk!

Har du et godt mikroovnstip? Eller har du forslag til, hvad jeg skal prøve at lave denne måned?

34 thoughts on “September: Mad i mikroovn

 1. Spændende benspænd, som jeg helt sikkert vil følge nøje. Min seneste mikroovnssucces er disse LCHF brød, som er bagt på 2 minutter

  • Kopkager og grøntsagsretter kommer jeg helt sikkert ind på i denne måned… og måske også noget med bacon 😉

 2. Kop/Mug kage er jo en klassiker, og jeg har lavet nogle et par gange når det er nød 🙂

  Grøntsager som du selv er inde på… Majskolber tager jo kun 4 min 😀

  Jeg er doven… når jeg laver havregrød og lign… så er det også i microen

  • Jeg har også spekuleret på, om jeg ikke bør lave grød i mikroen i løbet af denne måned – det virker også oplagt 🙂

 3. Jeg har prøvet en del forskelligt i microovn. Det er ikke alle opskrifter der er lagt ind, men du ka finde lemoncurd, macadamiakage, mazarinkage, kop kagen som er lavet i en form, da jeg ikke har så store kopper (4dl). Havregrød ala gulerodskage er også superlækker. Og chokoladesovs, som jeg aldrig har lavet andre steder end microovnen.
  Så har jeg prøvet med Scones, karameller og andet, som ikke er gennemtestet/ tilfredsstillende endnu, men det er hurtigt.
  Tun i porre-flødesovs er en af de få hovedretter jeg har lavet, det ku være jeg lige skulle få den tastet ind.

  Glæder mig rigtig meget til at følge dit benspænd. Texas har nu også været rigtig interresant.

  Kh.
  Anne-Marie

 4. Brød tricket bruger jeg også rigtig ofte herhjemme, det er ret fantastisk, hvis man ikke glemmer at spise det 😉

  Nu ved jeg ikke om det allerede er på din liste, men brownie in a mug er da et must, når der er tale om mikroovnsmad 😀

  – Maj 😀

  • Jeg ved endnu ikke, om det skal være brownieudgaven, men jeg skal helt klart forsøge at bage kage i mikroovnen 🙂

 5. Jeg laver saltede mandler i mikroovnen.. Gør dem våde og drysser salt på, og så ind i ovnen i et minut på fuld styrke.. Det er tit ikke nok, så får de 15-30 sek. ad gangen til de er tørre.. Har også lavet versioner med hvidløgssalt, røgsalt
  og tabasco.. Mulighederne er mange!

 6. Pingback: Chokolademousse med valnødder og skumfiduser | Piskeriset på eventyr

 7. Pingback: Bagte kartofler i mikroovn | Piskeriset på eventyr

 8. Pingback: Kyllingefarsbrød og lun græskar-blomkålssalat | Piskeriset på eventyr

 9. Pingback: LCHF-brød bagt i mikroovn | Piskeriset på eventyr

 10. Pingback: Boghvedegrød med kokos og hindbær | Piskeriset på eventyr

 11. Pingback: Kopkage – dadelkage med karamelsauce | Piskeriset på eventyr

 12. Jeg har i dag lavet hele min frokost i mikroovn, dampet kål og stegt bacon, med lidt ost og en æggeblomme, blev det lowcarb carabonara

  • Fedt at høre! Jeg er positivt overrasket over, hvor mange forskellige retter, mikroovnen kan bruges til. Det må jeg huske fremover 🙂

 13. Pingback: Peanutsnack med karamel - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *