Januar: Detox

Januar: Detox

Et nyt år er i gang, og jeg er netop startet på årets første benspænd, der er … detox! Det er en klassisk januarudfordring, som jeg dog ikke før har kastet mig over. Men efter et efterår med mere hvidt brød og sukker, end jeg plejer, så trænger jeg simpelthen til en kickstart her i årets første måned. Jeg kan mærke, at det ikke er godt for mig, når der sniger sig for mange hurtige kulhydrater ind i min kost, så nu holder jeg ganske enkelt en pause fra det for at se, om det kan give lidt ekstra energi her i den mørke vintertid.

Hvad mener jeg med detox?
Jeg har skruet min udfordring sammen således, at jeg så vidt muligt skal undgå hurtige kulhydrater – dvs. i høj grad sukker, pasta, ris og alkohol. Jeg har tilladt mig selv et lille knips sukker, hvis jeg virkelig føler, at jeg har brug for det til i en varm drik, men ellers vil jeg forsøge helt at undgå det. På mit arbejde serveres der én ret i kantinen, og den består desværre primært af pasta, ris eller couscous, så jeg skal også huske madpakke resten af måneden.

Men det betyder også, at kål atter får en ret central rolle i madlavningen, for jeg har tit brugt kålsalater som erstatning for pasta og ris i madlavningen. Og så er det en fremragende anledning til også at bruge både gochujang og miso noget mere, for det er to smagsgivere, jeg virkelig forelskede mig i sidste år.

Er det ikke besværligt?
Jeg har lagt min udfordring her i januar, fordi det mentalt føles godt at starte året med en ’genstart’ af systemet. Men de kommende uger har jeg heller ikke så mange sociale arrangementer, og det betyder helt sikkert også noget for tidspunktet for udfordringen.

Da jeg i sin tid prøvede LCHF som benspænd, opdagede jeg hvor meget danskernes måltider centrerer sig om hurtige kulhydrater. Jeg var en langt mere besværlig gæst hos mine venner, når jeg ikke spiste pasta, ris og brød, end hvis jeg havde valgt at blive fuldtidsvegetar. Det var ret tankevækkende.

Så denne detox ligger på et tidspunkt, hvor vi ikke skal besøge venner og familie. Af samme grund slutter denne udfordring dog også allerede den 26. januar, eftersom jeg skal til familiefødselsdag den 27. januar og ikke gider at være til besvær 🙂7 thoughts on “Januar: Detox”

 • Det lyder spændende – ved ikke om jeg kunne overholde denne form for diæt. Jeg har til gengæld fastet i længere tid, hvor jeg kun har indtaget vand samt vitaminer. I denne måned er der 0 alkohol.
  God fornøjelse Piske
  Charlotte

  • Mange tak! Jeg ville til gengæld have svært ved at faste, for jeg synes, det er ret ubehageligt, når blodsukkeret falder. Nul alkohol kan vi være fælles om frem til den 27. 😀

  • Det lyder skønt! Honning skal jeg desværre også holde mig fra under dette benspænd, men miso skal jeg klart have brugt mere i måltiderne 🙂

 • Synes ikke det var så vanskeligt at faste som jeg havde regnet med, fastede i 3 uger. De første 4 dage var et helvede- hovedpine sult svimmelhed – men resten af tiden gik godt. Savnede dog noget at tygge i. SKÅL
  Ha en god alkohol fri måned
  Charlotte

  • Udover bønnepostejen, der kom på i dag? Jeg skal prøve at huske det. Madpakkerne består pt. mest af snittede grøntsager vendt med lidt nødder og/eller dressing. Overvejer dog at bage nogle hytteost-pandekager og lægge dem sammen med en grøntsagscreme. Jeg går i tænkeboks i morgen, hvor jeg skal forberede de næste madpakker 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *