Oktober: Russisk mad

pixabayOktober måneds benspænd bliver en kulinarisk rejse østpå – nærmere betegnet Rusland. Nu kan man jo sige meget om Rusland, men jeg må desværre indrømme, at jeg aldrig har været specielt trukket af deres madkultur. Det skyldes nok, at jeg har en fordom om, at det russiske køkken mest består af kål, vodka, syltede grøntsager og kaviar. Meeen jeg ved jo godt, at det er en alt for simpel fremstilling af et land, der strækker sig over mange tusinde km og derfor naturligvis også har langt mere at byde på madmæssigt. Så det skal jeg udforske nærmere – og jeg glæder mig!

Det russiske køkken har – i hvert fald tidligere – i høj grad været præget af, at russerne har op mod 200 fastedage om året, hvor man ikke spiser kød og ind imellem heller ikke fisk. Der burde derfor være grobund for en del vegetarretter i denne måned. Men jeg er dog også stødt på en del kødretter under mit research, så det skal jeg naturligvis også eksperimentere med.

Og lad mig lige slå én ting fast med det samme – med mindre jeg vinder en million, kommer jeg ikke til at blogge om kaviar i forbindelse med månedens benspænd! Jeg synes simpelthen, at det er alt, alt for dyrt.

Kan du anbefale en russisk ret eller to? Eller har du et godt forslag til en sjov og anderledes russisk ret, som jeg bør prøve i denne måned?

 

16 thoughts on “Oktober: Russisk mad

 1. Dejligt benspænd 🙂
  Rusland er bestemt spændende på mad og deres kultur.
  Flotte Babushka dukker.
  Har du set mine to Babushkaer med Rusiske kirker, jeg har det i nyeste indlæg på bloggen?
  Glæder mig til at følge dit benspænd 🙂

  Rigtig god dag og lige straks weekend.
  Maria

 2. Åh. Jeg ville elske, hvis du gav dig i kast med schi (hvidkålssuppe) og soljanka (også en suppe). Og naturligvis pirogger; helst med en blød og fedtet dej, der egentlig minder mig mest om en kringledej uden det søde. Det er retter, jeg godt kan savne fra tid til anden, fra min udveksling i Petersborg. Husk også at prøve kræfter med rugbrød med kommen i, det er bedre, end det lyder. Og hvis du mangler en snack er grenki s tjesnokom (rugbrødscroutoner-agtigt med hvidløg) vanvittigt godt med øl! I øvrigt har jeg fået noget af mit livs bedste cheesecake i Sankt Petersborg, så der er da en fin undskyldning for at gå ombord i kagebordet; og de er hysterisk glade for smørcreme på alle hånde kager! Russerne er også glade for svampe, og mange familier har efterårstraditioner med at løbe ud i naturen og sanke og så spise svampene i stuvning, i pirogger, i…ja, you name it.
  Ok, det var lige off the top of my head. Jeg glæder mig til at følge med 🙂

  • Sikke en masse gode ideer – tusind tak!
   Soljanka er en af de retter, jeg helt sikkert vil kaste mig over – pirogger muligvis også. Kommen er dog en af de meget få ting, jeg virkelig ikke kan lide, så det bliver der ikke noget af 😀

   Det er desværre et rigtig dårligt svampeår i år, så jeg må købe dem i supermarkedet i stedet 🙂

   • Årh, det var en skam med kommenen (?), men jeg forstår det godt. Jeg kan heller ikke lide kommen i noget som helst, men fik en forsmag for brødet, fordi det – spøjst nok – er godt som underlag for makrel i tomat indtaget ude på stepperne.
    Købte svampe er jo fine nok. Jeg glæder mig til soljankaen!

 3. Pingback: Borstj eller borscht - russisk rødbedesuppe - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 4. Salad Olivievna er lidt af et must 🙂 Mayonnaise i salaten er en stærk tradition hos min familie der – og masser af dild i supper og salater!

  • Tak for tippet! Hvilken version tænker du på – den, der ligner italiensk salat, eller en anden variant?

   • Hvis du stadig kan nå det, tænker jeg mayonnaise, kartofler, æg, ærter, gulerødder, måske agurk, dild og persille og skinke eller noget andet kød, du lige har en rest af 🙂 Mere autentisk bliver det nærmest ikke – som du skrev ved sildesalaten, får man lyst til at spise brød til, men i russernes øjne kan det lige så vel være tilbehør til en hovedret med kød og kartofler 🙂

    • Jeg lavede det faktisk tidligere på ugen – den kommer på bloggen i weekenden 🙂

     Sjovt i øvrigt mht. at det kan fungere som tilbehør til en hovedret – det havde jeg ikke tænkt på 🙂

 5. Pingback: Draniki - russiske kartoffelpandekager - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 6. Pingback: Soljanka - fyldig russisk suppe - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 7. Pingback: Hjemmelavet quark - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 8. Pingback: Bird's Milk Cake - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 9. Pingback: Zharkoe – russisk simreret - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

 10. Pingback: Kvas - russisk rugbrødsdrik - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *